一個工作表現唔錯但因為屋企有事要辭職唔做的姐姐工人

tell-me-y
|

假設性問題, 如果若干年話想你請返佢來你屋企打工, 你會唔會請返?

怕唔怕會重演返?郁d 又話唔做, 一個月通知要回鄉?

我姐姐工人尋日話唔做, 屋企媽媽有病, 話第日如果來香港搵錢會搵返我。

tell-me-y
|

tell-me-y
|

廷廷媽
|
仲需要工人會考慮
Abbie_mimi
|
tell-me-y 發表於 18-8-19 21:33
如果若干年話想你請返佢來你屋企打工, 你會唔會請返?
怕唔怕會重演返?郁d 又話唔做, 一個月通知要回鄉 ...

Why not? 如果有需要請新工人,不如請舊的,好多朋友換來換去,都係覺得舊工人最好,屋企有事要辭職,係預計唔到,新工人亦有機會。
worthy
|
回覆 tell-me-y 的帖子

如果佢之前辭職唔做嘅原因係一次性, 而佢又做得唔錯, 咁就會講返佢.
wcpcelia    發表於 18-8-20 09:46
tell-me-y
|
worthy 發表於 18-8-20 08:56
回覆 tell-me-y 的帖子

如果佢之前辭職唔做嘅原因係一次性, 而佢又做得唔錯, 咁就會講返佢. ...

佢媽媽隻腳有事, 湊唔掂d 仔, 老公召佢返去
YAC0601
|
會,好工人難求呀!將來有需要請一定會考慮。
crubie
|
做得到, 相處得到的, 一定請返
cakii
|
無人會知,唔好擔心咁多,請
elysemama
|
會!佢主動想返來做,即係佢都覺得你這個僱主好啦,我估唔會貿貿然做做下辭職!
lilysun123
|
tell-me-y 發表於 18-8-19 21:33
如果若干年話想你請返佢來你屋企打工, 你會唔會請返?
怕唔怕會重演返?郁d 又話唔做, 一個月通知要回鄉 ...

direct hire 會平d, 有着數。
tell-me-y
|
lilysun123 發表於 18-8-20 11:05
direct hire 會平d, 有着數。

印尼都有direct hire?
菲律賓有我就知道
就快無工人用真係好沮喪
lilysun123
|
tell-me-y 發表於 18-8-20 11:35
印尼都有direct hire?
菲律賓有我就知道
就快無工人用真係好沮喪

印尼有,direct hire平好多。
需家海外印agency fee要萬幾,direct hire 幾千就ok.
lovebbb
|
我唔會,寧願請個新的
tsung
|
tell-me-y 發表於 18-8-20 09:08
佢媽媽隻腳有事, 湊唔掂d 仔, 老公召佢返去

通常都喺藉口
但如果自己急住請人,佢往績又不差,咁請生不如請熟
Love_JVs
|
我唔會
wannabe118
|
佢係你屋企做左幾耐先話要辭職呢?

我覺得新工人風險仲高。

marcus_hclee
|
我會請law
tell-me-y
|
wannabe118 發表於 18-8-20 12:18
佢係你屋企做左幾耐先話要辭職呢?

我覺得新工人風險仲高。

佢做左9個月咋, 尋日話要走, 我諗緊日後如果有機會的話請唔請返佢。我諗定咋都係。