香港人既同情心

koalachan2002
|
唔知係我偏激左定點呢?

一有奇難雜症,就黎香港籌醫藥費
一有天災,又黎香港籌經費
有d 乜野事都叫香港人捐錢,其實中國已經係世界強國同埋最有錢啦

我一向好proud of 香港係一個慈善之鄉,施比受更為有福既地方,但近年香港都好多艱難既之處,又唔見人地捐d比我地?
我有能力捐錢,我都會捐比惜食堂,捐比保良局等香港既機構,感覺好似利用我地同情心
huisandy
|
其實好多「富有地方」都會本土募捐,包括日本、美國、還有香港本身……唔通,香港會比大陸窮?!?

同一道理,我地都唔駛捐俾香港既慈善團體,因為香港庫房都大把錢……但,點解我地又會捐公益金之類?

其實道理好簡單,唔駛「以全蓋偏」,因為政府有錢唔等於個別小群體有錢,而無人捐的話個別小群體就會繼續 suffer 囉
cool2000hk
|
koalachan2002 發表於 18-8-20 10:12
唔知係我偏激左定點呢?

汶川地震果陣,香港市民同政府捐二百億,但d錢唔知去晒邊,政府仲話冇辦法決定捐款用嚮咩地方... ..

自始以後我醒覺就唔再捐錢了,廢時再益d貪官。
momososo    發表於 18-8-21 00:59
Ceci師傅    發表於 18-8-20 14:22
wcpcelia    發表於 18-8-20 14:02
minna-no
|
cool2000hk 發表於 18-8-20 11:04
汶川地震果陣,香港市民同政府捐二百億,但d錢唔知去晒邊,政府仲話冇辦法決定捐款用嚮咩地方... ..

自 ...

sunnymama2
|
所以令人好茅盾,捐又驚d錢比貪官食哂,唔捐的話又擔心災民。

我會照捐,起碼點都有些錢落入災民手上,不過捐的時候會睇清楚邊d機構才捐。

另外,你望都唔好望他朝有一日香港需要別的地區捐助吧。
|
sunnymama2 發表於 18-8-20 11:14

我會照捐,起碼點都有些錢落入災民手上,不 ...

其實唔係,我而家都叫d朋友捐比我地香港既人先,保良局大把小朋友要養,惜食堂又日日一大班人去攞飯食,早兩日新閒都有講,粥鋪逢星期三派180碗粥比老人,依然個個星期派清,咁不如先幫左我地香港老人同小朋友先啦,香港都有好多人無錢醫病,不如幫左自己人先啦
choc_choc
|
大陸一有災難,啲貪官就心諗「機會嚟喇!」
nainaitze
|
sunnymama2 發表於 18-8-20 11:14

我會照捐,起碼點都有些錢落入災民手上,不 ...

認同,雖然覺得捐俾大陸點都有點落咗貪官度,但都會捐,會揀比較可靠機構去捐,我心態係縱使我捐10蚊只得1毫會落到真正有需要人手上都好,總好過連呢1毫都無
Bunny_BB
|
認同,所以我直接捐物資給使用者。
我每年都有直捐衣物及奶粉給國內孤兒院。
|
Bunny_BB 發表於 18-8-20 11:34
認同,所以我直接捐物資給使用者。
我每年都有直捐衣物及奶粉給國內孤兒院。 ...

點解唔捐香港保良局
sheetajeff
|
有心捐,點解唔捐比有需要既香港人先?
中國係有人好窮,但始終唔夠透明,我唔想d捐款用係比我仲有錢既人身上囉
|
sheetajeff 發表於 18-8-20 11:55
有心捐,點解唔捐比有需要既香港人先?
中國係有人好窮,但始終唔夠透明,我唔想d捐款用係比我仲有錢既人身 ...

我就係正想講呢個point ,點解唔捐比我地自己香港人先,香港都有好多罕見病啦,好多老人都去排免費飯盒啦
BGCOME08
|
乜唔係話大陸好似從來都冇叫香港人捐,係香港D乜黨物黨自己搞捐務,係咁叫香港人捐,捐咗D錢又唔知去哂邊?有冇撥上大陸,撥咗幾多又冇人知?跟住就話大6貪哂D錢?都唔知邊樣真?

有錯請更正,我都係上網睇過,但冇睇詳情,我都好想知係咪真?
sheetajeff
|
koalachan2002 發表於 18-8-20 12:07
我就係正想講呢個point ,點解唔捐比我地自己香港人先,香港都有好多罕見病啦,好多老人都去排免費飯盒啦
...

所以我會去深水埗買飯券,無論係明哥定西九龍中心入面某幾間都有得賣。果頭有唔少老人家食二手飯,睇見都心up。買飯券一黎直接幫到佢地,二黎又支持到呢d咁有心既小店
sunnymama2
|
koalachan2002 發表於 18-8-20 11:21
其實唔係,我而家都叫d朋友捐比我地香港既人先,保良局大把小朋友要養,惜食堂又日日一大班人去攞飯食,早 ...

你指邊間粥鋪?
如果係指愛民邨嗰間,個老闆做戲 ja。 住喺愛民邨10個有9個都知佢係假愛心
|
sunnymama2 發表於 18-8-20 12:23
你指邊間粥鋪?
如果係指愛民邨嗰間,個老闆做戲 ja。 住喺愛民邨10個有9個都知佢係假愛心
...

https://topick.hket.com/article/2139230/荃灣善心粥店4年無間斷每周派180碗粥%E3%80%80老闆:一日有開舖都會派
|
sheetajeff 發表於 18-8-20 12:16
所以我會去深水埗買飯券,無論係明哥定西九龍中心入面某幾間都有得賣。果頭有唔少老人家食二手飯,睇見都 ...

係呀,我都會幫襯明哥
ipipipip
|
koalachan2002 發表於 18-8-20 10:12
唔知係我偏激左定點呢?

家下同大陸有關的野
香港人已唔多願捐
對家形象太差
jackma91134
|
你唔捐佢哋有邊有得貪
goat
|
BGCOME08 發表於 18-8-20 12:16
乜唔係話大陸好似從來都冇叫香港人捐,係香港D乜黨物黨自己搞捐務,係咁叫香港人捐,捐咗D錢又唔知去哂邊? ...
你冇留意新聞? 汶川地震後不久, 當地班官突然發晒死人財wor, 呢D唔係毒果講先架, 係大陸傳媒都有份講