婆媳關係

跳至
Del  

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

家暴已經係唔可能發生仲要容忍!?你要報警,作為媽媽要學識堅強,你唔愛自己都要學識保護仔女!希娘家返娘家,無既仲有朋友同埋社福機構!

大宅

章魚妹妹 發表於 18-8-20 22:07
家暴已經係唔可能發生仲要容忍!?你要報警,作為媽媽要學識堅強,你唔愛自己都要學識保護仔女!希娘家返娘 ...

del

伯爵府

回覆樓主

加油,你自己要強要做個榜樣俾BB睇……
冷言冷語都話忍,退一步姐!但係家暴真係唔可以隱呀,下次要即刻報警,揾社工幫你

大宅

樓主,妳寄人籬下,老公唔愛惜妳,重揾妳出氣,我諗佢比既家用小得可憐。

香港有地方比家暴嘅女性入住,希望妳忍老公之餘都慎重考慮係咪要比個女喺咁嘅家庭成長。

希望妳及早擺脫家暴。請查收pm.

複式洋房

回覆樓主

如果再有下次家暴,記得一定要報警,有紀錄,以後離婚爭撫養權都易辦啲。
樓主,有乜唔開心就上嚟呻吓,唔好自己屈埋屈埋,仲要好好保護自己,我相信慢慢你就會有勇氣去面對,知道將來條路要點行。可以嘅話揾返份工先,聽到你嘅遭遇好心痛,希望你會苦盡甘來!記得自身安全同阿b安全最重要呀!

公爵府

maww 發表於 18-8-20 22:35
會搵社福機構幫忙,娘家返吾到,希望捱過啦,而家心裡好難受……

如果對方有家暴行為,是絕對拿不到bb扶養權的,(記得家暴要報警及記下報案N0,上庭用)你宜家要馬上找社工(每區都有社會福利處你找社工)

男爵府

回覆樓主

離婚其實俾個更加安靜健康的環境小朋友更好
例如周永含
te quiero mucho mi amo

珍珠宮

回覆樓主:

其他事可以忍,但家暴絕對不能容忍,愛你既係唔捨得打你

大宅

回覆樓主:

del

男爵府

回覆樓主

你想就咁帶走bb同離婚,好大機會輸晒。你係ftm,無娘家撐,一定要搵啲專業人士幫你諗橋同幫忙,你要加油

大宅

cometingliu 發表於 18-8-21 07:32
你想就咁帶走bb同離婚,好大機會輸晒。你係ftm,無娘家撐,一定要搵啲專業人士幫你諗橋同幫忙,你要加油
...

del

大宅

回覆 cometingliu 的帖子

施虐一方不會贏,香港有很多保護受家暴影響的母親及其子女的住所,而且住址保密,請盡快求助。
另請check pm.

禁止訪問

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁啲家仲點住落去?

樓主, 你真係要認真考慮一下自己啲將來

大宅

回覆樓主:

del

珍珠宮

回覆樓主:

為左個b,你要擺脱舊時既你,加油

大宅

回覆樓主:

del

男爵府

maww 發表於 18-8-20 20:45
我好懦弱,成日驚無左個家,個b無左阿爸,所以一直忍,仲要被對家人指責要自我檢討,我會拎出勇氣解決的, ...

認清自已懦弱已經係有進步。
某程度上你既懦弱做成你今日既境地。
記住, 退讓不能獲得別人尊重, 退讓只能換來別人步步進迫...
係時候換你步步進迫啦..
既然你老公已出手打你, 跟本對你已沒有愛, 何苦還留在他身邊?

珍珠宮

回覆樓主:

唔好俾表面嘅道德觀呃左,一個健康嘅家庭,唔代表一定係有爸爸有媽媽,係愛!
如果個爸爸根本俾唔到父愛,或做唔到爸爸嘅角色,咁對小朋友嘅身心發展仲加唔好~
樓主如果真係覺得自己有心無力,就積極尋求協助,懦弱沒有錯,要接受唔完美嘅自己,俾機會其他人幫你~要識保護自己先可以保護身邊人~

首頁

尾頁

跳至