親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想11月同朋友一齊去清邁玩幾日 自由行
我地都未去過泰國
請問有無去過嘅朋友可以介紹下好玩好食嘅地方and經濟d嘅酒店

子爵府

回覆 奶茶走糖 的帖子

清邁地方好細,好容易玩,地圖SHOW到一個四方形城牆,城牆內是舊城區,我之前去過兩次都係住城外,SEARCH 一D城外但不要太遠的地方的酒店就OK,交通好方便,載車都好容易,機場到城內都係20分鐘到.玩方面,我去過玩森林飛索,有間叫FLIGHT OF GIBBON的,有一個CITY TOUR係自己駕駛ZAGWAY(雙輛車)的,好玩(不過如果有小朋友要考慮安全問題).另有TOUR 去參觀長頸族,老虎樂園;仲可以租單車市內遊

男爵府

奶茶走糖 發表於 18-8-20 10:12
想11月同朋友一齊去清邁玩幾日 自由行
我地都未去過泰國
請問有無去過嘅朋友可以介紹下好玩好食嘅地方and經 ...

剛在暑假去完清邁, 文明乾淨舒適, 英文普通話都可溝通, 遠比想像中好玩得多. 遲吓有時間寫返個帖分享吓.

Wiang Kum Kam Resort - 老闆好招呼, 泳池正, 花園靚, 價超平, 離古城南面5km左右.

水 - Tube Trek Waterpark Chiangmai (周一至五部份開放200THB, 周六日完全開放850THB)
水 - Grand Canyon Chiangmai (水上吹氣樂園, 包一次兩條飛索)
飛索 - Flying Squirrels Zip Line Chiang Mai (親子級數, 去程回程各1小時, 大約玩2小時, 包簡單午餐)
動物園 - Chiang Mai Night Safari (包園內兩程車, 近距離接觸動物, 乾淨舒適)

平民泰菜 - Coconut Shell (人均消費100THB, 推黃咖哩, 沙冰)
優質泰菜 - Dash (人均消費350THB, 乜都好食)
泰式海鮮 - Chan Talay Resturant (Resort 老闆推介, 平靚正海鮮, 人均消費350THB, 推燒蝦燒魚)

行街
古城內 - 廟/特式建築
寧曼路 Nimman (古城外西北面)
周六夜市 (古城外南面)
Ton Lam Yai Market, Warorot Market (古城外東面) - 平買手信

Shopping - 好行又可以買到野的Mall
Central Festival
Maya Lifestyle Shopping Centre
Central Plaza Chiangmai Airport (臨走必行)

Spa
做左幾間都好得, 找Google 4分以上就可以, 每小時一般300THB左右.

交通
GRAB call車, 價錢只是街上隨手叫車的三分一至半價.

大宅

星期三睇戲,不需要提早入場,有成15分鐘廣告,所以很平。清邁人高質數,反而自己食野有聲...

玩的參加 local tour, 早一天報名,機場很貴,要去遊客區那些小店,可以的話報英文團。

另外飲咖啡,入7仔掃貨,龍眼市場(街市),星期六夜市

中秋前可以買月餅

子爵府

回覆樓主:

遊清邁最好就到星期六、日,因為有週六和週日夜市,相當大型的,在舊城區內!

伯爵府

pigmei 發表於 18-8-21 12:13
回覆 奶茶走糖 的帖子

清邁地方好細,好容易玩,地圖SHOW到一個四方形城牆,城牆內是舊城區,我之前去過兩次都 ...

老虎樂園我搵吾到有團跟 有介紹嗎?

子爵府

longlong1129 發表於 18-8-27 11:20
老虎樂園我搵吾到有團跟 有介紹嗎?

SORRY ARR, 無介紹,因為我當時係去到後在住的酒店JOIN TOUR的

伯爵府

pigmei 發表於 18-8-28 11:17
SORRY ARR, 無介紹,因為我當時係去到後在住的酒店JOIN TOUR的

你覺得值得去嗎?

子爵府

longlong1129 發表於 18-9-7 18:23
你覺得值得去嗎?
當時係連同去長頸族的,當睇動物園,一去無妨,不去也可. 重點係你地會不會入去同老虎影相,如果話一定不會,那可以不去

大宅

kubiwong2009 發表於 18-8-26 11:19
遊清邁最好就到星期六、日,因為有週六和週日夜市,相當大型的,在舊城區內!
...

個個都推薦夜市,啱晒鍾意食嘢嘅我,thank you

大宅

dd2laser 發表於 18-8-23 17:36
星期三睇戲,不需要提早入場,有成15分鐘廣告,所以很平。清邁人高質數,反而自己食野有聲...

thank you

大宅

palmchristy 發表於 18-8-23 16:01
剛在暑假去完清邁, 文明乾淨舒適, 英文普通話都可溝通, 遠比想像中好玩得多. 遲吓有時間寫返個帖分享吓.
...

好詳細呀thank you

palmchristy    發表於 18-9-21 10:00

大宅

pigmei 發表於 18-8-21 12:13
回覆 奶茶走糖 的帖子

清邁地方好細,好容易玩,地圖SHOW到一個四方形城牆,城牆內是舊城區,我之前去過兩次都 ...

多謝推薦

男爵府

palmchristy 發表於 18-8-23 16:01
...

spa 有冇名呀??thx

男爵府

sunny.moon 發表於 18-10-18 02:34
spa 有冇名呀??thx

曾經光顧:

- THE HOME MASSAGE CHIANG MAI
- Choeng Doi Massage & Spa

都係嗰句: 搵Google 4分以上大多都OK.

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

awah112 發表於 18-10-29 10:37
點用grab call車?thanks

1. 在Playstore下載 GRAB
2. 進入GRAB App, 在當地登記
3. 登入 GRAB App
4. 手動輸入想要去的地點 / 在GRAB地圖點選你的目的地
5. 選擇你想要的車種 (通常我選最便宜的, 也試過按需要選9人車)
6. 1-2分鐘內會顯示某車牌, 並告訴你車子需要多少時間到達你的位置, 與及你到目的地的車費, 你需確認
7. 車子到達->上車->到目的地->按之前顯示的費用給車費 (過程完全無須和司機溝通)

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至