幾多歲先會俾仔女瞓上架床?

belgiumchoco
|
如題
Amy1974
|
回覆 belgiumchoco 的帖子

可以啲話,唔好瞓上格。有機會跌落地,可以好大件事。
patpat234
|
大仔當年5歲幾瞓上格床,張床訂造的,加高左床欄,放埋床祳床欄都仲有接近20吋高
JD930
|
Amy1974 發表於 18-8-19 19:14
回覆 belgiumchoco 的帖子

tsung
|
我覺得起碼小六或以上比較適合
adaho123456
|
其實睇習慣,我4~5歲就瞓上格床,我1個女3年級開始瞓上格床。
brindlewin
|
belgiumchoco 發表於 18-8-19 19:11
如題

子女瞓覺習慣,其實係父母自己了解,打大翻咁轆,成人都未必安全。

我仔自細瞓得好定,五歲幾換張床就已經係高架,有埋床欄,同連個彩虹罩蓬。未試過跌落。到升中又換返正常床。
Man_my
|
我仔4年級開始瞓上格
ilovemytwins
|
我覺得八歲以上,其實我唔怕小朋友跌落床,係怕半夜去廁所叉錯腳多啲。
bosch
|
6歲.

見個仔算瞓得定, 瞓覺時真係去瞓至俾佢上去瞓. 有排佢一入房就企上上格床度搣天花板d 裝飾, 我加左個帳幕 (姨媽傢俬買), 佢企唔到咪玩一陣露營, 之後去瞓.
cherrieloy
|
belgiumchoco 發表於 18-8-19 19:11
如題

我仔五歲開始瞓上格床,張床係訂造,床欄比現成嘅高,好安全
紫翹
|
如題

我仔k2已瞓上格床
ivycwl
|
我女4歲,我估之後都冇可能瞓高床,佢真係瞓到360度再360度。有圍欄都可以跌出去,我晚晚半夜都不停要執返佢去佢個位。。。好攰
canies
|
排除好活躍嗰啲嘅
有得8,9歲都應該可以嘅
|
多謝大家意見!
我見有朋友係俾剛升小一既仔瞓上架,幼稚園既細仔瞓下架,仲要幾個朋友都係咁。我以為小一係好common.

|
如果小朋友係小一,再加個幼稚園既,係咪俾佢地2個瞓子母床? 因為間房唔夠放2張單人床
waic
|
我仔6歲訓高架床,下面衣櫃,有圍欄的。
birdbird
|
belgiumchoco 發表於 18-8-19 20:55
多謝大家意見!
我見有朋友係俾剛升小一既仔瞓上架,幼稚園既細仔瞓下架,仲要幾個朋友都係咁。我以為小一 ...

我細個年代, 小ㄧ就已經訓上格床, 係好common . 只係而家d 家庭生一至兩個小朋友, 唔洗訓上下格床。我仔7歲出去宿營, 見到上下格床異常興奮, 叫同學譲比佢訓上格床
good_pig
|
tsung 發表於 18-8-19 19:27
我覺得起碼小六或以上比較適合
\\

我小二就已經係上架了
wan_sosin
|
7歲開始瞓高架床