自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

greenmum 發表於 18-8-20 12:22
我不但網上high,我現實生活都很high,因為幸福美滿所以心態健康。希望你生活都過得好一點,可以真誠為別 ...

吓?我無葡萄喎,樓我自己都有,又未係豪宅嘅,唔值三千萬。
不過由頭到尾只想表達謙虛係美德,有需要上網曬咩?

同埋係唔明我d朋友唔係真心share又唔放上網炫富,但我又知佢買樓,仲要知係full paid喎。

男爵府

goat 發表於 18-8-20 12:12
所以我見你咁有心機同佢解釋, 真心想比杯水你

算啦,咁我收聲啦,講多side氣

珍珠宮

greenmum 發表於 18-8-20 11:54
我估,上海三千萬物業大概收租三萬/月吧。能够負擔得起的可能是公司派遣外籍員工、or有錢家庭。以我有限的 ...

再查證一下吧。本身有錢更不會租

我也有大陸朋友,尤其早年工作認識的,現在早是國際人了,很多在外國也有置業,不過中港物業是從來空置“自用”不出租的。你經過尖沙咀望下凱旋門就是一個好例子。

大宅

imjudy 發表於 18-8-20 12:32
吓?我無葡萄喎,樓我自己都有,又未係豪宅嘅,唔值三千萬。
不過由頭到尾只想表達謙虛係美德,有需要上網 ...

你覺得“上網曬不是謙虛的美德”,這是你的價值觀了。我的價值觀是,只要唔傷害別人or犯法,別人曬乜都無所謂,這與德行無關,只有曬得好唔好睇而已。 至於你話“樓主想曬下自己有有錢朋友”,反而呢種自以為是的論調我就只能比個白眼你。

珍珠宮

babyf 發表於 18-8-20 12:17
香港憎人富貴厭人貧的風氣都幾盛行,所以比較少這類公開分享。雖然我朋友圈未試過有這類大價禮物分享,但私 ...

“私底下”......三個字可圈可點。

大宅

brindlewin 發表於 18-8-20 12:44

再查證一下吧。本身有錢更不會租

點講好呢。凱旋門不用經過,我住得太熟了,現已搬走。你說的人物例子當然有,世界咁大。

你回應第一句就好似睇唔起“大陸樓”。我真心唔明點解你要睇唔起錢.....

可能你太有錢了,不屑~

侯爵府

回覆樓主

有時有d嘢發生咗係好想開心share嘅,想話俾人知好開心

我就無post上fb講,而家bk 都唔敢,怕俾人之後出post批鬥

我開心嘢都只係同真朋友講,唔想人地覺得我曬命

如果別人過得好,登佢開心我覺得好好呀,憎人富貴厭人貧就
8-)

禁止訪問

珍珠宮

greenmum 發表於 18-8-20 11:40
就算我朋友原本系無樓,佢收到愛人送的樓很開心,好明顯系炫耀啦,但我唔覺得反感哦?點解呀,因為我自己 ...

一開門會有樟腦丸就可以看出來

真心請教
呢句係點解?
即係有蟲定點?

大宅

chingmon 發表於 18-8-20 12:57
是否老公寫老婆名?
不是羨慕,如果有按歇(未供完)突然家庭經濟有波動是一個隱憂,最好以公司持有(full pa ...

佢影房產證,話老公送,佢好開心要同大家分享呢一刻。咁手持房產證,應該無做按揭掛。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

以前唔叫小三係叫二奶,男人金屋藏嬌咪買間屋比個女人,住家兩邊走

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-8-20 12:21
買樓靠父幹 收樓靠公幹

伯爵府

回覆 greenmum 的帖子

有,其中一年結婚禮物。都希望其他人有!!

大宅

aliensss2008 發表於 18-8-20 12:59
一開門會有樟腦丸就可以看出來

真心請教

果位網友覺得佢d朋友圈比我的高貴。因為佢d有錢朋友系好低調地私下與她真心分享,而我的朋友發朋友圈系“不謙虛沒有美德的炫耀”。

然後我戥我朋友高興出個post佢就解讀為“樓主旨在炫耀有錢大陸朋友”。

她攻擊我在先,所以我才反擊的。呢位網友“鄰居會擺樟腦丸在門口”,即系每家每戶可以亂擺雜物,物業管理不善的屋苑裡面,so她強調自己圈子是低調的有錢圈,我覺得很搞笑。

我知道我的反擊是不對的,我只是生氣而已。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

有~ 我表妹

本身做會計, 嫁左俾太子爺, 老爺奶奶是福建人, 做大生意, 對佢超好;
佢生左兩個仔, 送左北角兩層樓,
姨丈仙遊, 佢老爺揾風水師睇山地, 佢奶奶係靈堂幫手摺元寶, 完全冇架子。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

回覆樓主

有銭真好

子爵府

greenmum 發表於 18-8-20 13:41
果位網友覺得佢d朋友圈比我的高貴。因為佢d有錢朋友系好低調地私下與她真心分享,而我的朋友發朋友圈系“ ...

唔使嬲啦

妒忌之心人人有

我都妒忌人地咁好命呀講真

珍珠宮

greenmum 發表於 18-8-20 12:54

點講好呢。凱旋門不用經過,我住得太熟了,現已搬走。你說 ...

我毋意看貶,我只見#1“上海”兩字咋。咪問清楚是否在大陸?內地置業我看法會好唔同,係美國買都唔同於香港,唔一定有投資價值架。

好老實,我自細在香港就習慣經常一放假就要為鄉下親友帶物資返去。依家佢地經濟改善,買房置業甚至移民,我覺得好好呀,我地無比輕鬆。我地旅行經過佢地度,佢地知一定硬去酒店搬我地(包埋我的朋友)去佢地屋企住,日日車我地去玩。起碼我的親友有情有義的多,發財忘本的根本疏遠走人也不用再提。如是而矣。

男爵府

SW_Ball 發表於 18-8-20 12:13
身家得3億,三千萬等同十分一身家!
唔叫散紙嘛

哦,咁加多幾個零囉。

子爵府

greenmum 發表於 18-8-20 13:00
佢影房產證,話老公送,佢好開心要同大家分享呢一刻。咁手持房產證,應該無做按揭掛。
...

話時話佢地大陸人?做生意?

首頁
34567...14

尾頁

跳至