自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

mami42 發表於 18-8-21 03:53
如果在HSBC 換是否先在Avois 開戶口,之後再transfer points ?

係呀。。。但係唔知你仲趕唔趕得切。。我上網睇匯豐係比較麻煩因為佢需要你登記戶口。。同埋佢每年係要收300手續費。。佢唔係好似DBS咁你自己開咗B A户口。。兌換新市直接填戶口就可以咁快兌換落去。。第一次登記係需時比較耐。。

匯豐好似去到八月尾。。。

DBS就方便好多啦。。而且做到10月尾
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 03:48

睇你點睇啦

其實AM改咗制之後我無換過機票呀,不過我知佢係分咗淡旺季逼你用多d分換,但我本身係好少喺旺季飛嘅,係之前有一次復活節換台灣。不過我本來都覺得儲miles,無論邊種,最好嘅地方就係可以旺季換機票,但而家AM咁玩法又真係無咗個優勢。另外一定要係來回嘅round trip係咩意思?之前可以做open-jaw,我試過挪威入,德國走,去程BA,回程BA+CX,stop-over London,而家無咗?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 03:49
而家多30%如果DBS係做到10月。。。但係好似匯豐都送25%不過就只做到八月

我唔知原來HSBC個獎賞錢可以換Avios呀,多謝你嘅資訊,我聽日去睇下先。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

seaheart88 發表於 18-8-21 04:02
係呀。。。但係唔知你仲趕唔趕得切。。我上網睇匯豐係比較麻煩因為佢需要你登記戶口。。同埋佢每年係要收3 ...

就算換AM都好似有收$300 年費

水晶宮

mami42 發表於 18-8-21 04:06

好似唔係年費?係換嗰陣一次過俾?

瑪瑙宮

大廚勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 04:04
其實AM改咗制之後我無換過機票呀,不過我知佢係分咗淡旺季逼你用多d分換,但我本身係好少喺旺季飛嘅,係之 ...

舉例我想要香港去北海道以前如果唔係選擇直航係好容易。。但係轉制之後。。首先你要一次過搵到來回兩程係標準賞都唔係容易嘅事。。你稍為旺嘅日子可能經濟位都唔會係一萬分一程兌到。。又或者來回程一程係標準賞。。一程用貴啲嘅分係隨心賞。。。咁樣嘅來回程已經唔可以兌換內陸機。。佢嘅條件係來回程一定係要用標準賞先至可以換到日行嘅內陸機。。

咁你諗住分開可唔可以呢?即係香港去東京在單程換內陸機係唔得嘅。。一定要來回程有齊仲要係標準賞先至可以兌換
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

mami42 發表於 18-8-21 04:06

所以我從來都唔用匯豐去兌換A M或者
Ba 。。。

我係草DBS。。。最好係佢啲分永不過期
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 04:12
好似唔係年費?係換嗰陣一次過俾?

係年費。。。一次過比之後一年任兌
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 04:05
我唔知原來HSBC個獎賞錢可以換Avios呀,多謝你嘅資訊,我聽日去睇下先。

https://www.mrmiles.hk/hsbc-avios-bonus/
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 04:13
舉例我想要香港去北海道以前如果唔係選擇直航係好容易。。但係轉制之後。。首先你要一次過搵到來回兩程係 ...

多謝你嘅解釋,我好似明明地喇AM玩到咁又真係逼人走咁我都要研究下轉晒過Avios定點先

瑪瑙宮

大廚勳章

其實AM改咗制之後我無換過機票呀,不過我知佢係分咗淡旺季逼你用多d分換,但我本身係好少喺旺季飛嘅,係之 ...

我本身長期兌換開紅日旺季假期。。聖誕節復活節暑假都未試過兌換唔到。。最多前後+-一兩天。。。暑假直頭係算係易兌換。。但係轉制之後暑假啲飛都好痴線。。以前話北海道沖繩難換就係人都知。。。但係去東京大阪都咁難兌換要咁多分就好難令人理解
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 04:15
https://www.mrmiles.hk/hsbc-avios-bonus/

每年300蚊,換唔換都要俾

瑪瑙宮

大廚勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 04:22
每年300蚊,換唔換都要俾

我覺得如果唔係有優惠或者你好識計數。。用匯豐兌換里數係蝕底。。因為普通咁計佢10幾蚊先至一里。。。不過如果你識計數佢成日都有六陪積分。。。又話最紅星期五簽帳又有額外積分。。又或者你去邊啲食肆食飯又有額外獎賞咁樣除出嚟就抵。。

但係我就覺得好煩囉我又唔刻意咁計算多數我都係攞嚟兌換超市禮券。。換機票嗰啲我就用DBS多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 04:18
我本身長期兌換開紅日旺季假期。。聖誕節復活節暑假都未試過兌換唔到。。最多前後+-一兩天。。。暑假直頭 ...

我上網略略睇咗個新制,我估...有無可能係好多人喺22/6改制前換定咗機票所以令到機位無晒?

水晶宮

seaheart88 發表於 18-8-21 04:24
我覺得如果唔係有優惠或者你好識計數。。用匯豐兌換里數係蝕底。。因為普通咁計佢10幾蚊先至一里。。。不 ...

係呀,我之前貪佢個自主獎賞。但我唔記得喺佢deadline前將個cat改做賞海外(我移咗民),所以我而家轉咗簽citibank premier miles,本來貪佢除咗AM仲可以換Avios有彈性,而家連DBS都可以換Avios我又要重新研究過簽邊張。另外我每個月payme就用CCB,淨係可以轉AM。

瑪瑙宮

大廚勳章

wsyggk 發表於 18-8-21 04:39
我上網略略睇咗個新制,我估...有無可能係好多人喺22/6改制前換定咗機票所以令到機位無晒?
...

梗係冇可能啦。。。我兌換嘅係暑假七月八月嘅機票。。22/6前。。。最多咪兌到360天之後。。。如果可以我都想係轉制之前就兌換。。因為我三月之前已經轉晒啲分落去AM諗住暑假兌換。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

seaheart88 發表於 18-8-21 03:48

睇你點睇啦

一定要係來回嘅round trip,係JAL 規定,應該以前未轉制都有,AM網站有寫邊間航空公司換到單程定雙程

琥珀宮

Round唔round trip,係計是否同一個booking出票,open jaw都可以係round trip

瑪瑙宮

大廚勳章

木土土 發表於 18-8-21 08:27
一定要係來回嘅round trip,係JAL 規定,應該以前未轉制都有,AM網站有寫邊間航空公司換到單程定雙程
...

以前一直都兌換到所以從來都冇提過規則。。。但係現在所謂嘅round trip。。。唔同級別嘅來回程已經唔可以兌換內陸機

即係就算全部係隨心賞。。比貴左分黎兌換都唔可以換到內陸機
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

seaheart88 發表於 18-8-21 10:26
以前一直都兌換到所以從來都冇提過規則。。。但係現在所謂嘅round trip。。。唔同級別嘅來回程已經唔可以 ...

唔同級別,已經當兩個booking兩個單程,因為JAL做唔到單程,所以做唔到內陸機。

遊戲規則好複雜,玩死人,我換d簡簡單單既就算。

十月出咗票,去程東京要停台北晚機到,剛剛見到有早一天早機直航(上星期係連轉機都無),都係一萬里,似乎CX都係慢慢放位,又要花四千去轉

首頁
23456...7

尾頁

跳至