只帶手提行李可行嗎?

Feimuichai
|
有冇jm 試過一家人去星馬玩幾日,唔駛寄倉,只hand carry 行李袋就夠?
因我一家會去新加坡玩四日,想一人揹一個大背囊上機,唔用行李喼…唔知可唔可行?有冇嘢要留意呢?請大家指教
Ryokai
|
Feimuichai 發表於 18-8-19 19:28
有冇 jm 試過一家人去星馬玩幾日,唔駛寄倉,只 hand carry 行李袋就夠 ?...
點解要問人 ? 自己要帶什麼出門, 自己唔知道的嗎 ?

人地一餐食四碗飯, 你又食四碗飯 ?
Feimuichai
|
Ryokai 發表於 18-8-19 20:28

多謝你回覆,真係發人深省啊
LCHF
|
Ryokai 發表於 18-8-19 20:28

小心。。。唔想答的可以唔出聲

BabyGGBaby
|
你可以試下,新加坡買野都方便,唔帶野都得,最緊要帶證件、卡及錢。
dw0501    發表於 18-8-20 13:01
wcpcelia    發表於 18-8-20 08:42
Feimuichai
|
BabyGGBaby 發表於 18-8-19 20:38
你可以試下,新加坡買野都方便,唔帶野都得,最緊要帶證件、卡及錢。

感謝你回應! 我第一次揹飛負責計劃一家大細的旅程,又想有新嘗試(以前跟大隊旅行一定會寄倉行李,今次想hand carry only ),所以多咗d憂慮咁…可能問咗蠢問題啦,好彩有你正面又實際的回覆
幸福黃太太
|
有冇jm 試過一家人去星馬玩幾日,唔駛寄倉,只hand carry 行李袋就夠?
因我一家會去新加坡玩四日,想一人 ...

其實冇話唔可以, 但我反而諗點解咁辛苦又麻煩。 而且機場有LAG, 你要pack好哂所有liquid 物品, 唔可以over limited.
當然日用物你可以到當地先買, 用完掉左佢唔拎返香港。
dinner1314
|

如寄倉不用加錢,我會寄倉
TMC3012
|
我習慣一定寄艙, 我係貪方便啦, 又唔駛怕overload
mytigger
|
我試過一大一細去7日,一個20寸handcarry喼,一個大的小童背包(袋泳衣毛巾去游水用)!無寄倉
wcpcelia    發表於 18-8-20 08:43
Feimuichai
|
mytigger 發表於 18-8-19 21:54
我試過一大一細去7日,一個20寸handcarry喼,一個大的小童背包(袋泳衣毛巾去游水用)!無寄倉
...

你帶哂咁多日衣物定係帶少少到時洗衫再著?
Ryokai
|
Feimuichai 發表於 18-8-19 20:49
感謝你回應! 我第一次揹飛負責計劃一家大細的旅程,又想有新嘗試(以前跟大隊旅行一定會寄倉 ...
冇寄艙行李, 至少早走 20~30 分鐘, 不是什麼驚天動地的嘗試. 4D 3N :
長褲 : 穿一條 + 長短褲各帶一條
短䄂 Tee : 穿一帶三
襪 : 穿一帶三
底底 : 穿一帶三
鞋 : 穿一帶零
充電線、插座、牙刷牙膏 ... 重量有限

以上的組合, 我帶過無數次, 有時 5Kg 都冇.

終極熊貓
|
Feimuichai 發表於 18-8-19 22:05

你肯定你回程無超重同唔會買唔可以hand carry嘅野?
MissMaMa
|

以前未有小朋友的時候,去東南亞5日以內,都只會hand carry ,主要係因為回程可以即刻走。但唔係帶大背囊,而係20吋喼,揹背囊好辛苦啊!

如果小朋友細,最好帶個大喼啦。如果係較大齡小朋友,可以1人1細喼,小朋友自己管返自己物品。
mytigger
|
Feimuichai 發表於 18-8-19 22:05

因為夏天去d衫好少布,所以我係帶晒禁多日既衫/內衣,褲就帶兩條要洗一次,其他日用品帶旅行裝!而最重要既係我知道新加坡我無手信想買!只係買左兩包牛肉乾!
(其實都有洗衫,就係泳衣,因為要日日游水)
bosch
|

冇乜所謂, 唔知你一家大細既細有幾又有幾多個細路. 大家夠力揹到背囊咪揹, 自己顧自己咪仲好.

我d 仔女出門實會揹背囊仔, 有時只係裝書裝玩具, 有時有衫有玩具都重, 就算係輕飄飄我都會寄倉, 佢地仲細未會自己睇實自己d 野, 我懶得理咁多個袋, 寄倉咪煩少樣.

有時1,2個大行李箱裝晒d 野, d 仔女爭住要推... 我冇野拎都一樣爽.

至於d 背囊寄唔寄倉方面真係好個人. 我有一次由新加坡返香港, 我地只係放一件行李上櫃, 後面已經有個男人細聲鬧, 我望住佢就收聲, 我地前排d 人都係放緊行李, 大家都行唔到. 你一家大細咁放野上櫃, 真係好睇你好唔好彩遇到d 口臭旅客話你阻住晒....

如果你唔想拎咁多野, 可以響酒店洗衫, 用酒店d 洗頭水等, 咁就唔好成日搬酒店, 否則d 衫乾唔切仲麻煩. 當然可以帶舊衫, 但咁樣去程拎好多野, 咁帶新衫舊衫都冇乜分別, 除非你想騰空d 位出黎放其他野.

Feimuichai
|
mytigger 發表於 18-8-20 00:26
因為夏天去d衫好少布,所以我係帶晒禁多日既衫/內衣,褲就帶兩條要洗一次,其他日用品帶旅行裝!而 ...

係呀!冇手信想買都係我諗法,也是我覺得可能揹背囊就得的一大原因!
Feimuichai
|
bosch 發表於 18-8-20 05:38
冇乜所謂, 唔知你一家大細既細有幾又有幾多個細路. 大家夠力揹到背囊咪揹, 自己顧自己咪仲好.

我d 仔女出 ...

多謝你咁詳細回答我,令我可再諗多少少:

我今次係住一間酒店,喺聖淘沙入面都唔錯的酒店,所以我諗只帶少少必須而酒店又冇供應的日用品;我個人都只用椰子油,又冇乜化妝品…
而D細路都高小中小,平時揹書包我估一定仲重過去旅行…應該佢地只負責揹幾件t恤短褲內衣褲,唔會太重…
嘩你放一個行李箱都俾人嘈?真係口臭的人周圍都有,自己冇犯規又已盡快做妥就問心無愧,理得佢,佢自己燥底都無辦法 (我喺bk 問個問題都無啦啦俾人一句頂埋嚟啦,有時避免唔到咁多)
雲牛
|
- 小朋友大了, 自己背自己的物品也是不錯的主意
- 有行李箱, 東西好放一些
- 其實等在機場等行李也很快, 旅行就放鬆 d, 不要跟時間競賽 :)
vivilife
|
睇你自己帶幾多嘢架者