抽濕機 vs 乾衣熱風機

Chickentailbun
|
我平時係用抽濕機黎抽乾衣服,不過乾得好慢,而家考慮緊好唔好買部乾衣熱風機 (憶世家果啲)。

有冇人用過可以分享下 例如邊樣慳電啲 或 快乾啲 等等。
lovebbb
|
Chickentailbun 發表於 18-8-20 10:42
我平時係用抽濕機黎抽乾衣服,不過乾得好慢,而家考慮緊好唔好買部乾衣熱風機 (憶世家果啲)。

有冇人用過 ...

和風樣快乾,不過我唔係洗完立即乾衣,通常晾左半日才攞去乾60分鐘至90分鐘就乾透。抽濕機我往往只用來抽屋企濕氣,抽衫要放在衫下面才易乾,而且較耐。
|
lovebbb 發表於 18-8-20 11:22
和風樣快乾,不過我唔係洗完立即乾衣,通常晾左半日才攞去乾60分鐘至90分鐘就乾透。抽濕機我往往只用來抽 ...

咁都值得買返部 。
但開著間屋係咪好熱?
lovebbb
|
Chickentailbun 發表於 18-8-20 11:51
咁都值得買返部 。
但開著間屋係咪好熱?

我放在房焗,附近位置都會熱,開窗通風
|
lovebbb 發表於 18-8-20 11:59
我放在房焗,附近位置都會熱,開窗通風

咁你用咩牌子啊
hh817
|
抽濕機成日抽完都有up味... 乾衣熱風機好似幾好咁
我用自然風吹,一落雨就唔洗住好麻煩
siu05
|
感覺乾衣熱風機比抽濕機快, 幾小時就乾,
|
hh817 發表於 18-8-21 17:37
抽濕機成日抽完都有up味... 乾衣熱風機好似幾好咁
我用自然風吹,一落雨就唔洗住好麻煩 ...

係會有陣噏味因為乾得好慢 會焗到噏左
|
siu05 發表於 18-8-21 18:13
感覺乾衣熱風機比抽濕機快, 幾小時就乾,

係啊
不過唔知邊樣慳電啲
silvia_yu
|
Chickentailbun 發表於 18-8-21 18:28
係啊
不過唔知邊樣慳電啲

應該點都係抽濕機電費平D 因爲抽濕機有能源標籤,乾衣機無

P.s 我兩樣都有,但都鍾意用乾衣機 摸上手熱熱地先舒服
wcpcelia    發表於 18-8-22 09:41
hh817
|
silvia_yu 發表於 18-8-21 21:00
應該點都係抽濕機電費平D 因爲抽濕機有能源標籤,乾衣機無

P.s 我兩樣都有,但都鍾意用乾衣機 摸上手熱熱 ...

咁抽濕機定乾衣機效果好D?
hh817
|
想知有冇人用過億世家部乾衣機,睇完幾吸引想買
花生油子
|
我前年買左天X野和風機,,,潮濕天氣乾衫一流
SKB
|
我地都有一部,長開唔收埋既。
Mrs·Cheung
|
hh817 發表於 18-8-23 14:43
想知有冇人用過億世家部乾衣機,睇完幾吸引想買

我用緊最細嗰部,落雨,潮濕天氣真係好用。

但食唔食電,真係唔知。

唯一係屋企細,無位長期擺,每次用完,都要收埋拆件。
|
SKB 發表於 18-8-24 01:30
我地都有一部,長開唔收埋既。

一機衫放唔放得晒入去
hh817
|
Mrs·Cheung 發表於 18-8-24 02:08
我用緊最細嗰部,落雨,潮濕天氣真係好用。

但食唔食電,真係唔知。

我度過size,我屋企好似放到,今日去買先~
哩幾日濕到我都吾知點洗衫
係億世家facebook見到而家仲可以買滿400減60
SKB
|
Chickentailbun 發表於 18-8-24 07:07
一機衫放唔放得晒入去

姐姐用,我都唔太清楚,但佢都應該盡掛。