嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 1歲,下星期打一歲針
10個月大、11個月大時都試過食蛋黃、

1/8個烚熟蛋黃無事、
加1個生蛋黃落pancake 都無事
1/4個烚熟蛋黃+1/8個烚熟蛋白落粥、嘔、之後再食野、食咩都嘔、要食藥先止到
1個生蛋黃(有少少蛋白連住)加粥煮、嘔、一樣一有野到肚就嘔、要食藥

但最近食日本出既嬰兒小蛋糕,寫明有「卵」係無野既,蛋糕仔B.B. 拳頭咁大

有點擔心

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

如果係咁, 建議樓主將蛋同其他野分開食

先試烚蛋黃

再試蒸蛋白

肯定都無事啦再粥還粥食, 蛋還蛋食, 唔好撈住。

記得每樣要試足一星期都無事, 才是無事

子爵府

jingle_bell 發表於 18-8-20 08:45
Bb 1歲,下星期打一歲針
10個月大、11個月大時都試過食蛋黃、

你唔可咁樣撈黎試,
首先試蛋黃,逐啲試直到一隻,
跟住才試蛋白,蛋白要由再少啲試起因更易敏感。
如蛋白敏感要話俾醫生聽睇下打針點安排

大宅

jody4444 發表於 18-8-20 12:19
如果係咁, 建議樓主將蛋同其他野分開食

先試烚蛋黃

蛋黃試過就咁食1/4 無問題呀

我會聽你建議,再由頭試過

但一歲針點算

大宅

musiccisum 發表於 18-8-20 12:39
你唔可咁樣撈黎試,
首先試蛋黃,逐啲試直到一隻,
跟住才試蛋白,蛋白要由再少啲試起因更易敏感。

蛋黃要食到一隻先可以試蛋白的嗎?我會由頭試嫁喇

大宅

育兒性格勳章

jingle_bell 發表於 18-8-21 09:44
蛋黃試過就咁食1/4 無問題呀

我會聽你建議,再由頭試過

其實聽你咁講, 蛋黃的問題較低, 試兩天半隻蛋黃都無事就蒸全蛋白月由一餐比八份一開始,到打針嗰日直接同醫生講試左幾多同個情況, 由醫生衡量需不需要推遲針期.

若中間有乜異樣就要睇醫生, 唔好試住.

大宅

我囡都有蛋白敏感, 食左蛋白皮膚會腫, 打一歲針前已經同健康院醫生講左我囡對蛋白敏感, 擔心打1歲針會有問題, 於是健康院安排左我地去醫院打針, 打完針就係醫院觀察, 當年我囡觀察完無事即日走得。

我囡情況同你個小朋友唔同, 我囡係皮膚敏感, 你小朋友我估係腸胃敏感, 你最好同醫生傾吓。

男爵府

回覆樓主:

我囡半歲做左敏感測試,蛋黃蛋白嚴重過敏。兒科醫生話一歲針要去醫院或兒科醫生度打,打完要觀察半小時(太耐之前唔太記得係咪,總之唔俾走要觀察一段時間),冇過敏反應才可離開。當年囡打完咩事都冇,但醫生有開定抗過敏藥俾我地看門口。

當年返健康院我同姑娘醫生提過呢件事,佢地最初話冇問題1歲針可照返健康院打。但我講多2次,醫生就寫紙俾我去政府兒科排期跟進。我地最後因為去私家打,所以冇去到政府兒科。

首頁

尾頁

跳至