如何換室外long衫繩

green_flower
|
我個室外long衫架條繩好霉,又dum到好長,想慳錢自己換,但唔識將條繩插入遠處個滾輪到,有無人試過可以教我?
mao2008
|
影黎睇下先啦
|
mao2008 發表於 18-8-19 21:36
影黎睇下先啦

係喔,不過依家出面太黑,影唔到,聽日補相
|
mao2008 發表於 18-8-19 21:36
影黎睇下先啦

網上搵左張

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sochui
|
green_flower 發表於 18-8-19 22:02
網上搵左張

要把架折出來,有兩點羅師插在牆上的架上
sochui
|
自己折很危險,不輕
|
sochui 發表於 18-8-19 22:03
要把架折出來,有兩點羅師插在牆上的架上

要咁誇張架? 咁我真係無本事
sochui
|
green_flower 發表於 18-8-19 22:18
要咁誇張架? 咁我真係無本事

我換過一次,找師傅做,睇住都驚,怕跌下街,包新架都是收幾百元
mao2008
|
找師傅做啦
Poyau
|
揾師傅整安全啲
sharon_pig
|
green_flower 發表於 18-8-19 21:31
我個室外long衫架條繩好霉,又dum到好長,想慳錢自己換,但唔識將條繩插入遠處個滾輪到,有無人試過可以教 ...

你識童軍結嗎
我姐夫幫我換過 佢綁住舊嗰條 拉拉下 根住綁番就得
我就唔識
Amy1974
|

回覆 green_flower 的帖子

將條新嘅繩綁落條舊繩,帶佢出去。

https://www.youtube.com/watch?v=g81IcOWzyd4

窗台外晾衫架繩斷晒

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11496959&extra=&page=1
|
Amy1974 發表於 18-8-20 21:31
回覆 green_flower 的帖子

謝謝你,好詳細。有一條未斷的已成功換左,方法係將新繩綁住舊繩,一齊扯上去,再剪斷舊繩,扯新繩返來。但有三條已斷左既,好難將繩穿過遠處果個look,原因係太遠,手唔夠長,用棍輔助都好難插入個look,再努力一下,我想慳幾百蚊。