仲有兩個禮拜就開學,子女收拾心情未

M.Y.P
|
一開學,仔仔升小六,第一次測驗(十月尾)就要面對呈分試,啱去完旅行,今日開始要佢收拾心情,自己備下課,睇下嚟緊六年級會學d咩
Honey
|
我哋過兩日先去旅行,去完先收拾! 大仔仲要考雙簧管7級試先開學。不過我一個升S2一個升P3, 冇咁緊張。
ac917
|
M.Y.P 發表於 18-8-20 11:09
一開學,仔仔升小六,第一次測驗(十月尾)就要面對呈分試,啱去完旅行,今日開始要佢收拾心情,自己備下課 ...

我嗰個都係,之前老師叮囑左暑假咪心散,估計學校一開學就冇停,程分已經好緊張,諗中學仲令人頭痛
Froggy_joe
|
阿仔小學係happy school,今年升中,間中學睇落都幾happy
好處係阿仔happy得嚟都好自律,我唔擔心,開咗學就慢慢上軌道架喇

至於個女,和哥哥一樣係happy小學,又係繼續happy
Sumyeema1
|
一個仲未做完功課。
jc2009
|
等暑假開學後1-2星期, 我想信小朋友先可收拾心情.....

暑假實在太爽, 大人/細路仔都無拘無束..哈哈~~
cwmanna    發表於 18-8-20 11:55
littlelamlam
|
一開學,仔仔升小六,第一次測驗(十月尾)就要面對呈分試,啱去完旅行,今日開始要佢收拾心情,自己備下課 ...

我女都係升小六, 岩岩去完日本+台灣, 呢2個week要好好收拾心情了
littlelamlam
|
Honey 發表於 18-8-20 11:18
我哋過兩日先去旅行,去完先收拾! 大仔仲要考雙簧管7級試先開學。不過我一個升S2一個升P3, 冇咁 ...

我女聽日都考單簧管三級試呀! 考完至開學, 好快又呈二, 要開行turbo 了
lovebbb
|
都係升小六,功課做晒,但心情未收拾啦,玩係最大樂趣
davywm    發表於 18-8-20 15:58
tsung
|

阿仔肯備吓課,都好勤力呀
M.Y.P
|
tsung 發表於 18-8-20 11:42
阿仔肯備吓課,都好勤力呀

佢都係成日顧住打機㗎....不過叫佢做都會聽嘅
biancaho7
|

暑假後1個小五,1個小3
尋日買左書包同黑鞋
後日再去多轉日本
返黎先慢慢收拾心情
cwmanna
|
放暑假小朋友同大人都好爽, 唔使趕東趕西, 睇黎我都要收拾自己心情去迎接新學年
goat
|
只有兩個星期就開學, 駛唔駛咁快收拾心情,
暑假呢樣野過一個就少一個, 剩返兩個星期, 不如盡情玩仲好
tinaw8
|
開始慢慢收返緊,如果遲D既話一次過收緊佢反彈會好大
|
初小,happy小學無暑假功課~琴日先同她講,要收拾心情面對開學,免得一次次考試退步~
M.Y.P
|
tinaw8 發表於 18-8-20 12:02
開始慢慢收返緊,如果遲D既話一次過收緊佢反彈會好大

認同呀⋯⋯因為一開學要面對呈分試,功課加呈分試一齊來,真係打杖一樣呀!吾早d收拾,怕佢鬆懈哂,面對開學嘅緊湊仲辛苦...
櫻花bb
|
我仔升k2,過兩日先出發旅行,玩完返黎先慢慢收拾心情
tsung
|
M.Y.P 發表於 18-8-20 11:52
佢都係成日顧住打機㗎....不過叫佢做都會聽嘅

小朋友多數喜歡打機,叫佢做都肯合作算好乖仔了
Hoining
|

完全無諗過開學,琴日叫佢訂立時間表,佢居然話每朝11點起床,真係救命呀