論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前晚工人臨瞓前突然同我講要響9月底返菲律賓結婚,要請一個星期大假, 我記得舊年9月到職個陣問過佢,有冇男朋友, 有的話會幾時結婚, 佢當時仲話完約就返去結, 所以個陣已經預左個工人最多都係做一個contract玩完; 講番大假問題,其實我點都會比佢放,除非炒佢,但我亦都講明要白字黑字寫清楚你放假係自費機票,期間係由幾時至幾時, 邊日會回來到職等等, 大家有冇意見比我, 有乜野事項要寫明或者留意呢?如果各位有letter gormat可提供就更好,唔該哂!注意: 工人講明唔肯打避孕針, 呢個亦都係另一個煩惱問題

男爵府

回覆樓主

佢新婚當晚肯定翻雲覆雨啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人明想結完婚, 帶埋個肚返來你度嘆埋餘下一年。 如早炒等佢返去安心等生仔。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-8-20 09:31
你工人明想結完婚, 帶埋個肚返來你度嘆埋餘下一年。 如早炒等佢返去安心等生仔。 ...

唉!我都知啲工人信唔過, 根據我過往請工人嘅黑暗歷史, 我驚佢最後真係大肚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

conndy 發表於 18-8-20 12:41
唉!我都知啲工人信唔過, 根據我過往請工人嘅黑暗歷史, 我驚佢最後真係大肚
...

佢都話到明, 而且Philippine天主教, 唔會避孕, 亦無避孕concept. 生咗養唔掂就掉在church.

複式洋房

唉!我先生唔想因為唔打針就炒工人, 我就話大肚返黎嘅工人其實響身邊有太多例子,我真係怕跟呢啲手尾

禁止訪問

別墅

回覆 conndy 的帖子

先下手為強, 補一個月連機票俾佢, 佢返來有左,你條數仲大。

大宅

回覆樓主

其實真係唔好同佢哋講感情,或覺得唔打針就炒 “唔係咁好”,因為佢哋根本唔會為你諗,亦唔會覺得大咗肚返嚟 “唔係咁好”,倒頭來自己受害。

佢隨時根本諗住大埋個肚返嚟,食埋產假完約走,到時你就頭痕。建議一個月通知佢,叫佢放完假唔駛返嚟喇。對住佢哋呢個隨時反轉豬肚嘅民族,幾時都係保障自己好啲!

男爵府

回覆樓主:

會炒啦,實大肚返來

wcpcelia    發表於 18-8-21 09:03

珊瑚宮

夜長夢多。
玩具萬歲!

珊瑚宮

係吾係结婚刀未知。大話豬肚民族

只有大肚係真
玩具萬歲!

象牙宮

你不如炒好過, 因一去不回, 仲好D, 若返來, 帶埋個肚來你度唔做野, 你到時唔炒得。 佢地D民族好生得, 生唔出無得講。 一年生一個閒閒地。
我掃把個件肥廢人, 2000, 2001, 2002, 2003, 一年一個。個個不同男人。
佢亞媽生咗9個, 未計養唔大的。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

工人講明唔肯打避孕針---> 好有危機
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

我會同工人講多次, 唔打針就一個月通知佢走人,唔值得博。

別墅

conndy 發表於 18-8-21 19:53
我會同工人講多次, 唔打針就一個月通知佢走人,唔值得博。

搏吾過,你咁樣同佢講小心告你歧視添,避免夜長夢多,上飛機前一日計好曬送佢回鄉為上策。

男爵府

回覆 conndy 的帖子

既然有咁,及現在到九月還有大把時間,直頭揾定另一個,同現在姐姐講請假就唔得,一喺佢唔做。叫佢決定。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

conndy 發表於 18-8-20 00:36
前晚工人臨瞓前突然同我講要響9月底返菲律賓結婚,要請一個星期大假, 我記得舊年9月到職個陣問過佢,有冇 ...

唔避孕,博大肚!她有權攞足全期產假加埋年假,又唔炒得,不如換個一個新工人較好。

複式洋房

YeungHT 發表於 18-8-22 13:12
搏吾過,你咁樣同佢講小心告你歧視添,避免夜長夢多,上飛機前一日計好曬送佢回鄉為上策。
...
多謝提醒, 之後我冇講, 係佢勁咁話我逼佢冇得選擇, 兼且呢幾日態度好差, 10問9唔應,我同先生為佢呢一單日日都拗, 我覺得為乜為左個外人攪到自己咁,我請佢黎佢幫我, 唔係比煩惱我,我決定補一個月送佢走,以免夜長夢4 請第二個仲好。

伯爵府

conndy 發表於 18-8-25 15:42
多謝提醒, 之後我冇講, 係佢勁咁話我逼佢冇得選擇, 兼且呢幾日態度好差, 10問9唔應,我同先生為佢呢一 ...
根本搏炒啦。冇可能唔炒。

首頁

尾頁

跳至