12聖誕墨爾本+塔斯曼尼亞行

小bb女
|
聖誕帶6299加一家四口去睇風景,頭2日留MEL,之後主打TAS,最尾會上悉尼睇倒數就返香港,有無同道中人一齊入來分享下準備功夫,因為除了機票,什麼都未訂
C.yan110
|
我下年一月去, 已BK好住宿
樓主係會自駕定點? 大家交流下~
小bb女
|
C.yan110 發表於 18-9-12 16:11

自駕,現在差車未訂
C.yan110
|
小bb女 發表於 18-9-12 16:16
自駕,現在差車未訂

樓主2日係MEL會去大路洋個邊嗎?

我預訂有3日多時間係MEL, 之後先去TAS,
會由Launceston入Hobart走, 飛SYD玩多3日先返HK~ ^^

文文送
|
C.yan110 發表於 18-9-12 16:40
樓主2日係MEL會去大路洋個邊嗎?

我預訂有3日多時間係MEL, 之後先去TAS,

咁樣玩好辛苦,寧願花多 d 時間喺 mel 同 tas
C.yan110
|
文文送 發表於 18-9-12 17:46
咁樣玩好辛苦,寧願花多 d 時間喺 mel 同 tas

嗯, 其實我主要係玩TAS, 會係個度留8日.
因之前去過SYD, 所以不花太多時間, 只係for轉機回港前與親友一聚.

文文送
|
C.yan110 發表於 18-9-13 10:26
嗯, 其實我主要係玩TAS, 會係個度留8日.
因之前去過SYD, 所以不花太多時間, 只係for轉機回港前與親友一聚. ...

如果時間許可,喺 TAS 可以去 MARIA ISLAND
C.yan110
|
文文送 發表於 18-9-13 10:50
如果時間許可,喺 TAS 可以去 MARIA ISLAND

好的, 謝謝!! ^^

請問還有什麼較特別的景點可再推介一下嗎?
如果想買車厘子, 我應該去邊度買較抵同靚? 市集? 農場?
謝謝解答!!

wawaliluk
|
C.yan110 發表於 18-9-12 16:11

我都係明年1月去, 先去塔斯住4晚, 後回悉尼, 塔斯自駕。
但仍未諗掂塔斯/悉尼的住宿, 請問你BOOK左那間酒店? 比我參考吓!

THX

C.yan110
|
wawaliluk 發表於 18-9-14 10:36
我都係明年1月去, 先去塔斯住4晚, 後回悉尼, 塔斯自駕。
但仍未諗掂塔斯/悉尼的住宿, 請問你BOOK左那間酒 ...

我SYD BK左YMCA CENTRAL, 係正CENTRAL站隔離, 方便坐火車去藍山同機場. 我上網睇SYD住宿時, 覺得好多都幾貴下... =.="
TAS我係由北至南咁玩8日, 所以頭幾日都BK左5同地方既民宿/酒店, 係HOBART就會住幾日The Tasmanian Inn.