星期日檔案 ~ 與濕疹同行

blue02
|
viviencwc 發表於 18-8-19 19:19
大家試下搵市面修補DNA的補充品及高效益生菌,我有朋友好有耐性食左一年,就控制了8成
但記得唔好用A Cream ...

好多人講濕疹, 其實如果大人( 女性) 有玫瑰痤瘡都係好難頂 ,成日覺得自己好 醜樣 ... 聽呢度嘅jm講 , 洗幾萬蚊終極一試激光 ,成個療程六次 , 而家打咗三次, 都仍然唔係好覺 有效,有時自拍影自己個樣睇下有冇改善,係冇
Ashleycorina
|
viviencwc 發表於 18-8-19 21:18
係呀!

英國政府轄下機構 The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) 已於2013年3 ...

你好好呢個資料非常重要!
因為我細個响英國睇醫生,有d醫生已經叫我唔好用,話會惡化。
但無論英國/香港都有醫生開俾我,叫我用來當face wash/body wash....
我大肚時,响香港有醫生開左一大桶俾我看門口
我同親人講唔好用,佢哋都話醫生都話係最好!
其實美國都有報導講,大家可以睇下。
我都希望多啲人知道呢個資訊唔好惡化下去
|
viviencwc 發表於 18-8-19 21:32
我朋友與家人居住30幾年,見佢多次大爆又入院,原來家人日日見住都唔會明,有次佢精神崩潰真係癲左咁大喊 ...

我都祝你同你朋友身體健康
不可奉告
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:13
係要感受過至知有幾難頂
好怕人同我講你又唔係cancer 有幾慘啊?個個都有濕疹㗎 ...

見電視裡面講嗰個近2x歲女仔(算幾好樣吓)
直程連份要返輪班的工都辭埋嚟養病,真的很慘豬
blue02
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:38
因為我細個响英國睇醫生,有d醫生已經叫 ...

呢個真係唔知, 雖然我有嘅病係玫瑰座瘡, 唔係濕疹, 但我喺香港睇私家醫生, 佢都係開a cream畀我, 大佬佢已經唔係公立醫院 醫生, 喺皮膚專科醫生, 收好貴嗰隻,我expect 佢哋 會不斷更新自己嘅專業知識. 其實我好多時都懷疑緊西醫 喺 治療皮膚嘅成效有幾多 ,同埋我覺得好多皮膚專科醫生 ,好似淨係識得搵錢,冇乜heart, 好似我而家睇緊激光嗰個 醫生 ,就係全港最出名嗰個 姓陳, 佢嘅態度真係差到, 連做人最基本嘅禮貌都冇, 惡劣 , 即使佢做到以前係乜乜皮膚學會主席 ,我有時覺得其實都係佢哋一班圍內 ,醫生 為咗保護自己嘅利益 而成立, 我見佢診所好多激光儀器係一啲公司捐贈 ,天知道 有冇利益輸送 ...
不可奉告
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:38
因為我細個响英國睇醫生,有d醫生已經叫 ...

我屋企都有一瓶100G, 係正苦醫院開,話可用嚟當洗面奶或面霜咁搽,好在我懶只食藥止癢冇開嚟搽面,否則我搽落去濕疹又嚴重啲時,我又發癲哭,我C6 都唔知點理我了
不可奉告
|
blue02 發表於 18-8-19 21:48

呢個真係唔知, 雖然我有嘅病係玫瑰座瘡, 唔係濕疹, 但我喺香 ...

吓。。。。。。。。
|
blue02 發表於 18-8-19 21:48

呢個真係唔知, 雖然我有嘅病係玫瑰座瘡, 唔係濕疹, 但我喺香 ...

請問呢位陳醫生係邊位?我唔熟d名。

我自己係親身試過用完好似好左,因為佢好似有層膜包住個皮膚,但之後一定又會惡化

我以前好信醫生,直至有一次行書店,見到有d關於唔用藥對濕疹,我開始改變生活飲食習慣等,真係有好到。
响外國就天氣攪到佢衰,但就勝在買天然食同用品平同方便,又多同道中人交流。
响香港天氣都無外國住時咁差,但天然食同用都好貴,睇皮膚科又係勁貴

你宜家有無好d啊?
blue02
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:53

我自己係親身試過用完好似好左,因為佢好似有層膜包住個皮膚,但之後 ...

我pm俾你吖, 因為我冇證據 ,驚畀人告誹謗
|
不可奉告 發表於 18-8-19 21:44
見電視裡面講嗰個近2x歲女仔(算幾好樣吓)
直程連份要返輪班的工都辭埋嚟養病,真的很慘豬 :ig ...

真係好慘㗎,嗰種痛同壓力好大,我試過响香港,面出左濕疹,响lift 俾人話我爛面就唔好出街啦,d人仲同小朋友講佢咁樣衰係壞人。
平時我都唔介意,但當你面爆到又痛又辛苦,個人心靈特別弱。
其實當時我都盡量唔出,只不過我都要返工,我份工要見人,我為左快返工要去睇醫生急救,咁我坐的士,都要行去大堂坐lift ,我試過戴口罩,焗到出血水。我已戴咗帽同太陽眼鏡

|
不可奉告 發表於 18-8-19 21:49
我屋企都有一瓶100G, 係正苦醫院開,話可用嚟當洗面奶或面霜咁搽,好在我懶只食藥止癢冇開嚟搽面,否則我 ...

雖然我不是專業,但你真係唔好用同上網睇下成份,你就知佢係吊住下好下再更衰
BBJOJO
|
mickeyeva 發表於 18-8-19 19:06
濕疹

我最近呢幾日都皮膚敏感
eliekim
|
viviencwc 發表於 18-8-19 21:32
我朋友與家人居住30幾年,見佢多次大爆又入院,原來家人日日見住都唔會明,有次佢精神崩潰真係癲左咁大喊 ...

聽到有病友又係類似情況,真係睇到眼濕濕
真係連至親都未必會明白皮膚病人的狀況,更何況係街外人
希望佢而家可以生活愉快
BBJOJO
|
甄太太 發表於 18-8-19 19:27
其實濕疹與皮膚敏感有何分別?

皮膚敏感其中一樣叫做濕疹
BBJOJO
|
viviencwc 發表於 18-8-19 21:18
係呀!

英國政府轄下機構 The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) 已於2013年3 ...

真心問咁點解政府仲比人搽?
blue02
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:53

我自己係親身試過用完好似好左,因為佢好似有層膜包住個皮膚,但之後 ...

其他專科我唔敢講, 不過我覺得係皮膚專科, 西醫 未必有效( 最慘要搵個夾嘅中醫 都係好難) , 同埋而家好多皮膚科醫生好commercial, 轉曬做laser 醫美 搵大錢 ,有一樣嘢可能我唔係咁熟, 冇記錯 香港地醫生係唔準賣廣告 ,但特別多皮膚科醫生 係鍾意'擦邊球 ', 接受 傳媒 訪問 或者出書, 建立自己嘅名氣
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 22:06

因為佢立即有效,好似好左,好似封住你曾皮膚
blue02
|
BBJOJO 發表於 18-8-19 22:06

我成日覺得好多政府藥都係好渣
或者咁講, 我都唔係醫生 ,我覺得a cream可能係醫學上係有conflicting research , 即係佢嗰'負面因素' 未完全肯定, 佢嘅sls含量 未完全掩蓋佢嘅潤膚功效 ,医生的mindset : 所有藥都多多少少有啲副作用㗎啦 ,公立醫院 呢啲龐大官僚機器 都係按本子辦事 , 咁咪繼續用囉..
BBJOJO
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 22:08
因為佢立即有效,好似好左,好似封住你曾皮膚

eliekim
|
Ashleycorina 發表於 18-8-19 21:56

真係好慘㗎,嗰種痛同壓力好大,我試過响香港,面出左 ...

唔知點解香港人把口特別臭同無同理心,好討厭