16歲男仔陰囊痕癢,求好醫生介紹

grawong
|
细仔近月JJ痕癢,已睇普通科酉醫,話係濕疹,一唔揸膏又痕,什至半夜振醒,心痛死我,各位有冇好醫生介紹?
Ashleycorina
|
grawong 發表於 18-8-19 13:55
细仔近月JJ痕癢,已睇普通科酉醫,話係濕疹,一唔揸膏又痕,什至半夜振醒,心痛死我,各位有冇好醫生介紹? ...

十六歲,最好睇男皮膚科,睇下你住邊區,打電話約,通常要等,所以睇下邊個有位就睇左先
grawong    發表於 18-8-20 00:42
jonnah_to
|
细仔近月JJ痕癢,已睇普通科酉醫,話係濕疹,一唔揸膏又痕,什至半夜振醒,心痛死我,各位有冇好醫生介紹? ...

有無剃毛?可能會好d
grawong    發表於 18-8-20 00:44
grawong    發表於 18-8-20 00:44
tsung
|

濕診最好睇皮膚科西醫有冇介紹俾你?
brother4
|

古法用芫茜浸水冲涼(不是個個OK)
bb2
|
濕疹最緊要保濕,唔好飲太多凍野
grawong    發表於 18-8-20 00:56
fitfish
|
去買靚棉質內衭。孖烟通仲好。用婴兒洗衣液手洗

可能皮夫敏感
fitfish
|
中環石板街皮膚李祖祺。平平地可试下。聞說超多人要walk in
SuperChanB
|
試吓用手工香皂 換棉質底褲
grawong    發表於 18-8-20 00:57
hnh_mami
|
fitfish 發表於 18-8-19 16:01
中環石板街皮膚李祖祺。平平地可试下。聞說超多人要walk in

呢個真係好多,無預約,只可以walk in登記,最小等1小時,多則3小時。不過好平,三四百就可以。
loved
|
如果用濕疹膏都吾好,有可能係染上股癬,多數響公眾浴室傳染到,會廣散,年青人較易染上,我仔之前都染上。
fitfish
|
loved 發表於 18-8-19 17:18
如果用濕疹膏都吾好,有可能係染上股癬,多數響公眾浴室傳染到,會廣散,年青人較易染上,我仔之前都染上。 ...
咁点醫番好?
loved
|
fitfish 發表於 18-8-19 17:22
咁点醫番好?

我老公叫我去萬靈買左支藥膏查左一個月好返,一定要查一個月,當時佢連pat pat都有,老公幫佢查,名:Canesten Cream,我問藥劑師係咪醫股癬,佢話係。

另外我仔試過陰囊貼住肉果邊好痕,因為熱天有汗醃住,我叫佢每晚沖完涼及每朝用花士令薄薄查一浸,查幾日無事。平時要穿孖煙痛。

你睇下你仔係邊種,吾好搞錯
mandy952
|

不如去睇政府攞左藥膏搽下先
fitfish
|
回覆 loved 的帖子

Canesten 係搽真菌。包括女人念珠菌及香港脚
如真菌药與類固醇濕疹药掉轉搽 有反效果

你今次搽对了所以好番

loved
|
fitfish 發表於 18-8-19 18:40

Canesten 係搽真菌。包括女人念珠菌及香港脚

係呀!要憑經驗就分到,我仔都有濕疹,所以家中有濕疹膏,我仔初頭自己亂用,見佢越用越痕,而且見佢果種痕法吾同濕疹果種,我就知佢吾係濕疹,估係生癬,再上網睇資料就知係股癬。

另外佢有一晚半夜話個波波好痕,痕到痛,仲要係貼住肉果位,叫曬救命咁,我估佢多數沖涼吾乾淨俾汗醃到,所以用花士令就搞掂。
grawong
|
回覆 tsung 的帖子

冇呀,我book咗個,但係最快要10月至有得睇,所以想睇下各位有無好介紹。
grawong
|

好多謝你嘅資料,我明天即去買一支試下
grawong
|
brother4 發表於 18-8-19 14:44
古法用芫茜浸水冲涼(不是個個OK)
我問下佢,不過佢未必肯試
grawong
|
loved 發表於 18-8-19 22:24
係呀!要憑經驗就分到,我仔都有濕疹,所以家中有濕疹膏,我仔初頭自己亂用,見佢越用越痕,而且見佢果種 ...

想請教兩種痕法有乜唔同?