威院醫生話我囡7個月仲飲人奶, 冇營養

BlessBeatitudes
|

我囡發高燒+嘔, 睇私家醫生, 話囡囡細個 (7個月), 而且高燒至39.4, 即刻叫我地入院。

入院幾日退左燒, 冇嘔。喺醫院最後一日, 我埋身餵緊奶, 拉左簾, 醫生黎左, 我叫佢等一陣, 1分鐘後出黎, 醫生竟然話7個月咁大, 仲食人奶? 雖然囡囡體重ok,但人奶冇營養, 要飲奶粉同食其他野。我話人奶外有加固, 佢都話冇營養, 勁好無奈 (囡囡一直中碼, 有對肥手脾同腳脾)

個醫生憑乜話人奶冇營養
asml
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-20 18:27
我囡發高燒+嘔, 睇私家醫生, 話囡囡細個 (7個月), 而且高燒至39.4, 即刻叫我地入院。

入院幾日退左燒, 冇 ...

又話宜家醫院支持母乳嘅,咁樣叫支持咩,咁講都得嘅
Mary媽咪
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-20 18:27

下?咁真係要問下個醫生
點解政府推行叫d 媽媽餵母乳直到2歲?
|
asml 發表於 18-8-20 20:38
又話宜家醫院支持母乳嘅,咁樣叫支持咩,咁講都得嘅

就係囉, 又話支持母乳, 作為醫生, 竟然咁講。囡囡又唔係瘦, 憑咩咁講喎。就算瘦, 我覺得健康就ok. 所以個醫生咁樣講, 都嬲嬲地
|
Mary媽咪 發表於 18-8-20 21:12
下?咁真係要問下個醫生
點解政府推行叫d 媽媽餵母乳直到2歲?

囡囡只有7個月, 做乜講7個月咁大仲餵。如果囡囡肯, 我又夠母乳, 我會keep 住餵㗎。第一次聽人話 (仲要係醫生) 咁同我講。身邊朋友都支持我, 叫我加油㖭
asml
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-20 23:21
囡囡只有7個月, 做乜講7個月咁大仲餵。如果囡囡肯, 我又夠母乳, 我會keep 住餵㗎。第一次聽人話 (仲要係醫 ...

我今日去健康院都俾醫生叫我可以補奶粉,話bb食人奶吾夠維他命D,但又話我個b重得好好,係中碼b,真係好矛盾,咁即係鼓勵我哋喂定打沉我哋咧
EstrellaDamm
|

呢個醫生咁都有嘅? 都傻傻地。

樓主唔好放出心上啦。你啱,明明健健康康,有人奶又加緊固,無啦啦食乜鬼奶粉?佢都九唔搭八嘅。
EstrellaDamm
|
asml 發表於 18-8-20 23:30
我今日去健康院都俾醫生叫我可以補奶粉,話bb食人奶吾夠維他命D,但又話我個b重得好好,係中碼b,真係好矛 ...

真係驗到欠維D要補,都係補D drop同曬太陽啦,補奶粉又係九唔搭八。。。
asml
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-20 23:34
真係驗到欠維D要補,都係補D drop同曬太陽啦,補奶粉又係九唔搭八。。。
...

係咯⋯⋯佢仲要未驗先判,之後就話呢排落雨無太陽囇喔⋯⋯真係俾佢吹漲
|
多謝大家, 我要努力令自己健康, 俾足夠人奶囡囡。原來政府醫院醫生同健康院都9唔搭8, 我地唔好為左無聊人動氣
lavenderwong
|

我女10個月個時入左政府醫院留醫
佢地又無咁話我
反而好支持我喂人奶
|
asml 發表於 18-8-20 23:30
我今日去健康院都俾醫生叫我可以補奶粉,話bb食人奶吾夠維他命D,但又話我個b重得好好,係中碼b,真係好矛 ...

我去健康院醫生同姑娘叫我努力喂,已經15m啦
|
lavenderwong 發表於 18-8-21 02:22
我女10個月個時入左政府醫院留醫
佢地又無咁話我
反而好支持我喂人奶

咁好既, 可能睇我個囡既醫生後生, 冇乜經驗, 所以咁講
|
lavenderwong 發表於 18-8-21 02:24
我去健康院醫生同姑娘叫我努力喂,已經15m啦

我囡6個月去健康院, 護士好淡然話 “哦, 繼續啦”。

我地作為人奶媽, 知道咩對bb 好, 大家加油呀
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-21 16:56
我囡6個月去健康院, 護士好淡然話 “哦, 繼續啦”。

我地作為人奶媽, 知道咩對bb 好, 大家加油呀

咁佢地態度好差,人奶媽媽最需要係支持同幫助,反而佢地態度咁。。。
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-21 16:52

個時學護同見習醫生黎,不過我諗係一dd,咁岩我好彩撞到好既

lhzgigi
|
BlessBeatitudes 發表於 18-8-21 16:52

其實唔關後生唔後生事,我睇過個私家醫生經驗豐富,都唔主張餵人奶餵咁耐。後生同老醫生嘅諗法都可以好老餅/唔跟世衛建議
次次個醫生話驚我唔夠奶,又話餵得耐唔好,我都左耳入右耳出。自己細路自己湊,人地有道理就聽,亂講就唔洗理。
|
lhzgigi 發表於 18-8-23 11:59
其實唔關後生唔後生事,我睇過個私家醫生經驗豐富,都唔主張餵人奶餵咁耐。後生同老醫生嘅諗法都可以好老 ...

我初初餵人奶, 家人成人都話~ 泵咁少 (因為囡囡埋身飲幾分鐘就訓覺) 不如飲奶粉, 不過我堅持, 宜家7個幾月, 都仲可以餵到。我要學習少理亂講野既人
Fiona_chou
|
哩個醫生唔正路
Fiona_chou
|
lhzgigi 發表於 18-8-23 11:59
其實唔關後生唔後生事,我睇過個私家醫生經驗豐富,都唔主張餵人奶餵咁耐。後生同老醫生嘅諗法都可以好老 ...

啱聽!我個兒科醫生都贊母乳好!提高抵抗力!佢仲提醒我每天俾BB Vitamin D drop 同 probiotics