家庭理財

跳至
[金融投資] 買收息股

首頁

尾頁

男爵府

回覆 sunshine0613 的帖子

係呀,一年派四次息要收四次手續費呀!我都覺得唔抵,但有d人鐘意以股代息,一年派四次息就變成優點,因為你每三個月就會滾大個本金,每次收息都多左股份,下一季派息會用新股份數量計,越滾越大呀!又例如939 雖然派息都唔錯,一年派一次冇咁多手續,但佢會扣你10 % 企業所得稅,你實際得9成落袋,依d都係收息股嘅考慮因素呀

大宅

Elaineyytang 發表於 18-8-22 15:26

係呀,一年派四次息要收四次手續費呀!我都覺得唔抵,但有d人鐘意以股代息,一 ...

所言甚是

別墅

amimiqu 發表於 18-8-20 10:43
請教而家係咪一個買收息股嘅時機?
心水係5號仔,大家有咩睇法?
Thxxxxxxxx

我喜歡 2800 近來港股向下,可把手上的$分三份。第一份在$27.85 入,之後等她再下跌再買入、最後一手在$24.50買。

大宅

回覆 wy_yen 的帖子

wy, hi, what is good price to buy 2638 ? thanks to share

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ngchunyeemama 發表於 18-8-23 15:43
回覆 wy_yen 的帖子

wy, hi, what is good price to buy 2638 ? thanks to share

我自己買收息股,通常睇息率去決定,我都想再補,希望有機會7.5附近啦。。。不過佢上咗去,暫時睇。。可能未咁快落得返去。。。我自己已有少少貨,就會等下先咁。

子爵府

回覆 Elaineyytang 的帖子

新手一問....每次收息都多左股份<---係咪要選揀左以股代息先會有? 還是息又有股有又兩樣?
成日都見到佢寫封信黎比我地揀以股代息...其實一直都唔知咩來的, 我只識買..唔識分析

男爵府

回覆 puppydon 的帖子

要揀以股代息先會多左股份架,你只可以揀收現金或揀同等價值嘅股票,是但一樣,我自己通常會睇下嗰排隻股票貴唔貴,貴我就揀收現金,宜家匯豐跌到52週新低,我就會揀以股代息,趁低儲多d股票,我係網上理財改以股代息指示,你封信應該會教你點樣改指示架

禁止訪問

伯爵府

Elaineyytang 發表於 18-8-22 15:26

係呀,一年派四次息要收四次手續費呀!我都覺得唔抵,但有d人鐘意以股代息,一 ...

雖然每次被收手續費,我朋友就係鍾意每幾個月就有d$入袋
呢隻貨係我唯一揸實股+以股代息,儲下儲下好快就儲多一手

大宅

Rattie 發表於 18-8-25 12:10
雖然每次被收手續費,我朋友就係鍾意每幾個月就有d$入袋
呢隻貨係我唯一揸實股+以股代息,儲下儲下好快就 ...

請問收咗啲碎股點樣合併為一手?

伯爵府

kclchan 發表於 18-8-25 12:48
請問收咗啲碎股點樣合併為一手?

因為我由少少股開始入,有唔少好細的碎股,有d少到係得單位數,咁幾張碎股加埋夠400咪一手。真係想賣時夾夠齊頭入股票戶口就可以了,不過到時就唔係即刻可以話賣就賣就真,你肯定自己係長期揸至好咁做

男爵府

回覆 新秦先生 的帖子

你講得好啱,公司派唔派息真係兩難,派就會影響現金流,少左投資;唔派又會對一些想買依隻股票嘅人卻步,所以以股代息都不失為雙蠃嘅方法,股民有息收之餘,公司又可以保留現金投資

禁止訪問

伯爵府

wy_yen 發表於 18-8-23 15:48
我自己買收息股,通常睇息率去決定,我都想再補,希望有機會7.5附近啦。。。不過佢上咗去,暫時睇。。可能 ...

其實息率點計

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

yani8322 發表於 18-9-18 00:20
其實息率點計

如派息穩定嘅,通常就用過去幾年嘅派息去計,假設舊年派0.1,咁咪0.1/買入價x100%, 咪就係個未扣手續費嘅大約息率。
其實有d唔使計,aastock都有顯示息率,但有d股票,中間有派過特別息,佢就會顯示扯高咗果年派息,我自己會用冇特別息咁計息率。
即係好似個個都話想買6仔,話佢息高,但就係因為派特息而高 ,息率就會變得唔準確了

大宅

再跌再買5號仔

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

有無人知6號電能,1年派幾次息呢?
見佢7月派咗, 到九月有又話派

如果以一首去計,派幾錢呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

leon674 發表於 18-9-18 13:58
再跌再買5號仔

5號仔昨天沽空比率56%(排第一),而平均5個交易日為38%,以藍籌股計#5是排第2被沽空得最大,估計未來2週還會下跌~

我估咋,可能错的,以上祗作參考~

首頁

尾頁

跳至