0-6個月

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

CYSY520 發表於 18-8-20 16:57
奶奶成日話唔知夠唔夠奶俾阿B食,不如轉食奶粉,成日聽到佢咁講,好大壓力啊,各位媽媽有咩方法可維持多D人 ...

飲多滴湯水會多奶嘅

民房

你除飲湯水,你仲有物嘢辦法呀,我自己姐姐都無物奶,仲塞住曬,情緒好低落,仲有啲發炎,你不如揾外力,揾吹趨乳師趨下奶,最怕塞咗

民房

你有冇奶先,我家姐都無奶,炆都死,又塞住曬又痛,有啲發炎添,你學我家姐揾啲趨乳師,按摩下,放鬆啲乳腺先,奶都唔出奇,但唔好搞到自己又痛又傷身

大宅

奶奶成日話唔知夠唔夠奶俾阿B食,不如轉食奶粉,成日聽到佢咁講,好大壓力啊,各位媽媽有咩方法可維持多D人 ...

我媽之前都係咁,之後我泵出來用樽餵,佢見呀女餐餐飲到四五安就再冇出聲

洋房

obiho 發表於 18-8-23 21:39
你有冇奶先,我家姐都無奶,炆都死,又塞住曬又痛,有啲發炎添,你學我家姐揾啲趨乳師,按摩下,放鬆啲乳腺 ...

因我工作時要泵出來,搞到依家越泵越少。我之前都睇過催乳D資料,但好貴哦,每次要成千蚊,心諗如冇效用,咁咪慘,所以最後冇預約到做。

洋房

mlau216 發表於 18-8-24 08:33
我媽之前都係咁,之後我泵出來用樽餵,佢見呀女餐餐飲到四五安就再冇出聲
...

我已泵泵下唔夠之前咁多,所以奶奶就話不如停人奶好過。成日都想餵奶粉,阿b食得多餐奶粉,就少左埋身食,奶水 更少。

大宅

CYSY520 發表於 18-8-24 11:44
我已泵泵下唔夠之前咁多,所以奶奶就話不如停人奶好過。成日都想餵奶粉,阿b食得多餐奶粉,就少左埋身食, ...

我朋友之前都係突然間狂跌奶量,跟住佢喪泵,就算冇奶出都不停空泵, 結果泵泵下就多返奶,我由BB出世開始已經係全泵,冇埋身,一直都係靠飲木瓜魚湯,飲奶,食飯維持奶量,有一餐冇食飯食咗麵就明顯少咗奶

洋房

mlau216 發表於 18-8-24 11:48
我朋友之前都係突然間狂跌奶量,跟住佢喪泵,就算冇奶出都不停空泵, 結果泵泵下就多返奶,我由BB出世開始 ...

我泵到有D血出,跟住有停下再泵。試下食多D飯先,咩方法都試下,希望奶量可維持耐D

民房

不如你去揾人做催乳啦,有間新開社企有做 ,400元試做價足60分鐘,個按摩師是醫科大學畢業,講明做催乳添,產後其實要按下,究竟係塞咗定物原因都要知,上次我家姐話無奶,去到俾佢按時爆奶,證明佢唔識吸佢出來啦,嗰間社企叫恩手坊,你去facebook 睇下或問下

洋房

obiho 發表於 18-8-26 20:38
不如你去揾人做催乳啦,有間新開社企有做 ,400元試做價足60分鐘,個按摩師是醫科大學畢業,講明做催乳添, ...

多謝你提供資料,我了解下先。

洋房

回覆 CYSY520 的帖子

間社企原來大部份師傅都係失明人,咁做催乳都冇咁尷尬。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我覺得又唔洗停,你都補開粉咪照補
你都餵左5個月無啦啦全奶粉做乜?

洋房

littlefunpig 發表於 18-8-27 16:03
我覺得又唔洗停,你都補開粉咪照補
你都餵左5個月無啦啦全奶粉做乜?

所以依家想盡量維持奶量,試下其他方法,有媽媽介紹催乳,我預約左去試,試完有效果話俾大家聽。

大宅

我奶奶係咁叫我停,唔好再比

洋房

cc2012 發表於 18-8-29 21:32
我奶奶係咁叫我停,唔好再比

就係聽到奶奶咁講,更加覺得唔可以少奶,所以我約左星期六去間社企做催乳,平平地,試下有冇用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

obiho 發表於 18-8-26 20:38
不如你去揾人做催乳啦,有間新開社企有做 ,400元試做價足60分鐘,個按摩師是醫科大學畢業,講明做催乳添, ...

有冇話搵邊個好D?

洋房

回覆樓主:

星期六去試完催乳,報告下先。
-呢幾日明顯奶量有增加,之前每次泵得120ml
-間社企新開個環境幾舒服同乾淨,可乘機休息下
-催乳師傅係失明人士,仲係醫科大學畢業,手勢好專業,仲教左我D按摩手法。有時係屋企可自己按下,令奶量可保持耐D。
-師傅話遲D幫我做美胸療程,重塑胸形,真貼心
-除左催乳,仲可以蒸腳,師傅話隻腳最多穴位,蒸完舒服D,仲好訓D
要資料可pm

民房

無奶跌奶真係人都癲,屋企人唔支持餵人奶係會好大壓力,距地都根本唔明餵人奶有好多好處,聽落催乳真係對增奶好有幫助,我都想要催乳資料,麻煩pm俾我,感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻

洋房

clsmonica 發表於 18-9-6 10:05

無奶跌奶真係人都癲,屋企人唔支持餵人奶係會好大壓力,距地都根本唔明餵人奶有好多 ...

係啊,呢度有咁多同路人支持,會好好多,已pm資料俾你

首頁

尾頁

跳至