教師感謝同事捐75天假期完成化療 !

wheat6
|

轉貼

Robert因抗癌化療用盡假期,幸獲同事相助捐假期完成治療(圖:Robert Goodman Facebook)。

美國一名教師Robert Goodman因抗癌用盡假期,需要多二十天才能完成化療;他7月底在Facebook公開緊急求援,希望同事捐出假期,結果四天內共收到七十五天假期捐贈。現已完成化療的Robert答謝他的支持者,為他們感到驕傲。
《CNN》報道,五十六歲的Robert於美國佛羅里達州中學任教歷史,今年4月確診患大腸癌第三期,為治療花盡了三十八天的假期。他在Facebook公開作緊急求助呼籲,希望有心人捐出二十天的假期,好讓他能夠完成為期十二星期的化療。
結果在短短四天的時間,Robert任教學校的教師、文職人員、飯堂員工等也響應相助,捐出合共七十五天假期,足以讓他休息一個學期。Robert說:「我沒想過這麼快就有人幫我!很多教育工作者也接觸我,說願意捐出假期。我感到內疚,因為我知道有人的情況比我更差。」
Robert一直在Facebook撰寫抗癌歷程的感受,除了讓家人朋友了解自己的進度,亦希望鼓勵癌患同路人積極治病。學生們亦支持Robert努力與癌魔打仗,「學生分享我為他們帶來正面影響的故事,令我想起當初執教鞭的原因,也使我不急不及待早日重返校園。」
現已完成化療的Robert答謝所有幫助過他的人,這次經歷令他感受到社會正面的力量,「關懷、付出和愛皆很重要,為幫助過我的人感到驕傲!希望社會保持這份人性,建構美好的現在和將來。」
文:Topick

tsung
|

natjosejim
|

Kimiwiki
|

Mrs.Kangaroo
|
wheat6 發表於 18-8-20 13:02
轉貼

Robert因抗癌化療用盡假期,幸獲同事相助捐假期完成治療(圖:Robert Goodman Facebook)。

其實系点捐嘅呢?
終極熊貓
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-20 18:47
其實系点捐嘅呢?

我放少一日,俾你放多日囉
Poyau
|

VCBB小天使
|
轉貼

正能量
魚仔餅
|

virgokaren
|
終極熊貓 發表於 18-8-20 18:55
我放少一日,俾你放多日囉

飯堂員工返多一日工可以代替老師一天?
其實我都吾多明,但幫到人係好事,值得表揚!
Fishqqma
|
點解會冇病假放
cattz288
|
virgokaren 發表於 18-8-22 01:03

飯堂員工返多一日工可以代替老師一天?

係囉~教history架喎!
soulsoulsoul
|

維尼仔
|

papagirl
|
睇標題都估到唔會係香港發生
wcpcelia    發表於 18-8-22 10:09
cattz288
|
papagirl 發表於 18-8-22 08:15
睇標題都估到唔會係香港發生

hk有no pay leave, 所以唔駛捐啫!
ccllmama
|
轉貼

有一班好同事支持,正能量增加,康復都好同順利
emeraldlam
|

zitzai
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-20 18:47
其實系点捐嘅呢?

香港老師病/請假,一日半日嘅就會將請假老師當日 d 堂編俾嗰節係空堂嘅老師,eg 我今日上 1,3,5,6 節,你今日第 3 節空堂就會入去我嗰班頂,旨在睇住 d 細路唔使教書,所以教 PE 嘅都可以頂英文堂

只要同事肯幫佢 cover 其實唔難做到,但當然老師行業都會有好計較嘅人