自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

濕疹

男爵府

回覆樓主

睇緊

伯爵府

點都醫唔到既 唯有移民啦

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

大家試下搵市面修補DNA的補充品及高效益生菌,我有朋友好有耐性食左一年,就控制了8成
但記得唔好用A Cream, 政府醫生最愛俾,但就刺激皮膚,唔會有幫助!

公爵府

回覆樓主

個個人唔同,我覺得唔好亂咁試。

公爵府

回覆樓主:

睇見都慘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

9歲囝囝父母冇,他有好慘

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實濕疹與皮膚敏感有何分別?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都睇緊。大肚媽媽好大壓力
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

小朋友有濕疹真係會好肉痛
我生完個女後都有啲濕疹
真係唔R到流血唔停手。。。又滲水又痛
個忽肉永遠都唔會好咁,好明白有幾辛苦

慶幸樂天既父母心態好好,幾個個案都好正面
祝福佢地

侯爵府

好媽媽勳章

睇到眼濕濕

珍珠宮

回覆樓主:

我細仔都有少少濕疹,我大仔bb 都有濕疹,但大大下就消失。

公爵府

回覆樓主

的確心情大影響,我朋友信了教,又經自然療法放鬆個人後,就易左控制病情
但你叫一個全身24小時都又痕又痛的人放鬆,談何容易?
我小時都只係手板腳板,不停痕,又R損,再痕,你叫我放鬆d,反而是壓力!何況人地全身,陰公!
而且最怕人地同我講,我明你呀,你唔係同路人,鬼明咩!

大宅

viviencwc 發表於 18-8-19 19:19
大家試下搵市面修補DNA的補充品及高效益生菌,我有朋友好有耐性食左一年,就控制了8成
但記得唔好用A Cream ...

請問你講緊政府長開的Acream ,就是呢款?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

周圍嘅人咪又歧視

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我見同事真係損晒!皮膚好粗! 好彩係男
放下自在

珍珠宮

王國教室勳章

viviencwc 發表於 18-8-19 19:43
的確心情大影響,我朋友信了教,又經自然療法放鬆個人後,就易左控制病情
但你叫一個全身24小時都又痕又痛 ...

要感受過至知有幾難頂
好怕人同我講你又唔係cancer 有幾慘啊?個個都有濕疹㗎啦!

我都係抗戰左濕疹2x年,中西醫乜都試過
宜家無返發,今晚睇電視都喊左,真係好辛苦㗎

公爵府

holt2072 發表於 18-8-19 20:59
請問你講緊政府長開的Acream ,就是呢款?

係呀!

英國政府轄下機構 The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) 已於2013年3月發出了正式官方警告 Aqueous Cream 會引起皮膚刺激反應,尤期濕疹小朋友患者。 主要原因是由於當中的 sodium lauryl sulfate (SLS) 成份 — 已知皮膚刺激物。

而其實早於 2003 年在英國 Sheffield 所實行的一項醫學研究已證明 Aqueous Cream 是大部分兒童的已知刺激物。

2007 年12月, 英國 The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) 就有關兒童濕疹管理上,已清楚指引 Aqueous Cream 不應使用作停留在皮膚表面上的潤膚膏 (leave-on emollien)。

於 2010 年由英國巴斯大學 Professor Richard Guy 以及其團隊所進行的一項實驗, 請來分別有濕疹以及無濕疹的人士每天在手臂使用 Aqueous Cream 兩次,維持時間四星期, 結果顯示有使用 A Cream 部位的皮膚比起沒有使用的部位薄 12% ,同時該位置的水分流失率提升 20%。該實驗亦特別指出帶來以上所提到的傷害其實是由於其中的成分 SLS - 一種根本不應出現在濕疹潤膚膏內的強效清潔劑。

實驗結果已經證明,無論是濕疹患者與否, Aqueous Cream 同樣都會影響用者的皮膚屏障,甚至會導致本身有濕疹的兒童及成人患者病況加劇。

公爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:13
係要感受過至知有幾難頂
好怕人同我講你又唔係cancer 有幾慘啊?個個都有濕疹㗎 ...

我朋友與家人居住30幾年,見佢多次大爆又入院,原來家人日日見住都唔會明,有次佢精神崩潰真係癲左咁大喊,家人才突然明白佢好辛苦,
所以日日見的人都唔會身同感受,所以不要低估濕疹對一個人的身心社交影響

好彩朋友真係死過翻生咁捱過了此病

祝你身體健康!

首頁
12345...6

尾頁

跳至