子宮肌瘤公立醫院做手術

Tobybbbb
|
我6月時照到有粒子宮肌瘤,11cm大,醫生建議我切除,因我還未生育過。
手術預約期是10月23日,我想請問係公立醫院做過手術的sis,一般要住院幾多日,及術後幾耐可返到工?

BBJOJO
|
Tobybbbb 發表於 18-8-19 16:31
我6月時照到有粒子宮肌瘤,11cm大,醫生建議我切除,因我還未生育過。
手術預約期是10月23日,我想請問係公 ...

我未試過, 希望手術順利
evip
|

開刀?
有機會住3、4天,抖一個月。
不過再覆診時問清楚醫生。
二世龜
|
最好問醫生
crystal媽咪
|

pinkiesalbe
|

我個半月前割左17cm,開刀嘅。見到對面床8cm微創,日數都係3至4日。
我就前後4日,術前準備第1日入院,第2日做,第3日休息,第4日正常係走得。
醫生會寫1個月假紙,我自己就休個半月,因為唔急返工,睇你自己情況。
心大心細
|
應該預約時問醫生

我係上水醫院,唔係開刀,所以唔知開刀係點

如果係微創手術(即陰道入去做手術),就叫我果日7點到醫院,上午好似10或11點(唔記得,同日仲有其他人),手術後,無咩特別,就下午走得,係真係可以自已行落地走的

見麻醉師果日,有姑娘講一次大概點情況的,到時有咩唔明可以問
|
心大心細 發表於 18-8-19 17:29
應該預約時問醫生

微創對身體傷害真係好低
musiccisum
|

微創?朋友好快出院
blackberry
|
應該預約時問醫生

請問你粒瘤幾大?
HL711
|
應該預約時問醫生

廇幾大?
nicolettesik
|
應該預約時問醫生

請問你既肌瘤幾大?
JudyJudyJudy
|
我大約10年前做過,當年大約20歲,我個瘤係卵巢10cm,開刀,住左醫院大約一星期,等埋傷口拆線先出院,再在家休息大約一個月
fandycheng
|

我割子宮開刀,第五日出院
心大心細
|
可能我個瘤唔係好大,所以可以做微創

實際幾大其實我無問醫生,可能幾cm啫(8以下?!),就算好細,當時我一定會做手術,因為經量好多又有血塊,所以一定做手術
dabe1234
|
微創, 上午手術,下午走
Nbs
|
你個瘤幾大,公家做開刀定微創 ?
如果開刀大概住 3-4 日, sick leave 1 個月。
如果微創,叻既第二日都出得院, sick leave 2 星期。
不過未必個個肯同你做微創。
Poyau
|

燚然
|

如第7 樓姊妹咁講,若先用經陰道照宮腔鏡檢查,然後切除肌瘤+ 瘜肉(如有) 方式,雖然會全身麻醉,但真係即日自己由家人陪同出院走得。
補充,手術後唔係太痛,反而手術前一天食既放鬆子宮頸既藥( 一日2 次,每次兩粒)令人最辛苦。會胃痛、 作嘔、 肚瀉、 頭暈眼花副作用, 所以建議姊妹手術前一天自己攞假休息,及早兩日執定入院用品。
燚然
|
燚然 發表於 18-8-20 00:10
如第7 樓姊妹咁講,若先用經陰道照宮腔鏡檢查,然後切除肌瘤+ 瘜肉(如有) 方式,雖然會全身麻醉,但真係 ...

係瞓緊覺都會胃痛到醒架,肚瀉就如開水喉,最少一次,甚至幾次