好怕寵壞自己個仔女

chanman2998
|
小朋友出世果陣屋企環境幾好,有浴缸俾佢沖涼同玩水,但之後屋企經濟唔太好,大屋搬細屋,自然就冇左個浴缸,小朋友沖涼果陣就開始扭計,又要氹又要鬧先肯死死地氣去沖涼。我係咪已經寵壞左佢,我唔想佢變到好似大爺咁
rachel_tim
|
買個大紅a 水筒比佢浸囉, 過3歲就咁沖花洒渣喎
記住你係父母, 控制權係你手, 一家環境變左都係大家一齊受, 共患難。 唔係生個大爺比佢嘆一世的
bosch
|
chanman2998 發表於 18-8-20 12:06
小朋友出世果陣屋企環境幾好,有浴缸俾佢沖涼同玩水,但之後屋企經濟唔太好,大屋搬細屋,自然就冇左個浴缸 ...

實際情況只有你最清楚。

我屋企一向冇浴缸,仔女都係唔肯去沖涼,因為掛住玩。
Jessy    發表於 18-8-20 17:57
babynetnet
|
你做媽咪咪就係要改變佢囉,依d好少事姐!
我哥細嗰無王子命,但有王子病……依家有王子命,但王子病中毒太深,唔能夠醫
alicialee1210
|
我個已寵壞,脾氣好臭
Yuki_Yeung
|
應該真係寵壞左,所以先會扭

我仔由細到大都用浴缸沖涼,而家7歲只係試過幾次冇浴缸,但話佢知要用花灑,將水較弱少少比佢易適應,一樣係咁沖
pretty_cat
|
佢地適應力強,多點同佢地傾計,慢慢會識唸。我小朋友都想細屋搬大屋,都要1慢慢思想教育,會明白既,但要一段時間
cyyiu
|
你怕寵壞,就要開始狠心!
有時對付小朋友,1就1,2就2,唔好比佢揀,仲有每隔一兩日同佢思想教育,我囡有一排都鍾意玩水,我同佢講,有得澡涼好幸福,好多人連水都無得飲,講講下佢唔在家玩了,只去泳池玩,當然我都有提醒佢在泳池游水玩水都係幸福的事!
貓山公主
|
教佢... 識企就用花灑....使咩浴缸...
333s    發表於 18-8-20 15:34
333s    發表於 18-8-20 15:33
tingtong
|
欣賞樓主你有思考過問題所在,所以有呢個topic, 曾經睇過些鼓勵句子,
“沒傘的孩子跑得更快”
cyyiu
|
babynetnet 發表於 18-8-20 12:44
你做媽咪咪就係要改變佢囉,依d好少事姐!
我哥細嗰無王子命,但有王子病……依家有王子命,但王子病中毒太 ...

我囡都無公主命,我老公從囡未出世都想用公主形式養佢,比我用慢慢荼毒佢不能富養,而慢慢見到好嘅成效,老公開始感謝我!
tingtong
|
tingtong 發表於 18-8-20 13:30
欣賞樓主你有思考過問題所在,所以有呢個topic, 曾經睇過些鼓勵句子,
“沒傘的孩子跑得更快”
...

所以樓主相信你有能力處理得好,加油
chanman2998
|
bosch 發表於 18-8-20 12:25
實際情況只有你最清楚。

我屋企一向冇浴缸,仔女都係唔肯去沖涼,因為掛住玩。

我都有問佢點解唔鐘意沖涼,佢就話好悶,之後我就同佢講沖涼係每都都要做嘅事,順便講下衛生俾佢知
chanman2998
|
Yuki_Yeung 發表於 18-8-20 13:00
應該真係寵壞左,所以先會扭

我仔由細到大都用浴缸沖涼,而家7歲只係試過幾次冇浴缸,但話佢知要用花灑, ...

佢有冇扭計呀?
chanman2998
|
cyyiu 發表於 18-8-20 13:25
你怕寵壞,就要開始狠心!
有時對付小朋友,1就1,2就2,唔好比佢揀,仲有每隔一兩日同佢思想教育,我囡有 ...

我可以帶佢去泳池玩下,但暑假好多人,不過多謝你個方法
超級特務
|
chanman2998 發表於 18-8-20 12:06
小朋友出世果陣屋企環境幾好,有浴缸俾佢沖涼同玩水,但之後屋企經濟唔太好,大屋搬細屋,自然就冇左個浴缸 ...

歎慣咗好難返轉頭
唔止小朋友,大人都係。
有幾多大人可以過返冇冷氣冇現代家電冇工人日子?
最緊要識馬死落地行
mamimuimui
|
多謝樓主出呢個topic,我最近都係諗緊呢個問題,我同老公算係能屈能伸既人,最近屋企環境改善左,但慢慢覺得小朋友要求亦愈來愈多,做父母既當然想比最好既佢,但怕縱壞佢,好難拿捏
kitbebe
|
買些沖涼玩具, 泡泡浴都可以用個盤沖涼.
vivibabyvivi
|
chanman2998 發表於 18-8-20 14:47
我都有問佢點解唔鐘意沖涼,佢就話好悶,之後我就同佢講沖涼係每都都要做嘅事,順便講下衛生俾佢知
...

沖涼3幾分鐘就沖完啦,咁都話悶,你小朋友真係
chanman2998
|
mamimuimui 發表於 18-8-20 15:03
多謝樓主出呢個topic,我最近都係諗緊呢個問題,我同老公算係能屈能伸既人,最近屋企環境改善左,但慢慢覺得 ...

我本身都冇為意會寵壞佢架,但兒家發現到希望唔太晚