初期孕媽需要補充邊方面嘅營養?

fattypooh
|
好開心,因為同c6辛苦左好一段時間,終於有成果,我有左啦!! 而家最重要嘅就係養胎,果陣我地準備要有bb嘅時候我都有食定葉酸果啲,其實事前我都有做定功課睇下孕媽要食多啲咩野,不過我知呢到個個都好有經驗,所以都想問下jm,好似我地呢啲啱啱有左嘅媽媽最需要補充邊啲營養呢?
C.P.A
|
fattypooh 發表於 18-8-20 11:04
好開心,因為同c6辛苦左好一段時間,終於有成果,我有左啦!! 而家最重要嘅就係養胎,果陣我地準備要有bb嘅 ...

買啲dha食下,其他補品就最好吾好食住,頭3個月想食咩就去食拉,醫生咁講
DearJean
|
都係DHA,後期鈣片,
前期少食涼野,健康飲食為主,
如有奶奶煲湯水就更好!
EstrellaDamm
|
好開心,因為同c6辛苦左好一段時間,終於有成果,我有左啦!! 而家最重要嘅就係養胎,果陣我地準備要有bb嘅 ...

我醫生話初期頭三個月只需補充葉酸,其他未太有用。
hamsterma
|

我頭三個月都係食葉酸,其他都無點食
kkira
|
DearJean 發表於 18-8-20 12:34
都係DHA,後期鈣片,
前期少食涼野,健康飲食為主,
如有奶奶煲湯水就更好!
dha enfinitas個隻唔錯,
好細粒同易吞
RubyYu07
|
前三個月食葉酸,之後食復合維生素。飲食方面注意營養均衡,生冷嘢唔好食!加油吖!
Katwoman
|
kkira 發表於 18-8-20 16:08
dha enfinitas個隻唔錯,
好細粒同易吞
呢隻我食過試用裝,
我反而食到有小小檸檬味
taktakbbb
|

恭喜哂jm!! 孕婦最緊要補充多d鈣質...因為你陀bb嗰時佢會搶你好多鈣...所以提早吸收定多d鈣質對自己對bb都係好事
connie0313
|
如果你想個胎生長得快D同好D可以食多D蛋白質豐富既野 之前我個B吾夠size我都係靠吸收蛋白質養肥個胎
yingmiying
|
頭三個月食葉酸
飲多D奶食雞蛋等蛋白質 話會長胎
mclau2012
|
飲食均衡,如果想幫補下營養可以食materna果d孕婦維他命,食DHA都好,我就建議揀藻油補充,食足量亦可預防早產
haha748494
|
恭喜晒,我就同大多數準媽媽一樣頭三個月食葉酸,之後食Materna。但有一個醫生朋友同我講,其實平時飲食均衡就OK喇,無需額外再補充。
fattypooh
|
而家我朝早都有飲奶食芝士黎補充鈣質,但蛋白質除左食肉之外仲有無其他方法,好驚不停食肉會肥哂落自己到
lucila
|
到後期食鈣片冇咁易抽筋,
但我個時就再做多小小,食埋美X臣隻維D,百零蚊,
平時健康飲食~多D散步晒下太陽
connie0313
|
fattypooh 發表於 18-8-22 11:33
而家我朝早都有飲奶食芝士黎補充鈣質,但蛋白質除左食肉之外仲有無其他方法,好驚不停食肉會肥哂落自己到 ...
蛋白質除左食肉都可以飲滴雞精 我果時就飲田原x 因為佢D滴雞精會濾油零脂肪 所以做媽媽飲左吾怕肥
牛油格仔餅
|
滴雞精裏面啲營養都幾豐富,可以補充蛋白質,長胎都好有幫助,我都有飲葉翠翠嗰隻
lasana
|
前期就gnc葉酸同DHA 後期就jamieson隻鈣