百有禁忌:鬼節就到,想問大肚婆係咪唔可以出夜街??

鄧鍾
|
事緣剛剛經過一條小路,見到有人燒街衣,但係呢條係我必經之路,我唯有等d衣紙燒曬先行,點知d香仲有半注未燒完,諗諗下有排等,又唔夠膽直接行過去,幻想緊電影入面某個片段,果樹有我睇唔到d嘢開緊飯,所以我掉頭走寧願兜大圈
我問左屋企長輩,長輩叫我呢個月都唔好出夜街
qq媽媽咪
|
我通常心念唔該借借唔該借借,直至過左燒衣位置
koalalee88
|
鄧鍾 發表於 18-8-19 21:03
事緣剛剛經過一條小路,見到有人燒街衣,但係呢條係我必經之路,我唯有等d衣紙燒曬先行,點知d香仲有半注未 ...

如非必要 我唔敢出 大肚時運低
鄧鍾
|
回覆 qq媽媽咪 的帖子

是的,俾著以前,我就好似你咁做照行過去,就係因為而家大住肚,我有d驚
激烈的海狗
|
事緣剛剛經過一條小路,見到有人燒街衣,但係呢條係我必經之路,我唯有等d衣紙燒曬先行,點知d香仲有半注未 ...

信嘅咪少出為妙,自己安心啲。
不過我媽媽教,總之行夜街 較黑暗較靜嘅地方,心裡都講句「唔該借借有怪莫怪」。媽話:「自己up咗,真係踩親佢地啲野都唔怪你」。 好唔科學,但求心安。
yani8322
|
睇你信唔信,我都信有鬼神,但夜街我會照去
大肚時都一樣去
小艾美
|
收工都天黑,好難唔出。
但小朋友就一定不會出。
Mm233
|
不如擔心聞到D香對健康有害啦
mao2008
|
koalalee88 發表於 18-8-19 21:08
如非必要 我唔敢出 大肚時運低

大肚唔係應該旺氣迫人咩

cbeyond
|
問來有點多餘, 信的, 驚的, 就唔好出夜街。
大把人唔信, 照去。
koalalee88
|
mao2008 發表於 18-8-19 21:34
大肚唔係應該旺氣迫人咩

好似話係陰氣重嘅地方會衝撞到胎神
我自己阿媽陀我時都經歷過大約七八個月夜麻麻一個人見到阿漂向佢行埋黎 叫極都唔走
wcpcelia    發表於 18-8-21 10:26
mao2008
|
koalalee88 發表於 18-8-19 21:43
好似話係陰氣重嘅地方會衝撞到胎神
我自己阿媽陀我時都經歷過大約七八個月夜麻麻一個人見到阿漂 ...

mini1204
|
超級特務
|
疑心生暗鬼
我一向唔理
ipcs
|

邊得驚咁多,我大肚時殮房、殯儀館、火葬場都去晒。
blackberry
|
都卦住收野,邊得閒理你,投胎要排隊架,唔係跟住就投到
珍惜眼前
|
你信既心安咪少出夜街避開下

我都大緊肚,亦都信同見過鬼.但都照有出夜街
chowqv
|
如果咁既情況,建議你更加要大搖大擺,托住個肚(心數1,2,3)就衝過去。閃閃縮縮仲易出事。
EstrellaDamm
|

生過兩胎,陀兩次期間都遇農曆七月,但我完全冇考慮呢個問題,夜街照去,絕無問題。

你信就冇辦法啦。人唔迷信,少好多煩惱。
tsung
|

驚的話可以少出去,最緊要自己心安理得