層樓只有一個名

TPMummy
|
如果夫婦二人,育有一名子女。
住緊層私家樓,因為某D原因,只落老公個名,冇乜其他特別大嘅資產。
如果第日老公百年歸老,會否好麻煩?
有否需要立張平安紙,寫明層樓留給另一半。如果另一半已經過身,就留俾仔女。否則第時要搞麻煩嘅手續呢?
pple
|
搵律師立平安紙好簡單,可以考慮
小可愛11
|
TPMummy 發表於 18-8-20 18:55
住緊層私家樓,因為某D原因,只落老公個名,冇乜其他特別大嘅資產。
如果第 ...

根據遺產法,如果層樓得一個人名而又無立遺囑,業權一半會分比伴侶,餘下一半則子女均分,而子女係無論婚生或非婚生都有。
MM2H
|
立遺囑係最簡單直接做法
vet
|
如果第 ...

平安紙以最新的為準
驚唔驚將來感情有變,佢重新做一張,咁你就有麻煩了
maikita
|
我堅持只落老公名,因為大部分錢係佢出,但因為我住既國家既法例係如果佢死左,佢既財產會俾哂個仔,即果仔成年後如果不孝可以立即趕我走,所以買樓時我要老公立即立遺囑,有三長兩短時所有財產過哂俾我。
oiyau2005
|
如果第 ...

依家買樓,個個都只落一個名,方便有機會再買多層,我層樓都係得我名。
littlesister
|
小可愛11 發表於 18-8-20 19:37
根據遺產法,如果層樓得一個人名而又無立遺囑,業權一半會分比伴侶,餘下一半則子女均分,而子女係無論婚 ...

咁丈夫家人會唔會都可以分?
小可愛11
|
littlesister 發表於 18-8-20 20:31

無。
kyliema2006
|
littlesister 發表於 18-8-20 20:31

我所知,父母都有機會分喎。立平安紙啦。
anna59
|
立平安紙唔夠平安,加名最穩陣,立平安纸將來男家有人話糸假嘅跟住打官司未好麻煩囉!
如果為左想慳印花稅而只寫一個名,唸住買多一層,將來有乜突發事件,蝕底嘅未又系自己,分分鐘屋都無得住,比人趕走
wcpcelia    發表於 18-8-21 10:08
TPMummy
|
oiyau2005 發表於 18-8-20 20:13
依家買樓,個個都只落一個名,方便有機會再買多層,我層樓都係得我名。
...

係呀,因為D辣招太辣了,換樓時已經俾咗一次雙倍印花稅
oiyau2005
|
TPMummy 發表於 18-8-20 21:50
係呀,因為D辣招太辣了,換樓時已經俾咗一次雙倍印花稅

換樓應該唔使雙倍印花稅㗎。
換樓時應該只落一個名。
vlnz
|
anna59 發表於 18-8-20 20:56
立平安紙唔夠平安,加名最穩陣,立平安纸將來男家有人話糸假嘅跟住打官司未好麻煩囉!
如果為左想慳印花稅 ...

去律師樓搞咪冇咁易比人話假lor.
Poyau
|
kyliema2006 發表於 18-8-20 20:45
我所知,父母都有機會分喎。立平安紙啦。

如果無仔女 父母或兄弟姊妹有得分
anna59
|
回覆 vlnz 的帖子

律師行做都可以話你系假嘅,人都死左,無牲口對,要打官司
brindlewin
|
anna59 發表於 18-8-21 05:30
回覆 vlnz 的帖子

律師行做都可以話你系假嘅,人都死左,無牲口對,要打官司 ...

你唔多理解正式遺囑效能。
小可愛11
|
Poyau 發表於 18-8-21 01:09
如果無仔女 父母或兄弟姊妹有得分

anna59
|
總之,加名穩陣過平安紙
purpletwinstar
|
小可愛11 發表於 18-8-20 19:37
根據遺產法,如果層樓得一個人名而又無立遺囑,業權一半會分比伴侶,餘下一半則子女均分,而子女係無論婚 ...

居屋或私樓也是?