追蹤仔女網上行為?

夏蟬
|

【e-zone 專訊】孩子以家長為學習對象,在現實生活與網絡世界亦然,而難以永遠避免陌生人向孩子打主意,但總有方法預防問題發生。Symantec 亞洲區消費事業總監徐俊鴻(上圖)引述調查報告,指出只有 18% 受訪家長會在智能電話或電腦上使用保安軟件,以追蹤子女的網上行為。由於 13 歲以下的兒童對於網上活動的規限與認識都不足,有需要灌輸正確價值觀。他不擔心使用監察系統會過分影響父母與子女之間的關係,但在使用上也許要考慮到孩子的感受,甚至以間接或相對婉轉的方式,指出他們可能出現的錯處,妥善處理更相信有助提升親子關係。網絡欺凌並非新奇事,如何面對才是最重要的事情。無論家長的工作與生活有多繁忙,徐俊鴻強調他們都必須以身作則地教育子女,特別是提醒如何應對可疑的網上活動,並鼓勵他們在遇上可疑情況時求助,他指出小孩子精力旺盛,為他們安排更多在網絡以外的活動。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2140037/iPhone%202018%20%E5%8D%B3%E5%B0%87%E7%99%BB%E5%A0%B4%EF%BC%81%E6%AD%B7%E4%BB%A3%20iPhone%20%E7%B6%93%E5%85%B8%E5%9B%9E%E9%A1%A7

文中話唔擔心會過分影響親子關係,大家又點睇呢?
我就覺得唔係唔可以,不過真係要適當地同仔女有共識先。

菲林名棟
|
其實唔好話小朋友,大人都會有私隱啦!問心調返轉比小朋友知道父母所有網上行為又會有咩感受呢?在意仔女當然好,不過透過日常多溝通討論咩係好咩係唔好,好過下下check住曬啦
夏蟬
|
回覆 菲林名棟 的帖子

我認為又唔係完全無好處,起碼可以好快知道會唔會有咩潛在問題,不過父母又真係要留意唔好過曬火
miffyumiffy
|
我覺得好恐怖, 自己仔女都唔知佢地做緊咩,識咩朋友,要靠呢啲軟件追蹤
wcpcelia    發表於 18-8-20 14:09
菲林名棟
|
回覆 miffyumiffy 的帖子

同意,所以我覺得透過平時溝通會好過依d方法
Poyau
|
網上監察無處不在 睇吓啲度身訂做廣告
夏蟬
|
回覆 Poyau 的帖子

有d用者會覺得個d監察好體貼,但家長既監察就係侵犯私隱
tsung
|
菲林名棟 發表於 18-8-20 10:55
回覆 miffyumiffy 的帖子

同意,所以我覺得透過平時溝通會好過依d方法

認同
Poyau
|
夏蟬 發表於 18-8-20 16:36

有d用者會覺得個d監察好體貼,但家長既監察就係侵犯私隱 ...

人地做就啱 家長做就錯 明白
Joe-Ho
|
講親身經歷
我80後,老豆細細過已買電腦俾我地玩
但考試時,會鎖密碼
結果搞到我用好多心機研究點破解
現在做it佬
學習成績無助改善。
現在網路年代,用google搵破解軟件或破解方法不難
如果子女想破解
好聽可以培養佢解難能力
不過我覺得裝呢些野作用不大
未必破壞親子關係
但會覺得父母好煩
同埋作用有限
夏蟬
|
夏蟬
|
回覆 Joe-Ho 的帖子

你既分享好好呀,同一件事從另一角度睇,而你自己都係個成功既例子
其實技能強項有時真係無預計既情況下出現,有時做家長既多點了解下小朋友可能無意中就協助小朋友發掘到
Poyau
|
夏蟬 發表於 18-8-23 09:17

cinda72.
|
我會囉,今時今日都會,
唔好話佢,我自己fb都大把騙子add,甚至新聞都唔少網上騙案,呃蝦條,約出黎禁固強姦,甚麼私隱,對唔住,我唔會理
夏蟬
|
回覆 cinda72. 的帖子

其實追蹤仔女網上未又係係驚佢出事希望偷睇佢上網,
減低出事的機會

但平時我地已經要反工
加上e個時代上網真係好易,屋企,學校,手機
我地做父母可以睇得幾多呀

諗反細個
我地自己的父母未都係驚我地被人呃
最後未又係咁大
可能好彩啦,無發事咩事