好憎亦好怕d人食飯見面問人家事(長篇問意見)

奶茶走糖
|

好想知道如果再遇到呢d情況可以點樣不失大體地回敬返人地

先講講背景:我屋企本來就存在嚴重婆媳不和同男家重男輕女問題,不同住,老豆份人本身又有點愚孝,又唔識做,所以食飯遇到呢d唔使旨意佢會幫老婆擋。佢一般都係唔出聲。男女家成二十年都無見面。

我真係好唔明硬係有d三姑六婆好鍾意好口痕問人屋企,例如 老人家宜家點啊?有無返去睇佢啊?一個返定三個返啊?點解佢唔一齊返呢?尤其中秋清明果d大節

呢d算好,有d道德高地人士,當我地敷衍hea答話無,唔得閒之類,佢哋一輪嘴話妳(我媽)係佢老婆,應該跟埋老公返男家先啱,跟住話埋我作為孫唔可以咁樣唔孝順啊之類係度說教。

仲有d 7+1婆明知我地屋企同男家不和,耐唔耐食飯就口痕問人男家嘅嘢,想食花生呢d明知故問嘅人我次次都好想鏟爆佢地上天花板好似存心想撩起人地家庭不和。我地有個親戚就係咁賤,我次次見面都好憎佢,假仁假義又八卦。

真心問,其實我都明白有時候外人唔知自己屋企嘢,都係客氣問一兩句寒暄,不過我真係好討厭呢種問候。明知呢d話題咁敏感,想問候下點解唔識避下,有時候真係會好尷尬同銀耳

72leelily
|
塞唔到人地把口
hea答遊花園
你二十年無見祖母?
yurijm
|

所以好多人努力 [ 經營 ] FB形象
又唔會多口講自己家事
從根源上解決
真係會少好多麻煩
唯有hea應就算
或者再減少見面

二小姐
|
我親戚來我屋企見我幾支洗頭水都問
我笑笑口話,我老公都未講我,你講我?
奶茶走糖
|
72leelily 發表於 18-8-20 19:44
塞唔到人地把口
hea答遊花園
你二十年無見祖母?

係,我有差不多20年無見祖父母。佢地有嚴重重男輕女觀念,由我出世開始佢地已經唔happy,處處針對我媽,細個跟老豆返去佢地都係老豆面前扮晒錫我,老豆行開或者落街買嘢就會當我透明。由細到大佢地眼中只有男孫,所以我地係無感情。
每次老豆返去食飯從來都唔會主動叫佢帶埋個女即我返去,最好佢個仔一個人返就夠。
sharon_pig
|
奶茶走糖 發表於 18-8-20 19:39

先講講背景:我屋企本來就存在嚴重婆媳 ...

我奶奶仲古怪 成日問我銀行有幾多錢
wcpcelia    發表於 18-8-21 10:24
rayrayus
|
你既然覺得自己冇做錯,就唔好理佢點講啦,佢問你時你咪問返佢屋企野囉
奶茶走糖
|
rayrayus 發表於 18-8-20 22:24
你既然覺得自己冇做錯,就唔好理佢點講啦,佢問你時你咪問返佢屋企野囉

就係睇死我同我媽唔係好清楚佢地嘅家事or佢地某d家事唔適宜擺上去寸返佢地先來八卦又口衰
Poyau
|

Joant
|
我親戚又係
唔係屋企食飯佢都大反應到我以為做左乜嚇親佢
caryfox
|
奶茶走糖 發表於 18-8-20 23:39
就係睇死我同我媽唔係好清楚佢地嘅家事or佢地某d家事唔適宜擺上去寸返佢地先來八卦又口衰
...

咁你咪搵D佢適宜家事講吓囉!

贊吓佢,等佢 漂漂然 得意忘形 ,你唔會蝕錢㗎喎!

rayrayus
|
caryfox 發表於 18-8-20 11:30
咁你咪搵D佢適宜家事講吓囉!

贊吓佢,等佢 漂漂然 得意忘形 ,你唔會蝕錢㗎喎!

係囉,同呢類人相處要好似打太極咁,佢想攻擊你你咪四兩撥千斤
brindlewin
|
奶茶走糖 發表於 18-8-20 19:39

先講講背景:我屋企本來就存在嚴重婆媳 ...

其實人地8卦有心探究找渣,你覺得你爸要點?斷六親?唔答係最好,只要佢對你兩母女好就是了。
講真對呢啲人最好嘅回應係你地一家三口融洽相愛,處處互相體貼,阿爸唔駛出聲,佢喜歡食咩你會夾下俾佢,你媽知佢口味冷暖......你地冷漠咪成為茶餘飯後競猜遊戲。
另一方面主動出擊,佢“關心”你地,你就同等關心佢呀:仔女工作如何啊?抱孫未?買樓未?同住嗎?孫子打算入邊間呀?.......
|
rayrayus 發表於 18-8-21 06:07
係囉,同呢類人相處要好似打太極咁,佢想攻擊你你咪四兩撥千斤

所以我都唔明有乜好勞氣,樓主越表現不耐煩,越唔開心,人家問得仲過癮,佢問你,你都可以問番佢,再唔係講其他話題,再唔想見,直頭話好忙,唔洗食飯啦,大家節日快樂咪得,唔出嚟食飯你吹得我脹呀!