家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 唔該。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好多喎,金章,西門子,日立,樂聲,每隻牌子,又有好多型號

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-20 11:30
好多喎,金章,西門子,日立,樂聲,每隻牌子,又有好多型號

聽講金章依家好似麻麻地, 日立,樂聲就唔清楚。

珊瑚宮

iris007 發表於 18-8-20 13:41

金章,大昌代理,維修做得好好,依家d洗衣機唔貴,上限四千,用到三四年,日日開乜都抵

珊瑚宮

回覆樓主:

不過可以留意下洗衫時間,有d洗好耐都未洗好

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-20 22:00
金章,大昌代理,維修做得好好,依家d洗衣機唔貴,上限四千,用到三四年,日日開乜都抵
...

不過保養期最多得兩年,怕過咗保養期就打柴。

珊瑚宮

iris007 發表於 18-8-20 22:08
不過保養期最多得兩年,怕過咗保養期就打柴。

無咁橋掛,要幾多kg,一係再買平d既,三千蚊,用佢三年,一年一千

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-20 22:10
無咁橋掛,要幾多kg,一係再買平d既,三千蚊,用佢三年,一年一千

唔係自己用,係住客用,每天開機洗衫

珊瑚宮

iris007 發表於 18-8-20 22:15
唔係自己用,係住客用,每天開機洗衫

咁好難講,人地唔會錫機,有平買平

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-20 22:22
咁好難講,人地唔會錫機,有平買平

就係唔知佢點用,所以唔會買質量好差,但又唔會買好貴,我見飛歌洗衣機都幾平,西門子就同金章價錢就差唔多。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洗衣機就算得一年保養, 一般到期前都會寄信提供1至3年加長保養. 我而家用緊部白朗就係咁, 我續左3年, 加埋4年, 上年到期就冇再續, 諗住真係壞就換機.

另一個方法係買機時問舖有冇加長保養保險可以買, 不過除左唔一定有之外, 其實保費都唔會平過續保好多, 甚至更貴, 而且claim 保險有時都幾煩.

如果部機係畀租客可以考慮豐X果D比較平, 同長保養果D, 亦可以唔提供.

男爵府

clpapa 發表於 18-8-21 08:03
洗衣機就算得一年保養, 一般到期前都會寄信提供1至3年加長保養. 我而家用緊部白朗就係咁, 我續左3年, 加埋4 ...

唔該哂。

大宅

iris007 發表於 18-8-20 13:41

金章真係麻麻地,我用緊,去水去唔矖,膠邊位常常儲到水,間中儲到泡,每次用完要抺。

男爵府

akina1230 發表於 18-8-22 07:33
金章真係麻麻地,我用緊,去水去唔矖,膠邊位常常儲到水,間中儲到泡,每次用完要抺。
...

所以依家只考慮西門子同LG, Fortress 洗衣機都唔比呢兩牌子平好多,怕好易壞要常常維修。

男爵府

clpapa 發表於 18-8-21 08:03
洗衣機就算得一年保養, 一般到期前都會寄信提供1至3年加長保養. 我而家用緊部白朗就係咁, 我續左3年, 加埋4 ...

想請問跟代理白朗續保養大約幾錢一年,唔知跟豐澤續保平,定跟代理續平呢, 我知租客日日開機洗衫,應該 都損耗大。

你的洗衣機是歐洲機款嗎?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我2013 年年底教協買, 當時已經想買加長保養, 教協話Brandt 做唔到加長, 問sales 話佢哋既續保唔會貴過買加長保險.

2014年底 Brandt 來信加3年保養$1300.00 即每年400+ 大慨係機價10%多D, 我覺得OK.

電器舖一般既加長保養係買保險唔係買保養服務, 性質有D唔同, 好多時要自己先畀錢維修再claim 保險, 有時仲要先問代理攞報價, 太貴保險可能畀錢你買過部同級既機.

男爵府

clpapa 發表於 18-8-28 12:29
我2013 年年底教協買, 當時已經想買加長保養, 教協話Brandt 做唔到加長, 問sales 話佢哋既續保唔會貴過買加 ...

唔該,好似代理都唔平,我見連鎖店續保三年要$9xx(機價$4000內)。

版主

iris007 發表於 18-8-28 12:48
唔該,好似代理都唔平,我見連鎖店續保三年要$9xx(機價$4000內)。

要睇清楚係續保3年(即加埋原廠保總共保4年)定係續保2年(加埋原廠保總共保3年).

男爵府

clpapa 發表於 18-8-28 13:01
要睇清楚係續保3年(即加埋原廠保總共保4年)定係續保2年(加埋原廠保總共保3年).

...

知道。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 18-8-20 22:00
...
用開的金章上置式洗衣機壞了, 見現在金章轉了design, 膠邊在機門, 又不是正長方型, 有sales 話不好用... 請問 ELECTROLUX (e.g. EWT1066EWW (6kg, 1,000 轉)) or 金章 (e.g. ZWY61024SI (6kg, 1,000 轉)) 好用嗎? Budget ~$4,000

首頁

尾頁

跳至