學童保健2年班

seenfu
|
有無人知呢期check d咩? 舊年一年班嗰次真係無謂到震。 其實唔去得唔得嘅啦, 真係唔想請假去。
babywater
|
seenfu 發表於 18-8-19 14:10
有無人知呢期check d咩? 舊年一年班嗰次真係無謂到震。 其實唔去得唔得嘅啦, 真係唔想請假去。
...

同一年班一樣
Charlotte_mom
|

(Oh sorry睇錯牙科,體檢無去好耐。女仔青春期前後就要小心脊柱側彎 )

咩無謂呀,好有謂架!一join左全年有需要補牙脫牙,隨時可返去費用全免
幾想中學生有呀

23april23
|
...

除了無驗耳,全都一樣,其實可以唔去的,我姪仔只係1年級時去過一次,之後都無去過了,依家佢已中3
23april23
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-19 14:22
咩無謂呀,好有謂架!一join左全年有需要補牙脫牙,隨時可返去費用全免
幾想中學生有呀
...

唔去學童保健可以照去牙保,我姪仔都係咁的
bbmuimui
|
...

唔係喎,一年班嗰次我記得有check眼,check聽覺,見醫生,俾醫生睇生殖器等等,至於幾多年班做咩,你睇返健康院本書仔有個表
同埋係學校帶去,所以我照俾小朋友去
gracelam
|
...

我女一次都冇去過, 已經中學了。 阿仔小一去過一次咁大把 再冇去。

牙保每年都去洗牙!!
seenfu
|
Charlotte_mom 發表於 18-8-19 14:22
(Oh sorry睇錯牙科,體檢無去好耐。女仔青春期前後就要小心脊柱側彎 )

咩無謂呀,好有謂架!一join左全 ...

牙保堅要去
angiehouse
|
...

我提議都系年年去,而家有check眼,生長線,脊柱側彎,有人無去幾年,一check 到脊柱側彎就差吾多要做手術,又吾花好多時間
florapang0426
|
其實去下都好嘅,我女小一啱啱去完,話佢左耳唔pass,話有舊大耳屎塞住,比左支耳油佢滴,呢支油去私家睇又要洗幾百 所以都唔好話冇用
bb2
|
我仔中二我都keep住年年去,有時有d野自己無留意,比醫生姑娘跟下眼都好㗎
tsung
|
angiehouse 發表於 18-8-19 14:44
我提議都系年年去,而家有check眼,生長線,脊柱側彎,有人無去幾年,一check 到脊柱側彎就差吾多要做手術 ...

cattz288
|
...

第二年唔係見醫生, 只係見姑娘! 無事咪覺得無謂囉!
月希
|
我仔年年都有去丫...

度下高磅下重...CHECK下脊椎骨會CHECK下視力...CHECK下聽力...
但唔係年年都會CHECK晒有野..
好似係隔住的..重會叫小朋友同家長填問卷...CHECK下心理健康等....