就嚟2歲小朋友成日自轉

mrs.3845
|
有冇小朋友好似我個咁成日中意玩自轉?喺屋企跳嚟跳去,轉嚟轉去?
shuikwan
|
mrs.3845 發表於 18-8-19 21:37
有冇小朋友好似我個咁成日中意玩自轉?喺屋企跳嚟跳去,轉嚟轉去?

我個仔20個月,都係無端端係呢幾個星期久唔久玩自轉呀!但佢轉得好開心咁.... 希望佢只係覺得好玩啦.....
我要做媽媽
|
佢應該系覺得好玩,有時候我都會陪佢玩一陣,等佢開心下
bchuma
|
mrs.3845 發表於 18-8-19 21:37

呢個問題,你有要擔心嘅問題嗎?
mrs.3845
|
bchuma 發表於 18-8-20 22:05
呢個問題,你有要擔心嘅問題嗎?

我擔心是不是腦部發展的一部份, 還是腦部發展有甚无問題
AAV
|
mrs.3845 發表於 18-8-20 22:10
我擔心是不是腦部發展的一部份, 還是腦部發展有甚无問題
小朋友有時係會鍾意自轉/轉既感覺,係發展腦部前庭感覺。但喜歡過多刺激可能會與前庭感覺遲鈍有關。至於何謂太多,就要問專業人士。前庭感覺遲鈍可能仲有其他行為表現,喜歡自轉只係其中一項。仲有好多動作協調、語言、左右運用、閱讀等問題會表現出來,有興趣可以上網了解多d.
mrs.3845
|
AAV 發表於 18-8-21 07:59
小朋友有時係會鍾意自轉/轉既感覺,係發展腦部前庭感覺。但喜歡過多刺激可能會與前庭感覺遲鈍有關。至於何 ...

明白,謝謝。 我小朋友其他方面都正常,只是最近好爱轉圈
Yellow_Bean
|
我阿女(2歲)自從睇左一本講跳芭蕾舞既書, 就成日自轉話跳緊芭蕾舞, 仲迫我同佢一齊轉. 我覺得小朋友係技能覺醒, 發覺自己原來可以轉就會成日轉, 發覺自己識跳就會係咁跳, 唔洗擔心.
GCHK
|
應該係覺得好玩,貪得意
fibe0313
|
我女16個月時,我有個朋友教了她轉圈圈。佢學識之後,都久唔久玩自轉自high