自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我講緊電子產品,其實害緊自己子女

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

月亮免 發表於 18-8-20 23:10

不負責任父母 幾個仔女, 一人一部
放下自在

男爵府

回覆樓主

一定有其害,話愛,但點解仲要俾?一開始就唔應該供應,令佢沉迷,對其他事物活動完全失去興趣,冇機在手,連飯都唔識食,完全不知如何自處

珍珠宮

回覆樓主:

所以無比我仔玩,佢有手機但只用來聯絡,我哋大人手機,ipad等, 全部有psssword.

男爵府

明知食煙對健康唔好, 點解仲要食?
明知十賭九騙, 點解仲要賭?

珍珠宮

2023年兔年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

月亮免 發表於 18-8-20 23:10

唔至害咁子女,還有大人! 好多大人一樣沉迷電子產品...

facialchung    發表於 18-8-21 11:05
good_pig    發表於 18-8-21 00:05

珍珠宮

回覆樓主:

如果父母識控制我覺得冇問題,而家係因為父母要玩,又唔想理,唔洗煩,一出事又話自己當初唔應該比

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都好難剩係坐係度

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當大個d上堂要用電腦,個個同學有smartphone, 家長唔俾仔女用,又係咪一件好事?主要係唔好太細個就掉部ipad或smartphone俾仔女,用電子奶嘴湊佢地,大d俾佢地用要引導佢地適可宜止,大人本身都好多沉迷,好難話細路唔準用,而事實上電子產品用得其所係對學習同生活有幫助。

meow_day    發表於 18-8-21 13:25
lojo11    發表於 18-8-21 09:25
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主

家下就係親人要生要死,個仔戒毒咁,但又唔諗下係邊個搞到個仔咁

子爵府

2023年兔年勳章

對冇自制能力嘅小童嚟講,電子遊戲或者youtube真係好似白粉一樣。
C6 俾仔女一人一部手機,錯晒……得我一個反對,有鬼用……

水晶宮

回覆樓主

我唔俾,人哋話我係怪獸

禁止訪問

大宅

回覆樓主

電子產品本身無錯,問題係家長如何引導小朋友正確使用,唔好沉迷,我深信自律係需要培養,唔會因為大大下就突然一夜間變得自律,所以我小朋友好細個我巳經俾佢接觸電子產品,同時話佢知佢有自由㨂佢要睇既內容,佢有自由㨂睇幾耐,但如果佢唔能夠表現出佢應有既自制能力,佢就會立即失去呢種自由,最差後果係我會掉左ipad去垃圾桶,以後唔再買,到目前為止我個仔(4歲)都無沉迷既問題。

子爵府

回覆樓主:

其實好難唔比,除非自己都可以做到機不離手。 我自問自己做唔到, 幸運地我小朋友, 無因為玩電話, 而咩都唔做, 仲係鐘意群體活動。

男爵府

減齡達人勳章

因為可以換來大人片刻嘅寧靜

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

聽過...
唔俾食唔到飯,佢會喊,大叫。
俾佢,大人先可以靜靜地食飯。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

限時玩咯

wcpcelia    發表於 18-8-21 09:38

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

我哋細個,大人食飯,小朋友可以玩咩?東南西北,橡筋繩一樣可以玩得一餐
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至