明知會上癮,點解仲要俾自己子女玩?

EvaHui520
|
kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

睇書,睇下風景(巴士)睇下路線圖(地鐵),睇下周圍既人同事(觀察),以前我地智能手機咪都係咁?
我囡四歲,無俾電話,其實香港地一程車好快,最耐咪一個鐘左右,再耐d佢地會訓
怪獸青BB
|
因為以為自己會控制得好,事實上大人都未得,點教細路
小華子
|

適當控制就得啦,而家唔俾玩,你就以為大個就唔會沉迷咩?
大個仔一出糧相信佢一定即刻買部手機啦。到時唔通你又禁玩呀?
係家長長期由得佢玩手機先中毒啫,家長自己有調節,就唔會搞成咁。
就算睇書,沉迷睇書你一樣都驚佢會近視啦,沉迷去遊樂場玩你夠驚佢唔讀書掛住玩咯,所有野沉迷都一樣唔好。

secretrose
|
mmmo 發表於 18-8-20 23:47
聽過...
唔俾食唔到飯,佢會喊,大叫。
俾佢,大人先可以靜靜地食飯。

小朋友本身自制能力問題,你宜家可以禁,佢大左你點禁。唔玩電子用品唔代表會努力讀書。
secretrose
|
小華子 發表於 18-8-21 08:29
適當控制就得啦,而家唔俾玩,你就以為大個就唔會沉迷咩?
大個仔一出糧相信佢一定即刻買部手機啦。到時唔 ...

唔玩電子產品都唔代表一定用功念書同酷愛運動。
lover_cat
|
我無比,但有朋友介紹學中文apps, 話個女靠佢學到好多字,佢女3歲, 話佢可以收放自如話唔玩就唔玩。仲話只係係呢個年代用返呢個年代的學習方法⋯⋯ 當時就係有d 想DL比我小朋友佢玩
Jumama2000
|
secretrose 發表於 18-8-21 08:35
小朋友本身自制能力問題,你宜家可以禁,佢大左你點禁。唔玩電子用品唔代表會努力讀書。
...

重點是教識小朋友自律而非因噎廢食。
plng1215
|
之前上網見過有條片,有個細路尋迷打機,佢阿公/爺唔比佢玩,拎把刀出黎要劈佢
所以教導好重要,出左事後悔太遲
ckfamily
|
其實大家都應該開始接受,手機平板已經係現在和未來生活既一部分,你冇即係離地,小朋友細時間,你可以話唔比,到佢哋小3,4, 個個講打機, fb, 豆音,你唔識就好難有話題,逃避唔係辦法,要從細學習點樣適當使用佢,要控制時間,時間一夠就冇得用,唔好比部機控制自己,如果從小唔做,到大左,佢唔受你管時,佢哋就會沉迷,比手機控制
ckfamily
|
仲有,你越唔比,佢哋就越想要,我有個朋友,佢唔比個女食糖,到左小朋友讀小學,個女成日問同學攞糖食,人哋媽咪講留比佢阿媽知,佢唔响你身邊,你跟本管唔到
lojo11
|
又唔洗睇到電話/打機係洪水猛獸咁... 其實都係一種娛樂... 上唔上癮好睇家長點引導...
紫翹
|
kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...
俾張紙佢畫下圖畫, 俾本書佢睇都得架啫
紫翹
|
ckfamily 發表於 18-8-21 09:08
其實大家都應該開始接受,手機平板已經係現在和未來生活既一部分,你冇即係離地,小朋友細時間,你可以話唔 ...
認同呀, 我仔升小五, 我都有俾佢打. 但你叫佢停, 佢會打埋果鋪就停, 係控制到既. 去同學屋企, 咪又係打機. 避唔到的.
mandy952
|
月亮免 發表於 18-8-20 23:10
我講緊電子產品,其實害緊自己子女

費時理佢囉,咁簡單
Ononluk
|
現今世代,唔可以唔細細個俾佢地接觸,唔通升小一都唔識卒電話,唔識開app 好咩?
比小朋友用同接觸唔等比佢地沉迷,自小學會自控更重要
做家長不能太潔癖
kk80400
|

我小朋友都係會教佢地適可宜止甘玩

同埋打機同睇ipad係2回事

打機可以沉迷 睇ipad同睇電視一樣

都只係一個顯示器,佢可以教識小朋友好多野

睇你比佢睇乜

至於打機,以前我覺得一事冇(emoji)

但今時今日你睇下達哥就知,仲有一d電競手

好多野已經變咗,世上無絕對,只有真情趣
sasa0208
|
我又覺得要教佢識停重要d

電子野邊可以避得晒
kk80400
|

我有個朋友佢真真正正靠打機發咗

買咗層樓,渣跑車,然後開咗間舖

佢靠打機賺咗幾千萬,係真人真事
ckfamily
|
啱啱小朋友上中學,簡介會已經講開始推行Byob , bring you own device 返學,當然學校唔會比佢哋打機,但係唔可以否認,網上好多野可以學,佢哋會提倡自我學習,例如而家好多人上YouTube學樂器,學整野食,學習模式已經開始轉型
月亮免
|
我見既係父母唔想子女煩自己, 想自己清靜