竹荀和蘆筍有咩分別?

小ice
|
乳癌手術後,聽人講蘆筍好,但又有人話手術後唔好食荀,有人知嗎?
sharon26788
|
蘆筍好,竹筍毒
tantanmama
|
兩種唔同植物黎架喎。竹筍濕毒。
Sumyeema1
|
竹筍

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Sumyeema1
|
蘆筍

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ChloeMa
|
又無聼過手術後食蘆筍好,多數係話竹筍一定唔好食。
終極熊貓
|
小ice 發表於 18-8-20 17:39
乳癌手術後,聽人講蘆筍好,但又有人話手術後唔好食荀,有人知嗎?

totally different~
let’s google~
TMC3012
|
冇聽過話露筍喎, 主要都係食正氣果啲菜芯同節瓜
wan_sosin
|
蘆筍抗癌
jannlly
|
小ice 發表於 18-8-20 17:39

只聽過蘆筍可以預防
wcpcelia    發表於 18-8-21 10:16
pomanlife
|
wan_sosin 發表於 18-8-20 18:53
蘆筍抗癌

好似要澳洲嗰啲有機先得
wan_sosin
|
jannlly 發表於 18-8-20 18:53
只聽過蘆筍可以預防

有朋友多年前患癌,中醫叫朋友食蘆筍,一日一兩條就已經夠,朋友中西醫配合,到現在十多年了平安無事。
點都好,蘆筍係有益的。反而千奇唔好食燕窩。
小ice
|
thx all 明白晒!
tsung
|
wan_sosin 發表於 18-8-20 18:58
有朋友多年前患癌,中醫叫朋友食蘆筍,一日一兩條就已經夠,朋友中西醫配合,到現在十多年了平安無事。
點 ...

長知識
櫻花bb
|
竹筍好濕毒架
小ice
|
櫻花bb 發表於 18-8-20 20:08
竹筍好濕毒架

我以為竹筍和蘆筍同科
Poyau
|
點 ...

長知識
CINDYC
|
點 ...

我老媽子從確診淋疤癌4b期開始做化療標靶時,蘆筍係每日都溝唔同生果打果汁飲;另外檸水都會每朝早飲。而家完成治療後約一年幾情況穩定,而家都有繼續飲呢兩樣。
我聽過有位醫生在電台接受訪問,佢講過有些地方未必容易買到新鮮蘆筍,罐頭都可以。
大家如有興趣想聽呢段訪問可pm 我。
siuman3317
|
CINDYC 發表於 18-8-21 03:50
我老媽子從確診淋疤癌4b期開始做化療標靶時,蘆筍係每日都溝唔同生果打果汁飲;另外檸水都會每朝早飲。而 ...

是生蘆筍打果汁嗎
CINDYC
|
siuman3317 發表於 18-8-21 06:55
是生蘆筍打果汁嗎

Sorry, 講漏左。
係先灼熟蘆筍,因為化療期間醫生護士都叮囑小心飲食,因為白血球低,未經煮熟食物怕有菌。