自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

moniko 發表於 18-8-19 23:29
暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能 ...

我都唔知幾想我仔去,但佢無樣掂,我姨甥仔暑假都去咗兩次,佢玩開劍,去韓國,日本交流訓練

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

moniko 發表於 18-8-19 23:34
近既亞洲, 遠既歐洲都有喎

所謂既有限錢, 對我來講都好多。

某程度你講得啱

水晶宮

回覆樓主

有決心,比心機讀書向上,向上流係絕對有機會的。

有d傳統名校,會資助經濟有困難的同學,去外國交流。

我識一位同學,就係咁。學校send d 有potential 的同學去歐洲training , 佢同我講屋企冇$,可能去唔到.........,之後學校的舊生知道佢情況,幫佢比,有得去。

佢好比心機讀書的,冇$補習,全部自己嚟,今年佢DSE, best 5取了32分,入到HK U Law.

家中冇資源,全部靠自己,學校亦有support, 我好欣賞嚟d同學。

珍珠宮

回覆樓主

咁栽培小朋友從來都唔係便宜嘅事。如果單講學嘢,我同意有錢係有優勢。

不過我會咁睇,資質一般,點栽都唔會飛上天,比平常人好少少但都不大分別

而且,有錢人生活都會令小朋友製造弱點。例如:如果佢從無知道錢係點樣來、點樣用、點量入為出,事事太唾手可得,將來都好大問題

又或者從來無試過真正失敗,一失敗父母總能用錢開通另一條路。呢d對佢整體人生更大影響

所以不論有無錢,都係點教先係重點。單執住一項體藝,並非一個全面睇法

子爵府

回覆樓主:

朋友成日話佢女既成就係用錢堆砌出嚟,十幾年前每月已經洗萬五蚊栽培費。
依家就更加多唔同既課程,比賽,做學生同家長既負擔壓力都好大

公爵府

焦糖媽 發表於 18-8-19 23:57
我覺得係呢啲比賽同學野平民化左,fb 又令到大家見多左,根本一路都咁多人咁揼本培養仔女

我又唔 ...

同意資質好緊要

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

moniko 發表於 18-8-19 23:54
即係話, 讀書已經係窮人最能上游既方法。

以前讀書唔叻, 可以去玩樂器, 教學生搵食。 而家 ...

咁體藝同讀書一樣,都係講天份。我信如果有天分,就算去社區中心學琴,都可以大師級。講真,就算教社區中心,老師都係教師級,吾會有個中級水平教你,佢見你有天分,都會或refer你去邊度學,如香港樂團,但基本係你有能力,如果一路都係一般,咁又點可以話成吾到名,係因為社區中心學。

好似游水,足球等,有港隊,入到出國受訓又係有資助。咁小孩無能力,父母又想迫佢上,咪自費,去完都未必叻,當然如果一樣同無天份既人比,當好d。

大宅

moniko 發表於 18-8-19 23:29
暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能 ...

我也覺得現在什麼也是錢作怪 養一件真係洗學野也兩萬 有時只是為左不想比人差 學乜學物 好忙

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

有資質的入左港隊 出國比賽訓練都只係有限錢
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:54
即係話, 讀書已經係窮人最能上游既方法。

以前讀書唔叻, 可以去玩樂器, 教學生搵食。 而家 ...

你講笑咩
從來讀書都係向上嘅基本方法。學其他體與藝,如果要做top 嗰d, 尤其係樂器,從來都係奢侈品。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

人比人比死人
人又學,我女又學,人地入港隊,我地為強身健體。
每個人專長唔同,好彩嘅一野就中,唔好彩搵一世都搵唔到,唔係肯泵錢就一定有回報(當然泵都唔泵就唔好葡萄啦)
我地凡夫俗子,人地叻咪鄧人開心囉

侯爵府

我姨甥女係香港少青足球隊, 佢今個暑假去星加坡同台灣受訓同埋交流, 主辦單位合共都係收咗二千蚊左右, 當然係有支助先收咁少啦....但去完之後, 少少女孩係處事自理有好大進步, 真心覺得值....

樓主, 何為top 果批呢... 睇吓你把尺點度嘅啫, 人人條路唔同...唔好放眼別人嘅好, 睇睇自己所擁有, 知足就好了..... 互勉之...

水晶宮

celavialaw 發表於 18-8-20 02:29
https://henryshu.pixnet.net/blog/post/47225710-%E9%9A%8E%E7%B4%9A%E4%B8%96%E4%BB%A3

大家可以睇下“ ...

無錯,身於香港已經好幸福,只要你肯努力,總有向上爬嘅機會!

侯爵府

回覆樓主:

而家多咗FB,比較嘅範圍大咗好多啫。以前拜年及去飲宴,啲親戚都係咁比拼仔女啲成績啦!

男爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:52
Hea 。。。 因為我無錢麻, 係社區中心學, 可以有幾叻呢?

你小朋友學得好嗎? 會唔會花好多錢? 有心得 ...

好多運動都有政府資,如果發現小朋友有潛質,可以留意吓報名參加一啲專業啲機構搞的班,而又有康文署資助,一般學費很相宜,不過家長係需要花時間帶小朋友去學、練習。

侯爵府

親子王國15週年勳章

sangria 發表於 18-8-20 09:18
同意資質好緊要

仲有小朋友的專注度, 投入度, 堅持, 毅力 都好重要。有好的資質都天份, 都要付出好多好多的努力先會成功

水晶宮

回覆樓主:

錢既嘢,除非你無。有的話,唔使係栽培仔女,分分鐘就係换層樓每月供多d,或者换密d車,再唔係個個月買手袋,或者去多d旅行,甚至食好d。好少話會捐出去做善事。咁使落仔女度,我覺得係好事。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

celavialaw 發表於 18-8-20 02:29
https://henryshu.pixnet.net/blog/post/47225710-%E9%9A%8E%E7%B4%9A%E4%B8%96%E4%BB%A3

大家可以睇下“ ...

謝謝分享

子爵府

回覆樓主

主要睇返自己能力,有能力嘅有何不可

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我明你呀。我有朋友都係咁,去外國旅行做d 野好多係香港都做到,當然響外國做乜都要駛多d 錢,影張相都靚過人。但講真好多人去旅行都係咁啦...

大家生活響唔同圈子,階層又唔同,唔駛理人咁多,自己教好自己仔女就得。

如果有Hard feeling,索性 unfollow 個朋友啦。

首頁

尾頁

跳至