洗腳唔抹腳!尊尼特普50億身家冇得剩

mickeyeva
|
葬禮便花掉2,340萬港元。

荷里活型男尊尼特普(Johnny Depp),多年來拍戲累積超過50億港元的豐厚身家,但因大花筒性格幾近全數蒸發,最離譜包括用特製炮台將老友骨灰射上天。

現年55歲的萬人迷尊尼,近年負面新聞不斷,除被女星前妻安芭赫德(Amber Heard)指控家暴外,又與前財務管理公司發生糾紛,被爆酗酒及亂花錢。他早前罕有接受《Rolling Stone》雜誌訪問真情剖白,透露所賺的50億7千萬港元,已差不多耗盡!

建特製炮台發射骨灰

前財務管理公司指尊尼曾為2005年吞槍自殺的作家好友Hunter S Thompson舉行浮誇葬禮,據稱Hunter的遺願是將骨灰射上天,於是尊尼安排在對方的科羅拉多州農場47米高塔上,放置一座特製炮台,將好友骨灰當成煙花發射。

尊尼表示:「我做嘅所有嘢,都係想確保佢遺願成真。」Hunter遺孀亦附和:「佢係好鍾意爆炸。」該場葬禮嘉賓包括積尼高遜(Jack Nicholson)、辛潘(Sean Penn)、標梅利(Bill Murray)與班尼斯奧迪多路(Benicio del Toro)等男星,場面大陣仗,而尊尼亦花費不菲,該葬禮便花掉2,340萬港元。

尊尼其他使費還有每月花23.4萬港元買酒、156萬港元乘私人飛機、117萬港元請保安、234萬港元聘請40名員工,又以逾1億4萬港元買遊艇、3,120萬港元成立唱片公司。他更花5億8,500萬港元購買及裝修遍布全球的14間物業,包括45英畝的法國莊園、巴哈馬小島與荷里活豪宅。其名貴汽車亦有45架,總值幾千萬港元。「洗腳唔抹腳」的他大手筆買入限量版結他、名畫以及藝術品,甚至名人遺物,要用12個倉庫儲存。

其實根本使得仲多!

前財務管理公司聲稱早已通知尊尼入不敷支的情況,但他總是拒絕承認現實,反而大罵財務經理,更將開支責任推給他們。尊尼受訪時回應:「話我花23.4萬買酒係好侮辱,因為我根本使得仲多!」

荷里活巨星非票房保證

[p=28, null, left]貴為荷里活巨星的尊尼,其實並非票房保證丹,除了《魔盜王》(Pirates of the Caribbean)系列外,其實很多套作品都仆直。《福布斯》(Forbes)財經雜誌於2015年與2016年選他為「十大片酬過高演員」之首,例如他主演電影《愛麗絲夢遊仙境2:穿越魔鏡》(Alice Through the Looking Glass)製作費高達13.2億港元,票房卻只收約23.3億港元,只有2.8倍回報。不過尊尼近年於《哈利波特》(Harry Potter)前傳《怪獸與牠們的產地》(Fantastic Beasts)及《怪獸與葛林戴華德之罪》(Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)演大奸角,對他經濟幫補不少。

----------------------------
東網巨星開咗ig喇,大家快啲follow啦!
https://bit.ly/2JjSVcr

尊尼的物業遍布全球。

尊尼為圓好友Hunter遺願~

尊尼主演的《魔盜王》系列集集大收。

更購下巴哈馬一個小島。

建特製炮台射對方骨灰上天。

《愛麗絲夢遊仙境2:穿越魔鏡》票房不似預期。

尊尼戲裏戲外都豪過人,享受奢華生活。

LedTV
|
用晒d cash 姐
咁多物業揸手

waynewon
|
佢嘅錢先係真正有價值,而唔係只係數字。
Heisenberg
|
waynewon 發表於 18-8-20 01:38

我認同你
cancan^^
|
洗左先係錢,否則只係一堆數字,賺得起冇咩問題,買左嘅又賣得返,50億差不多耗盡可能都仲有幾億可以洗
brindlewin
|
mickeyeva 發表於 18-8-20 01:30

純呢個為好友完心願的支出,我完全冇異議喎,佢若有50億身家,這2,340萬是多少%?

佢請呢棚“財務管理”,一年也不止收咁少基本服務費。
wcpcelia    發表於 18-8-20 10:10
joejoemum
|
花得起,佢仲有物業同珍藏。
cathy-tse
|
某程度上賭錢仲陰公
Fishqqma
|
waynewon 發表於 18-8-20 01:38

qq媽媽咪
|
而家唔洗唔花唔享受,咁幾時用,及時行樂
sunnymama2
|
cancan^^ 發表於 18-8-20 05:54
洗左先係錢,否則只係一堆數字,賺得起冇咩問題,買左嘅又賣得返,50億差不多耗盡可能都仲有幾億可以洗:mon ...

係啦,究竟洗剩幾多錢?佢的1億都比好多人好,仲要唔計物業,珍藏品等等。
激烈的海狗
|
mickeyeva 發表於 18-8-20 01:30

一睇到Johnny Depp 就諗起吳卓曦:「我好欣賞Johnny Deep」

Johnny 好Deep
goat
|
佢拍電影如果合約有寫,仲可以繼續收版稅架,何里活重視知識產權,好多退休演員/編劇等等都係靠版權收入過下半世。大家唔好只睇佢洗左幾多,要睇佢持續收入來源
TMC3012
|
咁唔係洗到冇, 又有物業, OK啦
仲要夠朋友
toffeechoco
|
有咁多資產,點算冇得淨呀??!
dder
|
我有咁多錢都會還好朋友心願
catjeffcat
|
的他大手筆買入限量版結他、名畫以及藝術品,甚至名人遺物,要用12個倉庫儲存。

呢啲都係錢黎仲會升值..... 如果真係無晒現金咪攞呢啲
出黎拍賣.....
廷廷媽
|
買下既物業係資產,點會係冇得剩?
worthy
|
回覆 mickeyeva 的帖子

Cash使晒就無辦法.但佢手上嘅物業, 汽車, 遊艇, 名酒, 收藏品都應該值唔少錢. 甚至有部份已升值. 賣晒佢唔再亂使應該夠生活吧!
Sumyeema1
|
佢不單keep 不到錢財,外表都 keep 得麻麻……