自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

我覺得係呢啲比賽同學野平民化左,fb 又令到大家見多左,根本一路都咁多人咁揼本培養仔女

我又唔覺人地比多錢就一定會乜比賽都贏哂,最多話有點優勢,始終好多野都講資質的

男爵府

回覆樓主

如果要學好,係香港都可以學得好叻
音樂係睇天份同努力

體育都係,e.g. 曹星如。。。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有錢有時間無問題,
當見識下

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

咁你小朋友在體藝方面有什麼天份?
有天份加泵本栽培才會成事

侯爵府

回覆樓主

咁我相信人地真係有比心機時間去練既,我fb都有見出外地比賽,佢真係日日練架,我欣賞架。

翡翠宮

回覆樓主:

你第1下已經錯啦,點解要諗,我嘅小朋友冇可能叻過佢地??小朋友嘅壓力好多時來自愛比較嘅家長。

伯爵府

fatchu@home 發表於 18-8-20 00:05
你第1下已經錯啦,點解要諗,我嘅小朋友冇可能叻過佢地??小朋友嘅壓力好多時來自愛比較嘅家長。 :igiveup ...

想叻就有錯? 唔通奧運會係握下手就算?點解唔可以諗?

人唔思考唔會進步。 如果我而家搞清楚個遊戲規則, 決定揼錢或抽身, 都係好事。

伯爵府

回覆樓主

謝謝各位jm, 俾左d新觀點我。 我俾佢地炸完, 的確嚇一嚇。

子爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:54
即係話, 讀書已經係窮人最能上游既方法。

以前讀書唔叻, 可以去玩樂器, 教學生搵食。 而家 ...

咁又唔係,
以前讀書唔叻去玩樂器都要家人俾錢學,但問題係如果想學到最top就要俾更多錢。

子爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:52
Hea 。。。 因為我無錢麻, 係社區中心學, 可以有幾叻呢?

你小朋友學得好嗎? 會唔會花好多錢? 有心得 ...

咁如果你覺得經濟有壓力,
就揀小朋友有天份或非常有興趣嘅去學,
唔一定每樣都學的

大宅

回覆樓主:

之前都有研究講, 窮人向上流既percentage好低。 中產大部份都係keep返中產。 富有人士向下流既percentage亦好低。

大宅

celavialaw 發表於 18-8-20 02:19
之前都有研究講, 窮人向上流既percentage好低。 中產大部份都係keep返中產。 富有人士向下流既percentage ...

https://henryshu.pixnet.net/blog/post/47225710-%E9%9A%8E%E7%B4%9A%E4%B8%96%E4%BB%A3

大家可以睇下“階級世代"呢本書。 吾到你吾承認呢個係事實。 不過我地生活響香港已經好幸福, 最起碼你有好多既機會向上流

男爵府

回覆樓主

其實世界上一直有這樣的事情發生,以前資訊不夠現時多,你不知道啫。

子爵府

moniko 發表於 18-8-19 23:29
暑假, 不停係fb 見到d 朋友帶小朋友去外地「比賽」、 「訓練」。 第一個感覺就係, 我小朋友點學都無可能 ...

有啲人可能覺得。我山長水遠特登去做某樣野係特別威。
即係等如有人會山長水遠入長洲食魚蛋為打咭話比人知我試咗啦 「心態問題」

珍珠宮

moniko 發表於 18-8-19 23:52
Hea 。。。 因為我無錢麻, 係社區中心學, 可以有幾叻呢?

你小朋友學得好嗎? 會唔會花好多錢? 有心得 ...

恕我直言,我覺得呢種心態本身就係問題。
我自己細個都係社區學習,我知有同學年年外遊學習。對,我羨慕,從佢地口述中,我都得到知識。但我地一班跟住老師暑假到處行山(對呀,我地學校本地/外籍老師都參與某些團體社區活動,會叫我地join去,父母雙職也情願我地有人帶)認識本地地理歷史,唔通唔叫知識?現實係呢啲“見識”好多時令我地社會健教科溫習考試不廢吹灰之力。社區活動又認識他校學生,日後玩聯校比賽,視野一樣擴大。我和我先生就在那時見過的 。
我仔都有去社區中心玩,佢人生第一次宿營就是參加明愛辦的。今年佢&同學去外國成個月營,唔係一步登天呀。

伯爵府

回覆樓主

有錢想去幾多次都得

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-8-19 23:43
嗰啲豬肉獎

嗰啲豬肉獎,喺fb見到呢啲post真係得啖笑

翡翠宮

19841984 發表於 18-8-19 23:59
學樂器去社區中心?一對四果d?

如是,老老實實,不要有什麼期望,

10000000% agree

首頁

尾頁

跳至