自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...

睇書,睇下風景(巴士)睇下路線圖(地鐵),睇下周圍既人同事(觀察),以前我地智能手機咪都係咁?
我囡四歲,無俾電話,其實香港地一程車好快,最耐咪一個鐘左右,再耐d佢地會訓

珍珠宮

回覆樓主:

因為以為自己會控制得好,事實上大人都未得,點教細路

公爵府

回覆樓主:

適當控制就得啦,而家唔俾玩,你就以為大個就唔會沉迷咩?
大個仔一出糧相信佢一定即刻買部手機啦。到時唔通你又禁玩呀?
係家長長期由得佢玩手機先中毒啫,家長自己有調節,就唔會搞成咁。
就算睇書,沉迷睇書你一樣都驚佢會近視啦,沉迷去遊樂場玩你夠驚佢唔讀書掛住玩咯,所有野沉迷都一樣唔好。

侯爵府

畀面勳章

mmmo 發表於 18-8-20 23:47
聽過...
唔俾食唔到飯,佢會喊,大叫。
俾佢,大人先可以靜靜地食飯。

小朋友本身自制能力問題,你宜家可以禁,佢大左你點禁。唔玩電子用品唔代表會努力讀書。

Nice to meet you!

侯爵府

畀面勳章

小華子 發表於 18-8-21 08:29
適當控制就得啦,而家唔俾玩,你就以為大個就唔會沉迷咩?
大個仔一出糧相信佢一定即刻買部手機啦。到時唔 ...

唔玩電子產品都唔代表一定用功念書同酷愛運動。
Nice to meet you!

大宅

回覆樓主

我無比,但有朋友介紹學中文apps, 話個女靠佢學到好多字,佢女3歲, 話佢可以收放自如話唔玩就唔玩。仲話只係係呢個年代用返呢個年代的學習方法⋯⋯ 當時就係有d 想DL比我小朋友佢玩

子爵府

2018復活節勳章

secretrose 發表於 18-8-21 08:35
小朋友本身自制能力問題,你宜家可以禁,佢大左你點禁。唔玩電子用品唔代表會努力讀書。
...

重點是教識小朋友自律而非因噎廢食。

用戶要求終止服務

回覆樓主

之前上網見過有條片,有個細路尋迷打機,佢阿公/爺唔比佢玩,拎把刀出黎要劈佢
所以教導好重要,出左事後悔太遲

侯爵府

回覆樓主:

其實大家都應該開始接受,手機平板已經係現在和未來生活既一部分,你冇即係離地,小朋友細時間,你可以話唔比,到佢哋小3,4, 個個講打機, fb, 豆音,你唔識就好難有話題,逃避唔係辦法,要從細學習點樣適當使用佢,要控制時間,時間一夠就冇得用,唔好比部機控制自己,如果從小唔做,到大左,佢唔受你管時,佢哋就會沉迷,比手機控制

侯爵府

回覆樓主:

仲有,你越唔比,佢哋就越想要,我有個朋友,佢唔比個女食糖,到左小朋友讀小學,個女成日問同學攞糖食,人哋媽咪講留比佢阿媽知,佢唔响你身邊,你跟本管唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

又唔洗睇到電話/打機係洪水猛獸咁... 其實都係一種娛樂... 上唔上癮好睇家長點引導...

珍珠宮

kmbb519 發表於 18-8-20 23:29
我都打算唔比小朋友玩手機,但我又諗,例如出街食飯咁,佢唔玩手機佢坐係度可以做d咩⋯⋯ 就算我地大人 都 ...
俾張紙佢畫下圖畫, 俾本書佢睇都得架啫

珍珠宮

ckfamily 發表於 18-8-21 09:08
其實大家都應該開始接受,手機平板已經係現在和未來生活既一部分,你冇即係離地,小朋友細時間,你可以話唔 ...
認同呀, 我仔升小五, 我都有俾佢打. 但你叫佢停, 佢會打埋果鋪就停, 係控制到既. 去同學屋企, 咪又係打機. 避唔到的.

琥珀宮

月亮免 發表於 18-8-20 23:10
我講緊電子產品,其實害緊自己子女

費時理佢囉,咁簡單

珍珠宮

回覆樓主

現今世代,唔可以唔細細個俾佢地接觸,唔通升小一都唔識卒電話,唔識開app 好咩?
比小朋友用同接觸唔等比佢地沉迷,自小學會自控更重要
做家長不能太潔癖

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小朋友都係會教佢地適可宜止甘玩

同埋打機同睇ipad係2回事

打機可以沉迷 睇ipad同睇電視一樣

都只係一個顯示器,佢可以教識小朋友好多野

睇你比佢睇乜

至於打機,以前我覺得一事冇(emoji)

但今時今日你睇下達哥就知,仲有一d電競手

好多野已經變咗,世上無絕對,只有真情趣
日本の平安を祈ります

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我又覺得要教佢識停重要d

電子野邊可以避得晒

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有個朋友佢真真正正靠打機發咗

買咗層樓,渣跑車,然後開咗間舖

佢靠打機賺咗幾千萬,係真人真事
日本の平安を祈ります

侯爵府

回覆樓主:

啱啱小朋友上中學,簡介會已經講開始推行Byob , bring you own device 返學,當然學校唔會比佢哋打機,但係唔可以否認,網上好多野可以學,佢哋會提倡自我學習,例如而家好多人上YouTube學樂器,學整野食,學習模式已經開始轉型

男爵府

RE: 明知會上癮,點解仲要俾自己子女玩?

我見既係父母唔想子女煩自己, 想自己清靜

首頁
12345...7

尾頁

跳至