自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CINDYC 發表於 18-8-21 03:50
我老媽子從確診淋疤癌4b期開始做化療標靶時,蘆筍係每日都溝唔同生果打果汁飲;另外檸水都會每朝早飲。而 ...

祝伯母健健康康!生活愉快!

我朋友當年三期,手術+電療化療,捱過咗現在生活好好,四圍去旅行。

水晶宮

wan_sosin 發表於 18-8-21 08:09
祝伯母健健康康!生活愉快!

我朋友當年三期,手術+電療化療,捱過咗現在生活好好,四圍去旅行。

謝謝
大家都身體健康!
感恩媽雖然70歲,但治療過程中沒太大不適;治療完後的今天正常人一個,食得瞓得,只是定期覆診檢查。
我只希望她在有質素的情況下開心活多十年八年讓我們多孝順她。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

CINDYC 發表於 18-8-21 14:03
謝謝
大家都身體健康!
感恩媽雖然70歲,但治療過程中沒太大不適;治療完後的今天正常人一個,食 ...

伯母好叻叻

水晶宮

回覆 小ice 的帖子

蘆筍預防癌症定位是確定的, 但防止復發就未有一個確定答案, 可留意下面連結.幾好既嘢都唔好日日食, 唔食過量, 因為同一科癌症都有唔同TYPE同埋唔同人有唔同反應.

https://www.top1health.com/Article/13/56779

水晶宮

CINDYC 發表於 18-8-21 03:50
我老媽子從確診淋疤癌4b期開始做化療標靶時,蘆筍係每日都溝唔同生果打果汁飲;另外檸水都會每朝早飲。而 ...
我都有听過, 但在於佢預防癌症既定位係確定但防復發還有保留, 所以我唔主張D人一日3餐都食佢(我親戚係仲要我食埋一份), 就算同科既癌症都有唔同既TYPE, 所以千其唔好食過量, 依段訪問有其他醫生出黎都話咗有人成功, 但如果個個都成功就冇癌症啦. 我覺得預防可以正常食用唔好一窩蜂.

子爵府

CINDYC 發表於 18-8-21 08:03
Sorry, 講漏左。
係先灼熟蘆筍,因為化療期間醫生護士都叮囑小心飲食,因為白血球低,未經煮熟食物怕有菌 ...

明白了 thx

首頁

尾頁

跳至