自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-21 09:56
有。

千萬不要買樓花。

講起英國, 我諗起上年有朋友叫我買英國唔知咩機場的"車位", 話有保證回報幾厘又乜又物, 幾十萬一個呀~ 機場車位都攞出來賣, 英國真係好鬼窮! =_=

侯爵府

manman333 發表於 18-8-21 09:56
東京都好喎,奧運效應。

日本樓一定要睇清楚, 抗震能力好重要, 我識人話有好多cheap樓起出來專賣俾海外人士, 因為佢地唔知頭唔知路, 呢d樓本地人唔會買, 冇升值能力

starrymama    發表於 18-8-22 12:14

大宅

Glau 發表於 18-8-21 10:06
有朋友買曼谷樓有埋AGENT包出租, 話回報有5厘喎, 仲買左兩個單位, 上星期剛去收樓, 我就吾敢, 隔山打牛. ...

問下你朋友收樓後情況如何? 分享下

珍珠宮

王國教室勳章

jolps 發表於 18-8-21 10:10
講起英國, 我諗起上年有朋友叫我買英國唔知咩機場的"車位", 話有保證回報幾厘又乜又物, 幾十萬一個呀~ ...

如果個demand 大,係可以有回報㗎。外國機場係可以買車位。

英國N個機場,可以好极端。

但現實係當地media 都有講,通常都係scam!
對象係對於唔夠錢買樓但又好想學人投資,以為幾十萬買到個車位有8%rental income ,結果幾年後係平手,甚至乎係蝕錢!
其實你google 就大把新聞睇
叫你朋友買個來睇下

公爵府

jolps 發表於 18-8-21 10:10
講起英國, 我諗起上年有朋友叫我買英國唔知咩機場的"車位", 話有保證回報幾厘又乜又物, 幾十萬一個呀~ ...

澳洲都有賣机埸車位
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jellomama 發表於 18-8-21 01:09
回覆 manman333 的帖子

唔建議買泰國樓,超後悔,足五年解禁後只希望平手離場。 ...

咩解禁?

水晶宮

jolps 發表於 18-8-21 10:02
我都聽過英國爛尾樓的事, 好多受害人, 所以隔山買牛都幾驚架
尤其係現在全世界的樓市都在上升, 銀碼唔係細 ...

係呀,佢單野都有上過新聞,班苦主都搵過陶議員幫手。嗰陣我都諗過買,好彩最後無。

而家我媽淨係買大陸同星加波,不過佢都話大陸d 稅and 條款好複雜。

水晶宮

manman333 發表於 18-8-21 09:54
英國樓花多, 係好驚爛尾, 美國澳洲既稅好複雜。
係有考慮泰國馬來西亞和台灣的。
...

唔係樓花應該ok d 掛。我媽之前買既現樓都有賺,不過當然無hk 既賺甘多。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Poyau 發表於 18-8-21 01:05
隔山買牛 最好有親戚朋友係當地

x 2

絕對同意,第一可以畀些意見,第二如來有什麼問題幫手立刻處理~

如果平時好少去的,就唔好貪平走去買啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

Nbs 發表於 18-8-21 10:59
係呀,佢單野都有上過新聞,班苦主都搵過陶議員幫手。嗰陣我都諗過買,好彩最後無。

而家我媽淨係買大陸 ...

星加坡d樓唔係好難比外國人買咩?

水晶宮

fatchu@home 發表於 18-8-21 11:08
星加坡d樓唔係好難比外國人買咩?

我真係唔知,不過佢買過幾次 (由10幾年前開始)。 (我地無Singapore passport 的)

侯爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-21 10:23

如果個demand 大,係可以有回報㗎。外國機場係可以買 ...

我朋友話會買一個, 但最後唔知冇有真係買! 我就係網上睇過資料, 發覺呢d車位根本冇市場, 想賣出去就基本上只可以賣返俾發展商, 我有同朋友講過唔值得買, 但佢都係要話買!
諗返起好彩我冇買, 英磅跌到死...

侯爵府

Nbs 發表於 18-8-21 11:11
我真係唔知,不過佢買過幾次 (由10幾年前開始)。 (我地無Singapore passport 的)
...

我淨係知現時新加坡政府抽稅好勁! 不過如果係10幾年前開始, 應該ok, 冇咁多限制!

子爵府

唔建議買泰國樓,超後悔,足五年解禁後只希望平手離場。 ...

點解呀?

侯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-21 10:26
澳洲都有賣机埸車位

係? 有冇人買架?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

王國教室勳章

jolps 發表於 18-8-21 12:21
我朋友話會買一個, 但最後唔知冇有真係買! 我就係網上睇過資料, 發覺呢d車位根本冇市場, 想賣出去就基本 ...

你叫佢快快google 下,好多啊,當地人都中招

大宅

可唔可以解釋下

男爵府

jolps 發表於 18-8-21 12:24
我淨係知現時新加坡政府抽稅好勁! 不過如果係10幾年前開始, 應該ok, 冇咁多限制!
...

新加坡稅好重,外國人買樓的稅項由15%加到20%,超貴,我睇左幾年,也有親友在當地,如果遲下個稅回落,會考慮買

大宅

回覆樓主

我上年年尾買咗層泰國樓,而家升咗差唔多三成,不過未諗住賣,而家租緊比人

首頁

尾頁

跳至