阿仔腸胃炎,姐姐俾人屈!我同佢都好無奈...

ccjelly
|

阿仔有晚突然嘔,半晚到早上嘔左4次,痾左3次,睇醫生話係腸胃炎。

6299堅持話係因為姐姐成日俾阿仔9點左右訓,一食飽就訓 消化唔到!不停話姐姐成日俾阿仔咁早訓,驚死要做野咁...我完全理解唔到,基本上佢唔哄我仔訓覺,到左10點幾都可以休息,無話過一定要服侍到訓左為止。

我有幾個疑問:
腸胃炎唔係因為食左污糟野所致嗎?
7點幾食飯,大概8點已食完,9點幾訓都叫做即刻訓?
就算真係,但6299經常飯後俾生果我仔食,我覺得咁樣唔係仲消化唔到?
阿仔都就快兩歲,佢一歲左右已經係咁早訓,點解之前無呢個問題?

所以我覺得完全唔關事,腸胃炎咪腸胃炎囉⋯⋯又唔係有人特登整病佢,做咩要搵兇手呢?

注意下衛生好過啦

blackberry
|
我都好想我女咁早瞓,6299咁亂up,腸胃炎係食左有病菌食物啦,消化唔到最多咪嘔一次 我仔細時嘔霸王嚟,我好有經驗
ccjelly
|
blackberry 發表於 18-8-19 22:43
我都好想我女咁早瞓,6299咁亂up,腸胃炎係食左有病菌食物啦,消化唔到最多咪嘔一次 我仔細時嘔 ...

我識人人都係想小朋友早訓,係得我99成日話做咩俾佢咁早訓!?未發生呢件事之前已講左好耐同講左好多次!
成日話應該再玩下先訓,10點半至11點先岩喎

我唔係好識野,但我覺得唔關事!

係囉!就算滯住最多咪嘔一次,咁痾又點解釋?

Ashleycorina
|

腸胃炎有兩種,一係病毒/細菌感染,一係敏感性,即食物敏感。

小朋友最好食完飯三小時至訓覺,但唔易咁做,人人又唔同,唔係勁飽應該無問題。
所以邊關姐姐事。

另外,就快兩歲九點幾訓邊叫早

Fishqqma
|
9點瞓唔早,但8點先食完飯太夜了!
飯後重吃水果!
消化唔切!
cattz288
|
ccjelly 發表於 18-8-19 22:37
阿仔有晚突然嘔,半晚到早上嘔左4次,痾左3次,睇醫生話係腸胃炎。

6299堅持話係因為姐姐成日俾阿仔9點 ...

早瞓緊係好喇! 未聽過早瞓會腸胃炎 注意衞生!
sauNG
|
小朋友兩歲,好奇心咁重,又中意周圍摸,然後放手入口,其實有腸胃炎都真系好易,如果樓主覺得姐姐無辜,就安慰下姐姐,老人家都系講下,等佢聽過就算,唔好放在心,如果唔系,好易無咗個好姐姐
kittynleo
|

你同返佢地講,水果應該飯前食,
你小朋友係飯後食水果先咁

佢答話一向都咁食,
你咪答一向都咁早瞓!

祝仔仔早日康復!

ValerieBaBa
|
早瞓好,大過聰明啲
mameme
|
問下你老公有無試過腸胃炎?
happeecc
|
我會覺得如果係細菌感染,工人姐姐有責任。
chinatea
|
回覆 ccjelly 的帖子

我孫8:30就訓,仲早過你個B喎,第日佢要返學,由細習慣早訓點都好過夜訓啦,如果佢返學日子,4:30放學,5點就煮比佢食,因為唔想放學之後比什食佢,寧願早D比佢食飯,萬一6:30之後食飯佢多數中眼訓,食得好慢,食唔哂已經訓左.
但咁耐來未試過嘔同腸炎,反而有次買左一袋D類似桃駁李生果,因為甜佢就食左幾個,見細細粒都唔為意,果晚臨訓前佢就試過嘔,之後有屙,第二日睇醫生,話唔係腸炎,反而係D李可能引起佢腸敏感,第二日冇嘔冇屙.

老人家的食飽早訓會腸胃炎思想又係咩理論呢?係咪有人都試過呢?
ccjelly
|
Fishqqma 發表於 18-8-19 23:23
9點瞓唔早,但8點先食完飯太夜了!
飯後重吃水果!
消化唔切!

有時係8點,有時7點半,
所以我諗住講最晏既時間

係呀
佢地最鍾意俾野我仔食,食完生果,隔一陣仲飲益力多。

我講左唔好俾佢飲咁多益力多佢飲,99即刻唔高興。
Fishqqma
|
ccjelly 發表於 18-8-19 23:41
有時係8點,有時7點半,
所以我諗住講最晏既時間

同住係煩
cameo
|

其實你自己都有答案,你信姐姐就ok啦,而腸胃炎都有時由感冒菌引起,但基本西醫都會針對性開藥,有睇醫生有食藥有好轉,咁小朋友間中有小病是正常不過吧!
有時老人家說話唔好太上心,老一輩表達能力未必識圓滑,佢出發點都係緊張孫仔,求其搵姐姐做藉口都好過賴你啦,聽左就算。最緊要小朋友無事就得
ccjelly
|
happeecc 發表於 18-8-19 23:35
我會覺得如果係細菌感染,工人姐姐有責任。

我同意你既講法,如果玩具同餐具唔乾淨既話都關姐姐事。

但在我屋企既情況,我就覺得唔知點講好.....

因為我6299好鍾意將d食物放響度唔蓋好,之後拎埋我仔飲同食。
好似一杯水咁,早上放到下午(無蓋)佢地會拎俾我仔飲;
提子放左過夜,第二日又係行過見到我仔玩緊就會拎俾佢食。
唔係叫佢地幫手湊,純粹係佢地想聊下個孫。

咁但係一路又未試過發生咩事既...

sasa0516
|
我女5歲,8點半zzz(返全日班)
我家6點45開飯
食滯左嘔就有試過 ,但你話食飽訓會痾嘔就未試過
我女由讀n開始已經係習慣咁早訓,從來都無試過咁樣變腸胃炎
Nbs
|
我不知幾想我女早d 訓。佢11 點先訓,我完全無自己時間。
千祈唔好因為甘而將小朋友訓覺時間推後,第日好難推返前,你會後悔的。。。 (我小朋友以前都無甘夜訓)
呢個歲數咩都放落口,又啜手指又周圍摸,腸胃炎唔出期,好快好返,腸胃會越來越強壯。
ccjelly
|
sauNG 發表於 18-8-19 23:26
小朋友兩歲,好奇心咁重,又中意周圍摸,然後放手入口,其實有腸胃炎都真系好易,如果樓主覺得姐姐無辜,就 ...

除左阿仔隻手污糟,大人隻手污槽用手拎野俾佢都可能係。
szeszes
|
9點瞓唔算早,但係7點幾先食飯,8點食完,瞓前得一個鐘,就好似近左 D

我仔4歲前,係6點鐘就比佢食飯先,7點食完飯