[自我提醒]母親沉迷用電話 小朋友易變內向

菲林名棟
|

時下大家都係某程度上嘅低頭族,明知對健康唔好,都忍唔住係咁用電話;不過原來做低頭族會影響到自己嘅健康,更嚴重會遺害至下一代!美國密西根州立大學就向200個家庭進行觀察,其中發現父母都係低頭族,尤其母親特別沉迷電話的話,會於親子關係中造成名為「科技干擾」(Technoference)嘅問題,即係同人嘅互動能力受到電子設備嘅影響。因為欠缺咗母親同小朋友嘅互動,會導致小朋友情緒波動,經常出現生氣、沮喪、坐立不安嘅情況,久而久之令小朋友經常產生負面情緒,造成小朋友長大後偏內向而且會有抑鬱傾向,問題可以話極為嚴重。作為新手爸爸媽媽嘅你,係時候返到屋企放低電話,同小朋友玩下啦!
[size=11.999px]Yahoo
https://hk.mobi.yahoo.com/style/%E6%9C%89%E6%95%B8%E8%A8%88-%E6%AF%8D%E8%A6%AA%E6%B2%89%E8%BF%B7%E7%94%A8%E9%9B%BB%E8%A9%B1-%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E6%98%93%E8%AE%8A%E5%85%A7%E5%90%91-2012436102103094.html

電話對我地黎講實在太吸引,但為左小朋友成長,身教都好重要。作為家長,尤其雙職家長,與小朋友溝通時間已經好唔夠,為左小朋友未來真係要學懂放下「電話」。

夏蟬
|
雖然減少係子女面前用電話係老生常談,但作為家長要經常提醒自己嘅~
wcpcelia
|
同意架...

見過不少阿媽, 自己坐下玩手機, 佢個只有幾歲的小朋友走嚟走去, 個阿媽都繼續望住個MON, 講: 你乖D啦!!真係完全唔理個小朋友架喎

或者完全唔拖住個小朋友行路, 只顧玩手機, 難道真係唔擔心小朋友衝出馬路架咩?
goat
|
因為欠缺咗母親同小朋友嘅互動,會導致小朋友情緒波動,經常出現生氣、沮喪、坐立不安嘅情況,久而久之令小朋友經常產生負面情緒,造成小朋友長大後偏內向而且會有抑鬱傾向

有冇英文原文? 標題亦好誤導,
全世界有1/3人口係內向
超級特務
|
goat 發表於 18-8-20 14:08

古代有冇人唔內向?
goat
|
超級特務 發表於 18-8-20 14:10
古代有冇人唔內向?
直情外向到不得了, 鄭和下西洋、麥哲倫環球航行
goat
|
wcpcelia 發表於 18-8-20 14:06
同意架...

見過不少阿媽, 自己坐下玩手機, 佢個只有幾歲的小朋友走嚟走去, 個阿媽都繼續望住個MON, 講: 你 ...
掛住玩手機當然唔好 (我諗冇人反對),
但內向本身唔係一種病/負面性格
菲林名棟
|

我都係睇Yahoo新聞見到呢篇報導。
不過在我而言係一種提醒。如果佢報導有誤,令大家有誤會,真係唔好意思…

goat
|
菲林名棟 發表於 18-8-20 14:24
我都係睇Yahoo新聞見到呢篇報導。
不過在我而言,我自己唔最緊張佢個數字大細,反而係對自己嘅一種提醒。

提醒當然好, 但亦不應以誤導方式提醒, 原文標題係"負能量"
Poyau
|
身教重要
Poyau
|

以下link有這個研究嘅abstract

https://www.nature.com/articles/s41390-018-0052-6