聖三一VS皇家(鋼琴)

newcomer550
|
呀女三年前考咗聖三一鋼琴八級,之後冇再學,但每日都會彈自己鍾意D歌(流行曲)。佢今年升中四,早兩日話想學番琴,但唔知學聖三一演奏級定皇家八級好,同埋唔知時間應唔應付得黎。

請問大家有咩意見。
twotigers
|
newcomer550 發表於 18-8-20 09:52
呀女三年前考咗聖三一鋼琴八級,之後冇再學,但每日都會彈自己鍾意D歌(流行曲)。佢今年升中四,早兩日話 ...

你同琴行講,老師自然會叫佢彈下歌,由老師判斷佢學8級定演奏級
gracelam
|
呀女三年前考咗聖三一鋼琴八級,之後冇再學,但每日都會彈自己鍾意D歌(流行曲)。佢今年升中四,早兩日話 ...

問下老師先, 丢抵3年, 有人pick up得快D, 有人慢D, 上多幾次堂, 老師先會比到意見。
mercurycc
|
記得以前老師講過聖三一演奏級會比皇家試易考d
ngwong2
|

中四应有时间应付到。再高班要考dse.系考就拿拿声去考!
dragon813
|
之前老師提過較少人考皇家演奏級,因為太難!
所以大部分考完皇家八級都係考聖三一演奏級。
希望我冇理解錯
miffyumiffy
|
我仔考聖三一, 皇家要讀8級樂理, 勞民傷財, 考聖三一唔洗考8級樂理
wcpcelia    發表於 18-8-20 14:02
kam825
|
miffyumiffy 發表於 18-8-20 10:44
我仔考聖三一, 皇家要讀8級樂理, 勞民傷財, 考聖三一唔洗考8級樂理

考皇家都唔使要8級樂理
musiccisum
|
miffyumiffy 發表於 18-8-20 10:44

皇家arsm要讀八級樂理??
happylife1210
|
我阿囡2樣樂器都係經聖三一考ATCL, 一take 過pass !
再花多2年時間考piano LTCL, 預備左好多時間練琴最後都fail 左(用左好多時間同金錢)都唔好話聖三一容易考呀!
不過好似係考聖三一嘅學生係多過皇家!
lily-of-valley
|
聖三一八級等同皇家八級。
若再考, 聖三一, 皇家, 評分標準差不多。 視乎邊間時間啱自己。
newcomer550
|
唔該晒咁多位意見,我地應該會考聖三一。因為以前的老師移咗民,大家有冇好老師介紹下。
|
happylife1210 發表於 18-8-20 13:42
我阿囡2樣樂器都係經聖三一考ATCL, 一take 過pass !
再花多2年時間考piano LTCL, 預備左好多時間練琴最後 ...

應該咁講,聖三一個考試形式設計得user friendly 啲,並不是考試曲目容易咗,我覺得咁講公平啲。
candiceb
|
考皇家8級, 當pick up返, 邊練ATCL 歌
Pianistbaby
|

咁真係要睇技術去到邊。學番琴等老師決定。
但一般如果唔係走樣走得太勁,都可以考atcl,但在考前彈下歌仔,參加下比賽先,打番好個底再考。
我覺得8級皇家考試d scale 同sight reading唔係個個小朋友都肯練。到時兩頭唔到岸。
但如果囡囡係啲好有心機練琴嘅人,咁就可以考下8級royal。
tsung
|
kam825 發表於 18-8-20 10:52
考皇家都唔使要8級樂理

kam825
|
musiccisum 發表於 18-8-20 13:29
皇家arsm要讀八級樂理??

唔使呀
siu05
|

問老師應該最清楚你呀女既情況,
考皇家/聖三一都不用八級樂理, 睇自己興趣,
我女係考abrsm dip後先考8級樂理, 跟住先才考 LRSM

早幾星期聽我女講好似考埋個高級既樂理(自修),

好似話係丁左

李斯特    發表於 18-9-11 19:19
newcomer550
|
siu05 發表於 18-8-21 12:36
問老師應該最清楚你呀女既情況,
考皇家/聖三一都不用八級樂理, 睇自己興趣,
我女係考abrsm dip後先考8級樂 ...

以前的老師移咗民, 宜家要搵老師先.

lamlammm921
|
之前的老師係咪姓陸?