自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

stitch13 發表於 18-8-23 10:01
請問開刀一般傷口開幾多吋? 事關我都排緊期做。。。

打直定打橫,幾長,要視乎肌瘤幾大。
不過一般都起碼5,6 cm 架喇,點都要夠位先做到。

男爵府

BK Milk勳章

Nbs 發表於 18-8-23 10:08
打直定打橫,幾長,要視乎肌瘤幾大。
不過一般都起碼5,6 cm 架喇,點都要夠位先做到。
...

明愛嗰醫生話要成個子宮切, 唔會淨切肌瘤(8cm左右, 最小5cm) 。
想問下私家醫院如果做淨切肌瘤幾錢度

水晶宮

stitch13 發表於 18-8-23 11:02
明愛嗰醫生話要成個子宮切, 唔會淨切肌瘤(8cm左右, 最小5cm) 。
想問下私家醫院如果做淨切肌瘤 ...

我最近先做左個細肌瘤,微創,養和大房,12 萬住左一晚。
如果大肌瘤或幾個可能會再貴 d.
老實微創真係復完得好快,快過預期好多 (我都做過其他手術包括開刀生bb). 基本上我 10pm 做完, 1am 已經落床,跟住朝早巡房就出院。休息左兩日,第三日已經抱 11kg 既女,第四日已經抱住行10 分鐘去學校 (佢唔肯行。。。)

水晶宮

stitch13 發表於 18-8-23 11:02
想問下私家醫院如果做淨切肌瘤 ...

一個 8 一個 5, 唔等於傷口要 13 cm 既。
如果子宮唔痴,可能可以開個 iphone 甘大既傷口再拉個子宮出肚外做。
實際係點就真係做住先知喇。
全個子宮切就真係乾手淨腳,唔怕以後再翻發。

水晶宮

畀面勳章

Tobybbbb 發表於 18-8-19 16:31
我6月時照到有粒子宮肌瘤,11cm大,醫生建議我切除,因我還未生育過。
手術預約期是10月23日,我想請問係公 ...

我朋友早幾個月做完 佢肌瘤10cm 晌威爾斯做好似住左4~5日 病假好似寫左1個月比佢

水晶宮

畀面勳章

Nbs 發表於 18-8-23 11:08
我最近先做左個細肌瘤,微創,養和大房,12 萬住左一晚。
如果大肌瘤或幾個可能會再貴 d.
老實微創真係 ...

大肌瘤做唔到微創

水晶宮

靚豬豬 發表於 18-8-23 11:25
大肌瘤做唔到微創

其實做到,我都有朋友做過,佢有好多個瘤最大 10cm. 不過唔係到到地方都有人識做或者有信心做到。公家的,train 完,手勢熟左,都去左私家喇。

(因為我係行內人,邊個手勢好邊個叻我知少少。 幫我同幫我個朋友做既醫生係同一人,佢就係威爾斯出嚟架囉)

水晶宮

畀面勳章

Nbs 發表於 18-8-23 11:30
其實做到,我都有朋友做過,佢有好多個瘤最大 10cm. 不過唔係到到地方都有人識做或者有信心做到。公家的, ...

咁真係唔知,我見朋友話個瘤大做唔到微創,要開刀可能因為要連子宮都切除埋

水晶宮

靚豬豬 發表於 18-8-23 11:40
咁真係唔知,我見朋友話個瘤大做唔到微創,要開刀可能因為要連子宮都切除埋
...

如果連子宮切 d 瘤又大,可能微創就真係做唔到既。實際情況就真係人人唔同。

複式洋房

靚豬豬 發表於 18-8-23 11:24
我朋友早幾個月做完 佢肌瘤10cm 晌威爾斯做好似住左4~5日 病假好似寫左1個月比佢
...

多謝回答。
我都希望可以抖到一個月,起碼傷口复合好d先返工

複式洋房

stitch13 發表於 18-8-23 10:01
請問開刀一般傷口開幾多吋? 事關我都排緊期做。。。

醫生之前同我講傷口會好大下,係打直係肚皮上開

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

想問吓jm 們,切除子宮後,有無咩後遺症同影響?
我要記得幸福......

珍珠宮

回覆樓主

點解咁多人嘅肌瘤超過8cm先至走去做手術?係醫生建議咁大先可以做?抑或自己完全唔知道生咗粒瘤?

水晶宮

畀面勳章

Moti 發表於 18-8-27 05:24
點解咁多人嘅肌瘤超過8cm先至走去做手術?係醫生建議咁大先可以做?抑或自己完全唔知道生咗粒瘤?
...

我朋友就係覺得腰痛,去睇跌打師父摸到有異樣叫佢去check下,一照已經先知原來有個肌瘤成10cm咁大

珍珠宮

Tobybbbb 發表於 18-8-27 03:00

打直開一定會痛,因為會用到腹部肌肉起身轉身,建議你買個魔術貼的肚箍,好似生完bb用嗰類,手術後落床前即貼住,固定肌肉會冇咁痛,晚上瞓先除。

P.s. 我在仁安開刀生bb有用,醫院提供的,效果好好。

大宅

Tobybbbb 發表於 18-8-27 03:00

樓主pm左你

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

打直開好恐怖兼復原好慢, 有無好嘅私家醫生介紹, 我或者考慮私家做算了

男爵府

回覆樓主:

其實如果肚內有肌瘤,但完全唔影響日常生活,會唔會唔做都得?我粒肌瘤好大,但醫生交個決定權比我諗吓做唔做,我都1516中,因為我仲餵緊人奶,驚做手術幾日冇得餵會谷到發炎。仲有bb極痴身,做完手術都唔知幾耐先抱得佢,諗到我頭髮白。

男爵府

Nbs 發表於 18-8-23 11:30
其實做到,我都有朋友做過,佢有好多個瘤最大 10cm. 不過唔係到到地方都有人識做或者有信心做到。公家的, ...

全部叻既醫生走曬去私家,政府得d新醫生,俾人做白老鼠

首頁

尾頁

跳至