自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

係香港班醫生唔想吸收新事物同斷米路

公爵府

其實bb濕疹,唔知有冇根據,因為我以前陀b時,阿媽教我哋臨生時7個月開始就要抖涼,係幫bb未出世時清胎毒,出世後bb會無咁熱氣,例如無咁多眼屎,無頭瘡等,皮膚會比較白滑,唔知係咪咁啱,我小孩出世又真係白白滑滑,而我有教我弟婦,她有跟,所以佢小孩出生後,皮膚也不錯。我亦教我姑仔抖涼,但佢就唔相信,一D涼都唔敢食,佢小孩出世皮膚紅紅,又有濕疹,e家小學,都仲有汗斑等問題。我不敢講一定有関連,以前的東西,現今的人亦認為沒科學根據,所以不會相信。

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:56

真係好慘㗎,嗰種痛同壓力好大,我試過响香港,面出左 ...

話你嗰個係男人定女人嚟㗎? 我想像唔到一個人點樣可以 當面話一個陌生人 係爛面,....好冇家教

大宅

Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:59
雖然我不是專業,但你真係唔好用同上網睇下成份,你就知佢係吊住下好下再更衰
...

我聽到blue02 同埋你的親身經驗,我都唔敢開嚟搽lo, 見出面直程有埋450G size至勁。

我以前仲未夠10歲嗰陣,直係10只手指"la"都俾我任性抓到出晒血水,阿爸阿媽又掛著揾食養家一直唔太在意我濕疹問題; 好在當年信咗神天父聽禱告至今皮膚我都冇乜大問題,係自覺細個可能食得抗敏藥多鼻哥位附近皮膚變薄!

仲有沖涼唔敢沖熱水涼沖得耐lo,仲有要改用冷制手工皂至得,用親沐浴露實癢到每晚瞓唔到

珍珠宮

王國教室勳章

blue02 發表於 18-8-19 22:28

話你嗰個係男人定女人嚟㗎? 我想像唔到一個人 ...

女人同小朋友

男爵府

2018復活節勳章

blue02 發表於 18-8-19 22:28

話你嗰個係男人定女人嚟㗎? 我想像唔到一個人 ...

三姑六婆大把

Mnbvcxdsa    發表於 18-8-20 15:44

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-19 22:30
女人同小朋友

真係痴L線 ,咁嘅說話都講得出?! 爛面呢句說話 我家姐都話過我 ,老實講 呢兩個字, 屋企人講我都覺得好難受, 會嬲爆 ,我接受唔到一個街外 陌生人 咁樣當面形容 第一次見嘅人, 好彩而家你 好番曬, 事過境遷

珍珠宮

王國教室勳章

不可奉告 發表於 18-8-19 22:30
我聽到blue02 同埋你的親身經驗,我都唔敢開嚟搽lo, 見出面直程有埋450G size至勁。

我以前仲未夠10歲 ...

我都試過,仲要返學寫字做手工,我最鍾意整食物,但對手咁樣

我有個同學做左皮膚科醫生,佢都話我用藥多,皮膚變得好薄所以真係唔好狂用藥膏。佢都話其實好多影響,好難講點樣醫得好,要好多方面配合去控制。
係啊,沖涼最好唔好沖咁熱,我之前上網買天然成份,成份越簡單越好的soap,我之前亂買,買過organic goat milk soap 係幾好,最重要係之後保濕!
祝你身體健康

珍珠宮

王國教室勳章

blue02 發表於 18-8-19 22:35

真係痴L線 ,咁嘅說話都講得出?! 爛面呢句說話 我家姐都話過 ...

平時我都可以由人講,當佢自己無禮貌。但當個人情緒差,俾人咁話,個人突然間勁弱,會好介意。
係啊,我以為自己聽錯,如果佢响lift咁話一個精神病患者,人地打佢係咪都未知衰

你都係啊,要健康

大宅

blue02 發表於 18-8-19 21:55
我pm俾你吖, 因為我冇證據 ,驚畀人告誹謗

講開啲醫生掛著揾錢冇heart 幫人睇症,我以前睇開傷風咳嗰個醫生,上星期我諗著揾佢幫我睇感冒,佢都已經冇時間; 撞鬼佢,因近期佢門口總聚集拖喼檔起碼40人以上,做乜嘢? 佢咪改晒幫內地人來港打子宮頸癌針(10K 港幣 3針) 同埋肺炎菌針啦,佢只做內地人生意仲開心過睇你地啲港窮人傷風咳啦。每單$10k vs $300 , JM 你識計數啦!! 我係佢都做B6 好過啦,right?

大宅

Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:53
請問呢位陳醫生係邊位?我唔熟d名。

我自己係親身試過用完好似好左,因為佢好似有層膜包住個皮膚,但之後 ...

咁飲食習慣係咪唔食得甜品凍嘢,旦糕,肉類都唔可以掂?

有時會諗,其他人有成面頸暗瘡 vs 我地啲濕疹,我覺得我地難斷尾啲, right ?

珍珠宮

王國教室勳章

不可奉告 發表於 18-8-19 22:57
咁飲食習慣係咪唔食得甜品凍嘢,旦糕,肉類都唔可以掂?

有時會諗,其他人有成面頸暗瘡 vs 我地啲濕疹, ...

你要盡量食啲天然冇加工嘅食品, 甜野係大罪,白糖,任何加工精製,refined 都係敵人

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

心感體會

大宅

回覆樓主

之前睇過有research 話有 eczema 嘅人嘅皮膚少了一些對抗 staph infection 的保護層.

https://nationaleczema.org/stopping-staph-in-its-tracks/

外國有位醫生醫好過好有有 severe eczema 的大人和小朋友. 香港人也可以做他的 online 病人. 大家可以去 fb 找找看. Dr Aron Tre_tment Informati_n P_ge.

大宅

viviencwc 發表於 18-8-19 19:19
大家試下搵市面修補DNA的補充品及高效益生菌,我有朋友好有耐性食左一年,就控制了8成
但記得唔好用A Cream ...

請問有冇邊隻益生菌介紹

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

A cream 內容補充:

//Aqueous cream should never be used as a leave-on emollient as it is likely to exacerbate, rather than improve, the eczema.//

有關 Aqueous cream 不適用作潤膚膏之連結:
http://www.eczema.org/aqeous
https://www.gov.uk/drug-safety-update/aqueous-cream-may-cause-skin-irritation
https://bbc.in/2Ivgj2R

子爵府

回覆樓主

見到都心疼

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

濕疹人要多食健康食物,因身體多偏酸性
而且除了唔好用A Cream 都唔好用凡x林,你看成份都係石油副產品,大家要小心

別墅

回覆樓主

我朋友之前濕疹好勁,面全紅,但近排見佢好番晒,皮膚仲好靚,洗唔洗幫妳問吓

首頁
12345...6

尾頁

跳至