美孚橋底有棵「漂書樹」

yoyo-818
|
美孚高架行車路底部有個空間,居民都有共識地將之稱作「橋底」。近日橋底位置多了一棵「漂書樹」,因其外型獨特,迅即成為居民的話題。原來這棵樹是由中文大學建築系學生和深水埗區議會合作搭建,除讓居民以閱讀之名聚在一起,更提供平台,讓他們隨意免費拿書捐書。「漂書樹」放出短短一個星期,已獲得不少街坊支持,更表示「最好以後都擺喺度!」

jackma91134
|
如果香港可以多啲呢類型有實用又有藝術感嘅嘢就好啦
catvv
|
jackma91134 發表於 18-8-20 12:37

同意
Cowboy100
|
jackma91134 發表於 18-8-20 12:37

非常同意
tttt709394
|
幾好呀
hahaha1231
|
非常好
ChloeMa
|
希望可以妥善使用,街坊都有所得著。 唔好俾人偷晒d書,又或者俾露宿者佔據。
jannlly
|
ChloeMa 發表於 18-8-20 18:45
希望可以妥善使用,街坊都有所得著。 唔好俾人偷晒d書,又或者俾露宿者佔據。
...

漂書係可以隨便拎走……唔好話人偷呀
ChloeMa
|
jannlly 發表於 18-8-20 18:51
漂書係可以隨便拎走……唔好話人偷呀

係咩,唔知喎。 咁都好,d書有個新歸宿。
Ice19740902
|
yoyo-818 發表於 18-8-20 12:28
美孚高架行車路底部有個空間,居民都有共識地將之稱作「橋底」。近日橋底位置多了一棵「漂書樹」,因其外型 ...

YY1101
|
橋底請問係咩位
我有書想攞去
twotigers
|
yoyo-818 發表於 18-8-20 12:28
美孚高架行車路底部有個空間,居民都有共識地將之稱作「橋底」。近日橋底位置多了一棵「漂書樹」,因其外型 ...

而家咁多人咁“自律”,好快得返空架
yoyo-818
|
YY1101 發表於 18-8-20 20:16
橋底請問係咩位
我有書想攞去

「漂書樹」位於美孚葵涌道高架道路底部
地點:美孚萬事達廣場對出天橋底
時間:2018 年 8 月 11 日至 8 月 24 日

MM2H
|
支持,有意思