生小朋友後,點分配時間比4大長老?

Candybreadbread
|
表對緊呢個問題,好煩惱
星期一至五要返工,六日假期休息自己湊
平日收工趕返婆婆屋企見BB
苦等一星期,終於等到weekend可以同BB相處
因為要婆婆幫手湊,所以婆婆公公見個孫唔係問題
反而爺爺要weekend,我接返BB返屋企後過黎見孫仔
BB得意,個個都掛住佢要見佢好正常,但係我都等咗一個星期,依家BB大個,有時都想同佢出去行下公園,四圍行

問題係,爺爺通常都好晏先黎
好少夾定時間,要當日睇下佢會幾點過黎,咁我地就無咗一日(emoji)
另外,有乜辦法可以令爺爺覺得上婆婆家見個孫唔會阻住婆婆?已經主動約過幾次,次次都話會自己約,結果都係weekend過黎

其實我好珍惜星期六日既時間,唔想成日留係屋企

有無人可以分享下,我可以點處理?
Shellyxlk
|
爺爺要見孫你咪主動話比佢聽今日你哋打算有啲咩節目時間幾點至幾點,佢想之前定之後嚟睇吓BB。你唔俾佢知你有節目佢梗係他他條條就自己時間先過嚟啦,仲有一個大男人係一定唔會上親家屋企睇BB嘅。你唔使諗住佢一至五上咗去婆婆度睇星期六日唔會打攪你
bbbbb001
|
點都好,星期六日安排下4大見一番飯既時間唔過份

不過我無個個星期見,大概2-3星期一次
|
Shellyxlk 發表於 18-8-20 17:05
爺爺要見孫你咪主動話比佢聽今日你哋打算有啲咩節目時間幾點至幾點,佢想之前定之後嚟睇吓BB。你唔俾佢知你 ...

我又真係無諗過話佢知幾點至幾點唔得閒
可以再試下
|
bbbbb001 發表於 18-8-20 17:12
點都好,星期六日安排下4大見一番飯既時間唔過份

不過我無個個星期見,大概2-3星期一次

我依家諗緊
叫老公同老爺講清楚
每個月揾一星期上爺爺屋企
同爺爺講,個孫開始大,唔會成日留係屋企
希望兩邊都平衡到...
雞蛋公主59
|
千萬唔好叫老爺自己上婆婆屋企睇孫,咁樣好影響婆婆湊b。
你係bb媽媽,可以同老公商量點安排星期六,日既節目,然後等老公同62夾時間。
|
雞蛋公主59 發表於 18-8-20 17:31
千萬唔好叫老爺自己上婆婆屋企睇孫,咁樣好影響婆婆湊b。
你係bb媽媽,可以同老公商量點安排星期六,日既節 ...

咁我同老公相量下點夾
Thanks
Nbs
|
Candybreadbread 發表於 18-8-20 17:19
我又真係無諗過話佢知幾點至幾點唔得閒
可以再試下

點解會無諗過 ?! 平時約人都係話幾時得閒架啦,你唔講人地咪就返自己時間囉。
我6299 都係每隔幾個星期嚟。因為我bb 要訓晏覺,有人喺到佢唔會訓,所以次次都係講幾點後先嚟 (等bb 醒左先), 講埋清楚食唔食晚飯,出街食定屋企煮。
|
Nbs 發表於 18-8-20 18:43
點解會無諗過 ?! 平時約人都係話幾時得閒架啦,你唔講人地咪就返自己時間囉。
我6299 都係每隔幾個星期嚟 ...

因為我地落街都係睇下BB幾點訓醒,依家先5個月,每日訓覺飲奶時間仲未好規律
其實我都有難處
每日都係跟bb時間表去安排

我的確無考慮過呢點
亦有難處,所以上黎睇下大家點安排參考下
Shellyxlk
|
咁你真係要盡快set下見爺爺個時間表,一係固定禮拜尾是但一日一齊食晏或者食早餐囉,你會好啲預算㗎,明白你而家都係就BB瞓覺時間,唔係甘固定,但係遲啲再大啲要返興趣班嗰啲你仲冇時間
ilove921
|
我同你個情況相似, 都係兩公婆一至五返工, 平日婆婆湊, 星期六日我地湊~
通常我地星期六或日是旦一晚會去6299屋企食飯, 咁日頭可以去街, 夜晚先至上去食飯~所以都有自己family day, 但都可以俾6299同個孫玩~
|
多謝大家既意見
已經同老公相量好,揾個機會同爺爺夾時間
pinkochang
|
我平時返工係公公婆婆湊~放工自己湊返,第二朝再送去公婆度,
每星期有一日閒日收工後都會接對仔女同嫲嫲食餐晚飯,
之後星期六日自己全日湊返, 如果即興都會有時約下公婆/嫲食飯~

因為公公婆婆平日幫我湊,已經成日見對孫~所以無乜特別要求再聚會,
反而我自己會多D安排時間同嫲嫲(即我99)見~
唔好煩我
|
佢無約定唔會特登就,照自己計劃做。到佢揾你就話唔得,或要佢就你
crazypaper
|
想有自已family day, 可以試下日頭同bb出去玩,約6299夜晚食飯順便見孫。其實bb又唔會長瞓,眼瞓去邊到都可以瞓得著。我覺得又唔難就時間既。
ballpigma
|
樓主, 我同你情況好似, 婆婆星期一至五湊BB, 星期五晚先番來屋企住2晚, 通常叫老公約定99星期六早上9點上來我家, BB食完早餐, 我就同BB出街, 愈時不候
|
pinkochang 發表於 18-8-22 13:24
我平時返工係公公婆婆湊~放工自己湊返,第二朝再送去公婆度,
每星期有一日閒日收工後都會接對仔女同嫲嫲食餐 ...

因為BB星期一至四都係婆婆家過夜,星期五又趕唔切
所以比較難係平日安排

我都無擔心公公婆婆,因為已經見既時間好足夠
|
crazypaper 發表於 18-8-22 16:35
想有自已family day, 可以試下日頭同bb出去玩,約6299夜晚食飯順便見孫。其實bb又唔會長瞓,眼瞓去邊到都可 ...

我bb暫時最好就係
出世到依家,一到晚上7,8點就要訓覺
如果食晚飯,基本上爺爺嫲嫲無得玩
所以要慢慢夾下乜時間見好啲
|
ballpigma 發表於 18-8-22 17:17
樓主, 我同你情況好似, 婆婆星期一至五湊BB, 星期五晚先番來屋企住2晚, 通常叫老公約定99星期六早上9點上來 ...

其實約時間本身係一件好簡單既事
因為我老爺奶奶都好遲起身
所以好難約早上時間
而且好多時要等佢地起身後再約時間

另外嫲嫲基本上唔黎睇孫
當然掛住,但係爺爺每星期過黎,我又好難再揾一晚返去

......呢樣就係我難處
不過我相信慢慢夾,一定夾到個理想時間表滿足大家
雞蛋公主59
|
Candybreadbread 發表於 18-8-22 17:36
其實約時間本身係一件好簡單既事
因為我老爺奶奶都好遲起身
所以好難約早上時間

我諗樓主你先要調整心態,千萬唔好諗住夾到一個十全十美既時間表,因為個bb唔係為左滿足大家而出生。當bb越大,個時間表又會再調整。
其實bb都五個月啦,生理時鐘都幾規律,你問下婆婆平時既時間表作參考,再預算下幾點至幾點可以出街family day應該冇難度。
至於爺爺要睇孫,其實你唔好等佢個日瞓醒先黎約當日,個啲叫即興,一般唔會列入考慮範圍,除非你當日真係冇野做~