自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能叻過佢地啦, 咁揼本。

一定會有人話, 咁岩去旅行, 順便學埋、 比賽埋啫。 但我果d朋友, 就真係成個trip只為果件事, 係無去其他地方玩的。 可以5日都只係去訓練同比賽。

原來而家體藝已經要揼錢到咁落本。 定話我要調整下心態?!

大宅

回覆樓主:

我仔女都冇,但帶佢地去玩見到佢地開心我就滿足~ 如果大個佢地有機會需要外地訓練我都會支持

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

去5日有限錢!

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-8-19 23:33
去5日有限錢!

近既亞洲, 遠既歐洲都有喎

所謂既有限錢, 對我來講都好多。

根本就係有錢人既玩意, 窮人點學都唔會做到top果批。

子爵府

回覆樓主

十幾年前都係這樣訓練仔女,只是你近期才出現在你身邊。

good_pig    發表於 18-8-19 23:49

珍珠宮

王國教室勳章

noel2010 發表於 18-8-19 23:35

係囉,一直都有。其實負擔到無問題,都係一個好體驗。

伯爵府

回覆樓主

我見我fb都係,個個都係咁比賽,某啲周末啲出名跳舞學校搞比賽,就會洗板式各方朋友嘅女都跳梗,最搞笑係個個都會上台領獎,究竟有幾多個獎架?

仲有無錯,而家香港比賽已經唔夠,我見好多小朋友已衝出香港去比賽

珍珠宮

環保接龍勳章

moniko 發表於 18-8-19 23:29
暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能 ...

體方面: 我2個0運動細胞, 從來都冇調整心態!

藝方面: 只係學下鋼琴, 考中學都唔會有用嗰隻。人人年年校際音樂節都比賽, 我地一次比賽都冇參加過!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

moniko 發表於 18-8-19 23:34
近既亞洲, 遠既歐洲都有喎

所謂既有限錢, 對我來講都好多。

去嗰幾日訓練,你又覺得會有乜嘢大進步呢?

伯爵府

noel2010 發表於 18-8-19 23:35

咁你都講得無錯, 我朋友既小朋友, 而家先大。 即係。。。 其實件事要咁行啦。 唔怪得d人話生仔貴。 原來真係好貴。

珊瑚宮

Ytfc 發表於 18-8-19 23:37
我見我fb都係,個個都係咁比賽,某啲周末啲出名跳舞學校搞比賽,就會洗板式各方朋友嘅女都跳梗,最搞笑係個 ...

嗰啲豬肉獎

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-8-19 23:42
去嗰幾日訓練,你又覺得會有乜嘢大進步呢?

總好過我果d, 係香港hea學, 進步咪仲少。。。

同埋唔同國家, 取向偏重都唔同, 我覺得會有新視野。

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

現實就係咁,有錢人仔女學琴買部部琴都要top model。

有啲國際性比賽唔一定要飛去外國,例如一啲國際兒童畫畫比賽上網submit就得,可以上網search下。

珊瑚宮

moniko 發表於 18-8-19 23:44
總好過我果d, 係香港hea學, 進步咪仲少。。。

同埋唔同國家, 取向偏重都唔同, 我覺得會有新視野。

唔明點解係香港學就要hea學!
我又唔信個個學得好嘅, 都要花$去外國幾日訓練或者比賽! 好老實,去幾日又會有啲乜嘢新視野呀! 有能力有錢又鍾意咪畀佢去睇下玩下囉! 我有能力,但我絕對唔會花呢啲錢畀小朋友去囉!

子爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:29
暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能 ...

其實一直以來都係咁,
你見到人地xx比賽贏到獎,可能佢一直學緊嘅係over 1千蚊一堂,只係通常呢啲家長唔會周圍同人講。而佢地都樂於去世界各地比賽或交流,擴闊小朋友視野。
有能力咪做,無能力就用其他方法

wcpcelia    發表於 18-8-20 09:58

禁止訪問

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-8-19 23:47
唔明點解係香港學就要hea學!
我又唔信個個學得好嘅, 都要花$去外國幾日訓練或者比賽! 好老實,去幾日又會 ...

Hea 。。。 因為我無錢麻, 係社區中心學, 可以有幾叻呢?

你小朋友學得好嗎? 會唔會花好多錢? 有心得分享下嗎?

其實我無乜頭緒點安排。

伯爵府

musiccisum 發表於 18-8-19 23:49
其實一直以來都係咁,
你見到人地xx比賽贏到獎,可能佢一直學緊嘅係over 1千蚊一堂,只係通常呢啲家長唔會 ...

即係話, 讀書已經係窮人最能上游既方法。

以前讀書唔叻, 可以去玩樂器, 教學生搵食。 而家呢d都要用錢先得。

伯爵府

就算有天份,都要努力學習,練習先會有成效
既然有錢,家長自然捨得花係培養
咩階層有自己可以比得起嘅養法,唔需要去羨慕人
窮人都可以做到top個批,不過意志要好堅定,路亦可能要行長d
其實不嬲都咁玩法
只不過而家更多家長寧願慳自己都富養小孩

珊瑚宮

moniko 發表於 18-8-19 23:52
Hea 。。。 因為我無錢麻, 係社區中心學, 可以有幾叻呢?

你小朋友學得好嗎? 會唔會花好多錢? 有心得 ...

你小朋友學乜?
我大女學琴同畫,冇花好多$!
我嘅心態畀佢嚟學野,只不過係希望培養佢哋興趣! 佢好鍾意參加義工活動,同埋參加社區中心舉辦嘅活動,收費好平又好玩!

首頁

尾頁

跳至