懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 ipcs 的帖子

多謝你的

洋房

回覆 Nbs 的帖子

多謝你

洋房

回覆 lovelyfreda 的帖子

多謝你的意見

洋房

回覆 meiky 的帖子

多謝你的意見,對我有幫助

洋房

回覆 florchy 的帖子

嗯嗯,多謝你

洋房

回覆 Amy1974 的帖子

好,謝謝你

大宅

回覆樓主:

麻煩你返大陸生,唔好再佔用香港人資源,大灣區比香港仲好啦,唔該你全家搬返大灣區

複式洋房

回覆樓主

係大陸生安全點,大陸你又有醫保,一來一回係香港生做產檢你都辛苦,到生的時候,你來到香港生又未必明白醫護的指示,你會好辛苦,會很不高興的,大陸現在醫療已經很發達,不用到港生產。

洋房

bobocheung65 發表於 18-8-20 23:03
成日睇新聞都唔明白點解d 大陸新移民特別快有公屋 雖然我唔會排 但覺得 妖我繳稅要幫d 新移民 你老闆啦 咩 ...

係啊!我地呢d N無孕媽媽,申請唔到公屋,居屋冇你份,私樓更唔洗講,但要交稅,其實留返大陸生有咩問題?你老公香港人,被少少錢大陸醫生應該唔會出事!到時你地都係申請單程啦!

大宅

winki602 發表於 18-8-21 09:13
係大陸生安全點,大陸你又有醫保,一來一回係香港生做產檢你都辛苦,到生的時候,你來到香港生又未必明白醫 ...

大陸好過香港添啦,人地係高科技創新城市呀,香港好落後呀,正苦都叫人返大陸啦,仲來香港做乜,要赢在起跑線呀

別墅

yoyoma ma 發表於 18-8-20 20:00
我老公是香港永久性居民,我單程證未批,懷孕了,可以在政府醫院生仔嗎?如果BB未出世前又批左我嘅單程證, ...

你如果無香港居民身份證 唔可以系政府醫院生 只可以私家 私家都唔算貴 順產預6萬左右 剖腹8萬左右 醫生姑娘態度住院環境比政府好好多. 好多人咁激動 香港每年都有好多家庭移民去國外 都搶曬人d資源啦 将心比心 唔可以惡語相對一個懷孕嘅媽媽

洋房

回覆 betty-jin001 的帖子

多謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

高秀蘋 發表於 18-8-20 20:14
滾返大陸生仔啦,點解一定要落黎香港搶資源?

衣個post似搵交嗌多d喎
係咪膠架

大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

winki602 發表於 18-8-21 09:13
係大陸生安全點,大陸你又有醫保,一來一回係香港生做產檢你都辛苦,到生的時候,你來到香港生又未必明白醫 ...

同意!同意! 大陸醫療好好啦而家,唔好落黎香港生啦唔該
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

wym625 發表於 18-8-21 10:08
係啊!我地呢d N無孕媽媽,申請唔到公屋,居屋冇你份,私樓更唔洗講,但要交稅,其實留返大陸生有咩問題? ...

我下個月生 幾個大陸親戚話落黎打疫苗我已經想講粗口 平時就話hk 好q 巴閉咩 祖國發展點點點 支付寶如何現金 如何國家發達 咁咪死落黎搶疫苗啦 7777777
te quiero mucho mi amo

男爵府

次次去產檢,都一大班內地女人來港打疫苗,阻住晒

別墅

回覆樓主

不明白為何很多香港人覺得大陸人來香港拿福利,其實香港有什麼福利的?又小又窄的公屋還是看病需要排很久的公立醫院?

複式洋房

答案: 唔可以 ,拜拜

別墅

yoyoma ma 發表於 18-8-20 20:00
我老公是香港永久性居民,我單程證未批,懷孕了,可以在政府醫院生仔嗎?如果BB未出世前又批左我嘅單程證, ...

如果暫未摞到HKID,好像是不可以預約公立醫院,但是可以book私家,其實現在私家醫院也不是很貴,比較便宜的好像是法國醫院,具體收費要看你選擇的醫生收費幾多,普通的好似5萬港幣就可以。而且就算是可以去公立,我認為你都要考慮清楚,因為公立醫院的產檢好求其,我試過在健康院等足四個鐘只是聽聽胎兒心跳同量肚皮尺寸,同埋生產的時候只會讓你順產,迫不得已才會開刀。我周圍有幾個朋友都食全餐,而且因為生的太耐bb受到感染而需要住溫箱,為了自己和bb,我認為應該選擇私家。
來這裡的都是大肚婆,大家都明白懷孕是個辛苦的過程,點解要惡語相加。

男爵府

laychang 發表於 18-8-21 16:47
不明白為何很多香港人覺得大陸人來香港拿福利,其實香港有什麼福利的?又小又窄的公屋還是看病需要排很久的 ...

其實香港福利真係好好。
政府醫院睇病,做手術,住院都係好低價。
有綜援等等好多扶貧政策。
對好多貧窮地方嚟講,香港真係好好。

JM 你都無謂挑起罵戰。
大家心平氣和唔好咩?

首頁

尾頁

跳至