自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

momoo 發表於 18-8-20 20:46
今天和同事A and 同事B lunch , 同事A 跟我一樣,喜愛四處旅行搵靚餐廳享受;

由於同事A 將去旅行,我和同 ...

既然同一餐桌上,佢又唔投入,咪講下其他topic咯,搞到人地好似搭枱又無謂一齊食嘛。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-8-21 01:29
B想表達不同意見

咁阿b 有冇建議先...如果冇又彈生曬係好煩

珍珠宮

回覆樓主

有啲人喺鍾意唱反調,佢自己以為一般吹水而唔知自己言語令人覺得冇癮,慢慢地其他人咪唔鍾意同佢講嘢囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有些人就係咁鍾意不屑

大宅

回覆樓主

講吓意見啫,要"防範"咁誇張?

子爵府

回覆樓主:

B 同事好冇禮貌, 想點呀?! 如果 B 去過你說的餐廳遇到唔好經驗, 咪大家理性分享囉, 又未去過純踩, 我覺得呢類人超乞人憎, 只想做人群焦點, 當你同 A 同事熱烈討論餐廳好似被冷落就死唔憤氣發表佢幻想嘅偉倫, 呢類真係小氣又冇禮貌, 真係要疏遠, 我以前就有一個你講嘅類似朋友, 我呢個前朋友就正正是煎釀三寶, 樓主你要好好提防 B 同事。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ononluk 發表於 18-8-21 10:15
有啲人喺鍾意唱反調,佢自己以為一般吹水而唔知自己言語令人覺得冇癮,慢慢地其他人咪唔鍾意同佢講嘢囉
...

我覺得果d人扮有taste

男爵府

小星星1 發表於 18-8-20 23:45
係,我舊公司有個,其實自己係井底之蛙

哈哈!好老實講,我呢個同事B,相比起我同埋同事A, 其實見識都係好少,都可以話係一隻井底之蛙!

男爵府

cinda72. 發表於 18-8-20 20:58
你啱,其實呢d行為,可以反映到d野

謝謝支持

子爵府

回覆樓主:

其實我好怕自己會變b 這類人
好掃興
所以成日提自己唔好講咁負面
例如樓主與a對話
我心入面可能是b 咁諗
但我要提自己要表現得好興奮和有興趣
不要講負面嘅

將心比己
如果別人常常咁反我,咁掃興
我都唔想同佢講嘢
有時都驚自己太負面而令到別人唔同我講嘢

ps 我是一個負面人

男爵府

canies 發表於 18-8-20 21:58
最怕呢啲潑冷水,以為自己好有見地嘅人。

係呀,我完全覺得佢一盤冷水照頭淋!雖然人係有言論自由,但係我個人覺得,說話真係可以反映出個人教養。

寶石宮

2023年兔年勳章

good_pig 發表於 18-8-21 08:04
咁阿b 有冇建議先...如果冇又彈生曬係好煩

百彈齋主唔少見

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

momoo 發表於 18-8-20 20:46
今天和同事A and 同事B lunch , 同事A 跟我一樣,喜愛四處旅行搵靚餐廳享受;

由於同事A 將去旅行,我和同 ...

去不到的餐廳是普通的

寶石宮

Poyau 發表於 18-8-21 12:08
百彈齋主唔少見

冇錯,同埋呢,又唔係叫佢食,咁多嘢講做乜

寶石宮

ryan_mami 發表於 18-8-21 12:13
去不到的餐廳是普通的

男爵府

good_pig 發表於 18-8-20 22:30
有D人專係柴台, 又要覺得自己好似與眾不同咁

係呀,佢的言論和語氣,就係覺得自己不是我的一般平民見識

寶石宮

momoo 發表於 18-8-21 17:17
係呀,佢的言論和語氣,就係覺得自己不是我的一般平民見識

但又唔見佢有乜嘢suggestion wo

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

道不同不相為謀,唔預他吃就算啦

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

以後都唔好同呢位同事B講私人嘢,俾佢噴到一面屁好無癮,同埋公事都要小心佢會背後講是非

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我同事都係ED人, 尤其佢係去旅行都唔捨得食好少少的. 當佢一聽到人地推介邊間好食, 佢就即放負評, 不停話人去旅行求其行到邊食到邊米得, 冇需要指定去邊間食

不過我通常都唔理佢架. 我又唔係同佢一齊去旅行, 我點安排係我的事, 佢性格如此又愛妒忌, 我由佢講完, 笑笑就算

首頁

尾頁

跳至