可唔可以幫我計下數...THX

TT20150524
|

1. 計過排卵期, 應該打算9月尾10月頭DODO, 如果好彩的話中左, 咁幾時係預產期?
2. 產假係咪一定要放前4後6?

3. 如果我8月尾遞辭職信轉工, 即係9月尾10月頭返新工. 咁根據勞工法例係要連續受僱40個星期先可以放有薪產假, 想知我夠唔夠資格?

THANKS!!!!
ipcs
|
TT20150524 發表於 18-8-20 15:06
1. 計過排卵期, 應該打算9月尾10月頭DODO, 如果好彩的話中左, 咁幾時係預產期?
2. 產假係咪一定要放前4後6? ...

如果9月30號dodo又中的話,應該6月24號預產期,產假可以前4後6,前2後8。如果提早作動可以是前0後10。
如果返新工第一日到你放產假唔夠40星期,產假會無薪,算你9月尾即時中,但月經第7日已經叫1週,咁你一定做唔夠40週。
當你10月1號返新工,過了7月7號先做夠40週,但你已經生左,又點拎有薪產假?一係你10月尾11月頭先造人會安全d,但BB會唔會早產無人知,最好入職3個月後先大肚就好d。
TT20150524
|
回覆 ipcs 的帖子

多謝你的詳細回覆! 咁即係例如7月7日先做夠40個星期. 但要係預產期2星期前放假, 咁係成個10星期都無薪? 定係一部有薪? 你都講得岩, 做夠3個月先大肚係最穩陣的.
fairymeow
|
TT20150524 發表於 18-8-22 10:06
回覆 ipcs 的帖子

多謝你的詳細回覆! 咁即係例如7月7日先做夠40個星期. 但要係預產期2星期前放假, 咁係成 ...

sis..
計劃趕不上變化吖
如果現職公司唔係你理想既公司
不如轉左工先備孕喇
始終生B都講緣份既,唔係一搞即有

祝好孕
ipcs
|
回覆 ipcs 的帖子

多謝你的詳細回覆! 咁即係例如7月7日先做夠40個星期. 但要係預產期2星期前放假, 咁係成 ...

你預如果返唔夠40星期就放產假,咁人地有權唔發放有薪畀你好d喇。
vathee
|
回覆 ipcs 的帖子

據我所知應該係10星期都無薪。就算跟法例有薪個隻都係得 4/5,詳情應該睇新公司HR 先知,間間公司做法可以有唔同
Carmenyu620
|
vathee 發表於 18-8-22 13:29
據我所知應該係10星期都無薪。就算跟法例有薪個隻都係得 4/5,詳情應該睇新公司HR 先知,間間公司做法可以 ...

如果我公司工作夠40星期,係有全薪產假的,第三次產假就得4/5糧
不過樓上嗰位講得啱,計劃不似預期,就算人工都未必一定中